Rambut atau bulu merupakan salah satu bahagian yang ada pada tubuh setiap orang iaitu seperti rambut kepala, kumis, jambang, jenggot, bulu ketiak, bulu dada, bulu di perut bawah, bulu kaki sampai kepada rambut atau bulu di kemaluan (organ intim).

Pertumbuhan dari rambut atau bulu tentunya sebagian besar dipengaruhi oleh faktor hormonal (hormon androgen) dan genetik selain ada produk-produk tertentu ataupun produk umum seperti body lotion. Hormon androgen adalah hormon yang dominan di miliki oleh kaum lelaki namun untuk hijabi tetap memiliki hormon androgen ini meski dalam jumlah kecil sehingga pertumbuhan rambut atau bulu selain di daerah kemaluan (kumis, janggut, jambang, dada, kaki) tidak begitu dominan.

Fungsi secara umum rambut atau bulu yang ada pada tubuh adalah untuk menjaga kehangatan dan kelembaban kulit. Perihal rambut di kemaluan iaitu rambut yang terletak dibahagian depan dan juga disekitar organ intim, meski sudah ada berupa rambut-rambut halus saat masih kecil, biasanya benar- benar tumbuh dimulai sejak hormon androgen aktif yakni saat seseorang sudah masuk masa baliq.

Fungsi Dari Rambut Kemaluan iaitu;

1. Memberikan kehangatan
2. Sebagai penampakan dari proses kematangan seksual (pubertas)
3. Mengurangi gesekan saat berhubungan intim
4. Pelindung kawasan daerah tempat tumbuhnya rambut kemaluan ini kerana kawasan ini cukup sensitif (terutama vagina)
5. Pengumpulan dari pengeluaran feromon (zat kimia yang mengatur perilaku seks) Meski letak dari rambut kemaluan bisa dikatakan tersembunyi (private area) bukan bererti rambut di daerah kemaluan lepas dari perhatian seperti kita merawat rambut didaerah lainnya seperti rambut kepala atau bulu ketiak.

Lelaki atau wanita, kebersihan dan kerapian rambut kemaluan harus dijaga sebaik mungkin melihat fungsi dari rambut kemaluan tadi. Tentunya caranya tidak boleh semaunya. Ada beberapa hal yang harus diperhatikan dalam merawat bulu atau rambut di kemaluan iaitu;

IKLAN

Tidak dianjurkan untuk mencabut atau mencukur dengan cara yang tidak tepat pada rambut kemaluan kerana dengan mencabut atau mencukur rambut kemaluan boleh menimbulkan lubang kecil (luka iritasi) akibat perlakuan tersebut. Lubang atau luka kecil ini akan menjadi pintu masuk kuman terutama pada hijabi yang mudah sekali mengalami lembab di vagina yang menyebabkan infeksi di kulit daerah intim anda.

Cara Terbaik Dan Melewatkan Pertumbuhan Rambut

1. Cukur Secara Bergantian

Bulu kemaluan yang terlalu lebat (tidak pernah dirapikan) juga dapat menjadi tempat tumbuhnya kutu, bakteria atau kuman yang pada akhirnya menimbulkan berbagai macam penyakit. Anda hendak mencukurnya boleh menggunakan sabun terlebih dahulu, serta menggunakan alat cukur khusus yang lembut sebelumnya sudah dicuci dahulu dengan sabun dan disiram dengan air panas. Setelah digunakan, alat cukur wajib dicuci kembali dan disimpan di tempat yang bersih dan kering. Jangan disimpan di tempat yang lembap, kerana boleh ditumbuhi bakteria. Selain itu, jangan menggunaan alat cukur secara bergantian.

IKLAN

2. Waxing

Waxing menghilangkan rambut dari akar dan ini membolehkan kulit bebas rambut untuk jangkamasa yang lebih lama. Pertumbuhan semula bulu adalah lebih halus, dan dengan waxing yang kerap, folikel rambut menjadi lebih lemah, lalu pertumbuhan semula adalah pada kadar yang rendah.

Kebersihan adalah manfaat tambahan waxing. Dengan kulit licin, peluh kurang terperangkap, dan ini menghasilkan rasa yang lebih bersih dan segar di samping mencapai penampilan yang rapi dan kemas. Waxing juga merupakan pengelupasan (exfoliation) yang bagus kerana ia menghilangkan kulit mati, lalu mewujudkan kulit yang licin serta membolehkan penyerapan pelembap badan dengan lebih berkesan, dan ini pula membantu mengurangkan kulit yang kasar.

IKLAN
Pek selamat untuk kegunaan hijabi melakukan rawatan waxing.

STRIP menggunakan dua jenis wax. Hard Wax (keras) dan Soft Wax (lembut). Hard Wax digunakan pada bahagian badan dengan kulit lembut, contohnya bahagian peribadi dan muka. Soft Wax digunakan pada bahagian badan yang luas, contohnya dada, lengan dan kaki.

STRIP Berry Chocolate Wax

STRIP Berry Chocolate Wax adalah Hard Wax dan ia mengandungi bahan-bahan yang menjadikan wax ini lebih lentur dan melembapkan (moisturises) kulit. Ia boleh menanggal rambut yang pendek dan degil dengan mudah dan berkesan.

Kelebihan penyingkiran rambut secara waxing di STRIP boleh dinikmati pada kebanyakkan bahagian badan oleh wanita dan lelaki. Harga rawatan wax bermula dari RM12 ke RM155.50. Terdapat 6 buah cawangan berdekatan di lembah klang.

Kesihatan bulu atau rambut di kamaluan juga sangat tergantung pada kondisi kesihatan kulit. Jika timbul kegatalan, kemerahan, sisik, jerawat, atau perubahan kulit sekitarnya bererti kondisi kesihatan kulit sedang tidak baik. Hal ini akan berakibat pula pada kondisi rambut miss V. Sebaiknya jika timbul hal demikian segera dapatkan nasihat doktor pakar kulit untuk keterangan lebih lanjut.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI