Kunci utama dalam menjadikan mata lebih menawan dan menyerlah ialah dengan menggunakan eyeliner ataupun celak mata. Tidak ramai yang berjaya mendapatkan bentuk atau garis eyeliner yang ON-FLEEK, untuk menguasai teknik ini sememangnya perlu serba tahu dalam teknik solekan, betul ke?

Jadi siapa yang setiap hari pakai eyeliner itu, memang pasti atau tidak anda menggunakan teknik yang betul?

Jika tidak Hijabista nak share sedikit teknik pemakaian garis eyeliner, supaya selalu on fleek! hehe

#1. Eyeliner warna hitam untuk tampak lebih berkarisma

Guna eyeliner warna hitam dan waterproof, elak guna eyeliner hitam di bahagian waterline mata pada hari siang, pakai eyeliner di bahagian waterline pada waktu malam jika anda mahukan solekan smokey eyes. Jadi dicadangkan untuk gunakan Maybelline Eyestudio Master Precise All Day Liquid Eyeliner Makeup, Black.

IKLAN

#2. Gaya Eye-Cat atau Eye-Cat Liner

Liquid eyeliner sesuai dipakai jika anda mahukan sedikit wing di bahagian hujung mata anda. Jenis eyeliner ini dipanggil cat-liner atau pun eye-cat. Hujung bahagian liquid eyeliner yang tirus memudahkan si pemakai yang menyukai gaya eyeliner ini.

IKLAN

#3. Sempurnakan garis eyeliner anda dengan concealer.

Ramai yang tidak tahu, concealer boleh dipakai untuk menutup atau membetulkan kesan garis eyeliner anda yang tidak rata atau comot. Untuk itu anda boleh gunakan Maybelline Fit Me Concealer.

IKLAN

#4. Menarik hujung mata

Pasti ramai yang buat cara ini untuk dapatkan efek eye-cat kan? Namun selepas ni jangan buat kerana jika anda tarik hujung mata anda semasa memakai eyeliner, ia akan meninggalkan kesan atau garis-garis halus tepi mata. Nanti tak on-fleek pula gaya eyeliner itu, jadi jangan buat tau.

Apa kata anda praktis di hujung miggu dan pastikan sentiasa kemas dan tidak comot.