Naikkan semangat atau hidupkan mood ke pejabat dengan menggayakan solekan segar ke pejabat.  Tidak kira individu itu seorang yang sering bersolek atau sebaliknya, yang pasti setiap wanita mempunyai koleksi alat solek tersendiri atau setidak-tidaknya set asas seperti bedak padat, gincu, pemerah pipi, celak dan bedak asas.

Setiap wanita perlu tahu betapa pentingnya solekan dalam kehidupan seharian kerana penampilan tanpa solekan itu umpama perkara yang tidak sempurna. Wajah kelihatan pucat dan tidak bermaya sekiranya tidak disolek. Bukan bermaksud perlu bersolek tebal, cukup sekadar mengenakan solekan ringkas.

Berikut tip solekan ringkas ke pejabat:

CONCEALER

Concealer atau penyamar noda berfungsi untuk menutup lingkaran gelap bawah mata dan parut jerawat. Sapukan secara nipis, cukup hanya untuk melindungi cela itu sahaja bukan tebal seperti tepung gomak.

PEMBAYANG MATA

IKLAN

Untuk ke pejabat, gunakan hanya warna pembayang mata yang tidak terlalu gelap dan terang. Warna seperti pic, coklat cair dan merah jambu cair adalah pilihan yang sangat sesuai. Elakkan daripada menggunakan warna-warna terang seperti biru, merah dan ungu terang.

MASKARA

Serlahkan bahagian mata dengan menggunakan maskara.  Maskara akan membuatkan mata anda tampak lebih besar dan hidup. Gunakan warna hitam kerana ia sesuai dengan suasana bekerja.

IKLAN

 

PEMERAH PIPI

Layangan pemerah pipi mampu menambah seri pada wajah. Gunakan warna-warna yang lembut agar ia tampak serasi dan tidak berlebihan.

IKLAN

 

LIPSTIK

Solekan seakan tidak lengkap tanpa olesan lipstik pada bibir. Sapuan lipstik menjadikan wajah kelihatan lebih segar dan manis. Lipstik daripada tekstur matte akan membuatkan warnanya kekal lebih lama.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI