Kulit wajah yang berminyak seringkali menjadi masalah utama kepada kaum Hawa untuk bersolek. Bukan sahaja menyebabkan rasa tidak selesa, malah jika tidak kena dengan caranya, solekan akan menjadi tidak rata dan menyebakbkan keseluruhan wajah anda menjadi pelik.

Susahnya Nak Bersolek Bila Kulit Berminyak! Amalkan 8 Panduan Terbaik Untuk Atasi Masalah Ini!
Sumber gambar: Cotton Bro

Sebenarnya, sama ada kulit anda berminyak ataupun kering, pasti sahaja boleh kenakan solekan. Namun, harus ada proses yang betul sebelum dan selepas mengenakan solekan. Berikut adalah cara atau panduan yang anda boleh lakukan untuk mengenakan solekan bagi wajah yang berminyak!

1. Menggunakan ‘toner’ sebagai permulaan

Susahnya Nak Bersolek Bila Kulit Berminyak! Amalkan 8 Panduan Terbaik Untuk Atasi Masalah Ini!
Sumber gambar: Anna

Langkah pertama yang harus dilakukan adalah mengenakan ‘toner’. Produk penjagaan wajah ini biasa dipakai paling awal sebelum memakai produk makeup lainnya. ‘Toner’ akan memastikan segala produk penjagaan muka dan solekan untuk kulit berminyak meresap dengan baik. Triknya, pilih ‘toner’ yang menyegarkan, meregenerasi kulit, dan tidak membuat iritasi.

2. Produk ‘Essence’ sebagai langkah kedua

Setelah membersihkan wajah, anda boleh menggunakan ‘essence’ pada wajah. Untuk pengetahuan anda, ‘essence’ berfungsi memberikan nutrisi pada kulit. Maka ia akan menjadikan kulit wajah lebih lembap dan solekan mudah menyerap terus ke dalam tekstur kulit.

Susahnya Nak Bersolek Bila Kulit Berminyak! Amalkan 8 Panduan Terbaik Untuk Atasi Masalah Ini!
Sumber gambar: Medical News Today

3. Pelembap harus diwajibkan

Untuk kulit yang berminyak, produk pelembap amat penting untuk dipakai. Anda boleh boleh memilih pelembap yang memiliki label bebas minyak atau atau diformulasi dengan air untuk memastikan kulit wajah sentiasa lembap.

Susahnya Nak Bersolek Bila Kulit Berminyak! Amalkan 8 Panduan Terbaik Untuk Atasi Masalah Ini!
Sumber gambar: Cotton Bro

4. Kebaikan ‘sunscreen’

Seperti yang kita tahu, ‘sunscreen’ dapat melindungi kulit wajah dari sinar matahari yang boleh merosakkan kulit. Sinar matahari yang tinggi kandungan UV boleh menyebabkan wajah bertambah berminyak dan menjadikan solekan tidak kemas dan rapi.

5. Pakai Primer

Kulit berminyak menjadikan solekan tidak tahan lama. Oleh itu, produk ‘primer’ berfungsi untuk membuat solekan tahan lama. Sebelum menambah alat solekan yang lain, pastikan anda mengenakan pemakaian ‘primer’ terlebih dahulu untuk memastikan kekemasan solekan dijaga dengan rapi. Anda boleh memfokuskan kepada area T-zone yang biasanya menghasikan minyak yang lebih.

6. Pakai ‘Foundation’ dengan formula ringan

Bagi anda yang mengalami kulit berminyak, pastikan anda memilih ‘foundation’ dengan formula yang ringan. Lazimnya, ramai yang menutupi wajah yang berminyak dan berjerawat biasanya dengan menggunakan ‘foundation’ yang penuh. Walhal, ia akan membuatkan pori-pori tersumbat dan menyebabkan kulit berminyak. Secara tidak langsung, ia akan menyebakan jerawat akan naik dengan cepat! Oleh itu, gantikan ‘foundation’ dengan formula yang lebih ringan.

7. Akhiri dengan ‘Setting Spray’

Agar solekan lebih tahan lama, gunakan ‘setting spray’ setelah semua makeup selesai. ‘Setting spray’ berfungsi untuk mengunci solekan agar tidak luntur atau mengubah kekemasan solekan. ‘Setting spray’ juga boleh amat sesuai untuk yang kulit berminyak.