Pernahkah anda mengalami masalah jerawat di bahagian punggung? Don’t worry, girls. Faktanya, masalah ini juga banyak dialami oleh wanita. Meski pun tidak dapat dilihat, jerawat di bahagian punggung boleh mengurangkan rasa keyakinan diri.

Sudah tahu apa penyebab dan cara mengatasinya? Jom kita semak!

PENYEBAB JERAWAT DI BAHAGIAN PUNGGUNG
Jerawat di bahagian punggung secara teknikalnya termasuk ke dalam kategori masalah alahan yang terjadi pada folikel rambut. Kelainan ini disebabkan oleh suhu lembap dan masalah kebersihan. Menurut ahli dermatologi dari klinik kecantikan New York, Sadick Dermatology, keadaan yang boleh memburukkan keadaan jerawat pada bahagian punggung ialah tidak mengganti celana setelah berpeluh serta terlalu sering mengenakan celana ketat.

Jadi, jangan hairan kalau bahagian punggung anda ditumbuhi jerawat setelah olahraga berjam-jam atau beraktiviti seharian ketika sedang datang haid, tetapi tidak mengambil berat soal kebersihannya.

Punggung Bersih Bebas Jerawat, Ini Yang Hijabi Perlu Buat
Lakukan cara berikut ini untuk menghindari dan mengatasi masalah jerawat pada bahagian punggungmu.

IKLAN

PAKAI SELUAR YANG LONGGAR
Mengenakan celana longgar (seperti palazzo) adalah cara terbaik untuk menghindari jerawat di bahagian punggung. Hijabi juga sebaiknya tidak mengenakan seluar yang menyebabkan gesekan. Segera menggantikan pakaian setelah berpeluh, dan juga menjaga kebersihan ketika datang haid.

Tentang pemilihan pakaian dalam pula, tidak disarankan untuk hijabi mengenakan seluar dalam yang longgar. Akan tetapi, pilihlah bahan material yang diperbuat daripada kapas, nilon, atau spandek, yang dapat memberikan pernafasan pada kulit punggungmu.

IKLAN

Punggung Bersih Bebas Jerawat, Ini Yang Hijabi Perlu Buat
.

GUNAKAN SABUN ANTI BAKTERIA
Ketika mandi, hijabi juga harus menggunakan sabun anti bakteria atau yang memiliki kandungan benzoyl peroxide. Formula tersebut bekerja membunuh bakteria yang ‘berkumpul’ di pori-pori kulit punggung dan akhirnya menyebabkan jerawat.

IKLAN

Pastikan hijabi mencuci rambut dan rerambut pada bahagian tubuh lainnya terlebih dahulu, agar kotorannya tidak menitis ke bahagian punggung. Jangan lupa untuk rutin membuang sel-sel kulit mati menggunakan body scrub sekurang-kurangnya seminggu sekali.

JANGAN CUBA UNTUK MEMECAHKANNYA
Sama seperti jerawat pada kulit wajah, memecahkan jerawat apada bahagian punggung berisiko menimbulkan infeksi yang boleh membuatkan keadaannya semakin parah. Selain itu, kebiasaan ini juga meninggalkan bekas luka yang membuatkan tampilan punggungmu tidak lagi seksi. Oh, no!

Punggung Bersih Bebas Jerawat, Ini Yang Hijabi Perlu Buat
.

KONSULTANSI DENGAN PAKAR DERMATOLOGI
Merasa malu untuk memperlihatkan bahagian punggungmu kepada orang lain? Keep these things in your mind. Ahli dermatologi sudah melihat berbagai keadaan kulit dan ia akan membantumu mengatasinya hingga tuntas. Jika hijabi merasa jerawat di bahagian punggungmu bertambah banyak dan terasa sakit, disarankan untuk segera mengunjungi ahli dermatologi.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI