Rawat Bibir Agar Lebih Lembut Dan Sihat, Selain Gunakan Lip Scrub Anda juga boleh menggunakan beberapa cara lain. Anda mungkin tahu bahawa kulit yang terawat dengan baik menghasilkan kulit yang sempurna, bukan? 

Ini juga terpakai pada kulit bibir, kerana kulit bibir yang rapi memastikan penampilan yang sempurna dengan setiap produk bibir. Seperti kulit muka dan badan, bibir juga memerlukan penjagaan setiap hari, dan ternyata caranya tidak sukar, tau!

Artikel Berkaitan : Dapatkan Bibir Selembut Satin, Dengan Set Lipstik Ini Baru On Point!

Kunci kepada bibir yang lembut dan berkhasiat adalah pengelupasan dan penghidratan. Bagi anda yang ingin tahu tentang cara mendapatkan bibir yang lembut dan berkhasiat, berikut adalah cara untuk mengekalkannya secara tetap!

Eksfoliasi Menggunakan Lip Scrub

Rawat Bibir Agar Lebih Lembut Dan Sihat, Selain Gunakan ‘Lip Scrub’…

Penggunaan lipstik matte akan menyebabkan kulit bibir menjadi kering dan merekah, sudah tentu penampilan tidak nampak sempurna kan? Untuk melawan penampilan bibir kering dan pecah-pecah, anda boleh mengelupas kulit anda dengan kerap untuk membuang sel kulit mati.

IKLAN

Gunakan lip scrub dengan kerap, sebaik-baiknya 1-2 kali seminggu, untuk mengelupas kulit kering dan kasar. Selain itu, pastikan lip scrub yang anda gunakan mempunyai butiran halus dan tidak terlalu kasar sehingga bibir anda sakit akibat geseran kulit dan butiran scrub.

Kekalkan kelembapan dengan lip oil

Nah, mengelupas bibir anda sudah menjadi rutin. Jadi apa lagi yang boleh anda lakukan untuk menjadikan bibir anda kelihatan lebih lembut? Oleh itu, anda boleh memastikan bibir anda lembap dengan balm bibir. Sebelum balsem bibir, terdapat satu lagi produk bibir, dan itu adalah minyak bibir.

Produk balm bibir berminyak ini boleh membantu melembapkan dan melembutkan bibir anda.Selain itu, lip oil ini juga sesuai digunakan pada waktu petang, dan kini terdapat banyak lip oil yang turut membuatkan kulit bibir nampak lebih berseri. Jadi jika anda rasa kulit bibir anda kelihatan kusam, pertimbangkan untuk menggunakan minyak bibir dengan kerap!

IKLAN

Gunakan pelembap bibir dengan kerap

Rawat Bibir Agar Lebih Lembut Dan Sihat, Selain Gunakan ‘Lip Scrub’…

Jika minyak bibir boleh digunakan sebagai balm bibir untuk membantu mengekalkan kelembapan, balm bibir ialah produk bibir dengan fungsi pelembap, tetapi yang perlu anda bawa ke mana sahaja anda pergi. Lip balm adalah produk bibir yang boleh anda sapu pada bila-bila masa anda merasakan bibir anda kering dan kelihatan menggelupas, terutamanya bagi mereka yang kerap memakai gincu matte dan juga mempunyai kehidupan yang sibuk.

Gunakan balsem bibir dengan bahan-bahan berkhasiat kulit seperti vitamin E, minyak kelapa untuk perlindungan UV bagi melindungi kulit bibir daripada cahaya matahari langsung.

IKLAN

Mengekalkan kelembapan kulit dari dalam

Rawat Bibir Agar Lebih Lembut Dan Sihat, Selain Gunakan ‘Lip Scrub’…

Selain menggunakan produk bibir dengan kerap, anda juga perlu melembapkan kulit anda dari dalam, Bela. Salah satu perkara yang boleh mengekalkan kulit anda terhidrat dari dalam ke luar ialah minum air yang mencukupi. Apabila kita kurang minum air, banyak kesan negatif. Salah satunya ialah bibir kelihatan kering dan merekah. Untuk memastikan bibir anda kelihatan licin dan berkhasiat, pastikan anda minum air yang mencukupi setiap hari, ya?

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI