Kopi kadangkala mendapat kesan buruk, dan anda perlu faham, terlalu banyak kafein boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak menyenangkan daripada insomnia hingga loya. Tetapi untuk bersikap adil, terlalu banyak perkara boleh membahayakan atau membunuh anda, dan itu termasuk asas seperti air dan oksigen.

Jadi, minum kopi dalam kuantiti yang sederhana ternyata bagus untuk anda. Ia telah dikaitkan dalam kajian dengan risiko penyakit hati, penyakit jantung dan beberapa kanser yang lebih rendah dan mungkin juga melindungi daripada penyakit neurodegeneratif. Jika anda menikmati secawan pagi, bagus untuk boleh menjadikannya lebih sihat dengan bahan-bahan yang lazat ini.

Anda boleh meningkatkan rasa kopi dan manfaat kesihatan anda dengan resipi ini. Teknik yang digunakan tidak rumit dan tidak memerlukan sebarang peralatan khusus. Sebagai contoh, air kelapa yang kaya dengan kalium, yang telah didapati dalam kajian setanding dengan minuman sukan yang menghidratkan semula, adalah tambahan yang sangat baik dan manis secara semula jadi untuk kopi pagi anda. Anda juga pasti menggemari kopi avokado, yang menambahkan kelembutan dalam rasa dan banyak vitamin E. Makanan istimewa di Indonesia!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Kopi Avokado Ais

Resepi Kopi Sihat Lain Daripada Lain, Ternyata Bagus Untuk Kesihatan

IKLAN

Avokado yang digemari ramai dalam makanan ruji yang lazat seperti sandwic, dan salad sebenarnya lebih kerap digunakan dalam hidangan manis di negara-negara Asia tenggara seperti Indonesia. Buahnya berperisa lembut dan berkrim semula jadi, menjadikannya jenis krimer yang sempurna apabila diadun dengan air atau susu kacang. Adalah tradisi untuk menikmati kopi avokado ais dengan susu pekat manis, tetapi anda boleh menggunakan santan dan sirap ringkas madu untuk memaniskannya jika anda cuba mengelakkan tenusu dan gula halus. Tuangkan krim avokado ke dalam gelas, tuangkan ke dalam minuman espreso minuman sejuk, gaul dan nikmati kopi pagi anda dengan cara yang baharu.

Air Kelapa + Espresso Shot

Resepi Kopi Sihat Lain Daripada Lain, Ternyata Bagus Untuk Kesihatan

Apabila anda mencampurkan espreso ke dalam air kelapa, ia seperti meminum americano, tetapi dengan rasa yang lebih sedikit. Air kelapa juga lebih pekat sedikit daripada air, jadi ia mengimbangi keperluan krimer dan kemanisan semulajadinya akan membuatkan anda terlepas daripada menambah gula tambahan. Cuba gunakan air kelapa segar, tetapi jika anda tidak mempunyai apa-apa, gunakan air kelapa mentah dan organik.

IKLAN

Kopi Ais Kiub

Resepi Kopi Sihat Lain Daripada Lain, Ternyata Bagus Untuk Kesihatan

Dengan penambahan ketulan ais kopi, anda tidak perlu risau tentang meneguk kopi ais anda sebelum ais cair, atau menghirupnya perlahan-lahan dan membiarkan minuman semakin berair dan sehingga anda menghabiskannya lebih lama daripada rasa kewajipan daripada keseronokan. Dengan ketulan ais kopi, anda sebenarnya boleh menikmati kopi anda sehingga seteguk terakhir. Kopi beku berfungsi untuk kedua-dua kopi espreso dan kopi titisan. Jika anda bimbang tentang kopi anda menjadi terlalu kuat, campurkan kopi seperti yang anda suka sebelum anda membekukannya. Jika kiub ais anda mengandungi keseimbangan susu oat dan sirap ringkas.

IKLAN

Espresso Cold Brew

Resepi Kopi Sihat Lain Daripada Lain, Ternyata Bagus Untuk Kesihatan

Espresso minuman sejuk adalah satu kemestian. Ia bukan seperti membancuh kopi panas seperti biasa dan memasukkannya ke dalam peti sejuk untuk menyejukkan. Espresso bancuhan sejuk mengekstrak semua rasa biji kopi yang hebat tanpa kepahitan dan keasidan yang terdapat dalam kopi yang dibancuh panas. Sebaik sahaja memilih panggang biji kopi, anda sudah separuh menguasai seni membancuh espreso sejuk yang sangat mudah. Anda tidak memerlukan sebarang mekanisme yang mewah, yang anda perlukan ialah balang dengan penutup pengedap (seperti balang mason) dan penapis atau kain tipis.

Air Kelapa Bancuhan Sejuk

Resepi Kopi Sihat Lain Daripada Lain, Ternyata Bagus Untuk Kesihatan

Minuman sejuk air kelapa ini dibuat dengan cara yang sama seperti minuman sejuk klasik di rumah, tetapi resipi ini meningkatkan minuman sejuk standard dengan twist air kelapa tropika. Jika anda biasanya menambah gula pada kopi anda tetapi ingin mengurangkannya, ini adalah cara terbaik untuk beralih daripada pemanis tambahan, kerana air kelapa manis sedikit tetapi pilihan yang lebih sihat daripada gula halus.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI