Kasut anda adalah aksesori terpenting anda. Tetapi mencari sepasang yang sesuai dengan anda adalah satu proses. Tergoda dengan potongan harga yang memangil-manggil, tetapi apabila anda menyedari bahawa itu bukan hanya untuk “menyakitkan”, sebenarnya tidak selesa rasanya seperti membuang wang sahaja.

Inilah sebabnya memahami apa yang anda mahu untuk sarung di kaki anda. Mustahak untuk memahami apa yang akan membuat kaki anda hidup bahagia selamanya. Di sini, anda akan menemui semua yang perlu anda ketahui:

Bagaimana anda menentukan “kasut yang selesa”?

Mendefinisikan kasut yang selesa sepenuhnya berdasarkan kepada pilihan individu dan tujuan yang anda ingini. Itu bergantung pada struktur kaki , serta tujuan untuk berapa kerap atau bagaimana anda akan menggunakannya.

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan

Sebagai contoh, kasut untuk plantar fasciitis harus mempunyai sokongan lengkungan yang cukup begitu juga, individu yang mempunyai kaki rata mempunyai lengkungan yang jatuh dan memerlukan tiang medial yang fleksibel untuk kestabilan. Individu yang mempunyai bunion harus mencari kasut dengan kotak jari kaki yang lebar dan bahan lembut dan fleksibel agar jari kaki anda tidak merasa tersekat.

Kasut adalah pelaburan, melindungi kaki dari unsur-unsur, tetapi kasut juga merupakan hubungan antara badan dan bumi. Sekiranya kaki mempunyai postur yang lebih baik, maka badan yang lain juga akan mempunyai keselarasan yang lebih baik.

Kasut Atletik yang Selesa

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan

Sama ada anda suka berjalan, berlari, atau HIIT untuk bersenam, kasut mempengaruhi prestasi sukan anda. Kasut lari perlu mempunyai bantalan yang menyokong di lengkungan dan tumit kerana di situlah anda mendapat impak paling banyak, sementara kasut latihan lintang menekankan bahagian tengah yang fleksibel untuk membantu anda tetap tangkas semasa pergerakan sisi ke sisi dan mempunyai tapak kaki yang lebih berat dan lebar untuk menyerap berat badan dari melakukan lif berat. Reebok dan Nike membuat beberapa kasut CrossFit terbaik yang memberikan cengkaman yang kuat untuk memanjat tali dan pergerakan letupan seperti ragut.

Pelbagai jenama seperti New Balance, ASICS dan Brooks sebagai syarikat yang menawarkan pelbagai jenis kasut sukan. Rangkaian kasut aktif yang sangat baik yang merangkumi kasut berjalan yang selesa.

Petua pakar: Wanita dengan kaki lebar mungkin mendapat keuntungan lebih banyak daripada memakai kasut sukan lelaki. Kasut dengan bahagian atas yang fleksibel seperti kain mungkin lebih baik untuk kaki lebar atau bertulang. Memastikan bahawa tidak ada jahitan atas penonjolan bertulang itu juga dapat meningkatkan keselesaan.

Nike React Infinity Run 2 and Nike ZoomX Invincible Run

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan

IKLAN

Teruskan misi dari Nike Running untuk memecahkan kod pencegahan kecederaan, melayani pelari setiap hari dengan mewujudkan hubungan baru antara bantalan, kestabilan dan geometri rocker.

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan

Langkah berulang adalah Nike React Infinity Run 2, yang dilengkapi bahagian atas Flyknit yang diperbaharui untuk membantu meningkatkan lebih banyak kekuatan dan sokongan di kaki, penahan mata dan rubah, dan dengan lebih bernafas di kawasan seperti vamp dan midfoot (kabel Nike Flywire juga telah ditambahkan di bahagian atas untuk membantu meningkatkan sokongan). Kolarnya juga diperbaharui agar terasa lebih mewah tanpa menambah berat atau pukal.

ASICS

Ditubuhkan di Jepun, ASICS adalah singkatan dari “Anima Sama In Corpore Sano,” yang diterjemahkan “anda harus mendoakan minda yang sihat dalam tubuh yang sihat.” Ideanya adalah bahawa dengan kasut yang betul, anda dapat berkembang maju dalam kehidupan dan sukan. Mantra syarikat ini masih hidup dengan teknologi kasut ASICS, yang merangkumi pelindung gel, sistem panduan yang mempromosikan kaunter tumit luaran untuk mengurangkan pergerakan pergelangan kaki dan ciri kestabilan lain untuk pengedaran berat badan dan pendaratan lembut. Atlet menggemari kasut ASICS seperti FlyteFoam Lyte, yang menawarkan kusyen ringan tetapi menyokong, dan FlyteFoam Propel, yang berkaitan dengan pengembalian tenaga tinggi.

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan

ASICS SportStyle melancarkan kempen SS21 “ENGINEERED FOR EVERYDAY”, yang akan menyaksikan pembebasan dua model baru; kasut GEL-QUANTUM 180 ™ dan TARTHERBLAST, memberikan ciri-ciri gaya hidup aktif pemakai.

Kempen baru menggambarkan etos reka bentuk ASICS, terutama melalui masa-masa yang mencabar, untuk membuat siluet yang membantu dalam kehidupan seharian dan dapat menyesuaikan diri dengan pelbagai situasi. “ENGINEERED FOR EVERYDAY” adalah petunjuk dari pola pikir yang memanfaatkan banyak peluang.

IKLAN

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan

GEL-QUANTUM 180 ™ terletak di persimpangan sukan, teknologi dan gaya jalanan. Perkakas GEL-QUANTUM 180 ™ tetap tidak berubah dengan 180 darjah bantalan teknologi GEL ™, tetapi dengan perkembangan estetik yang ketara di bahagian atas. Pereka Yasuyuki Takada menjelaskan bahawa dia “menggunakan teknologi prestasi dan peralatan yang dilengkapi dengan bantalan yang nyaman” dan menambahkan bahawa “inspirasi diambil dari ASICS” produk yang menjalankan prestasi pada tahun 2000-an dan memodenkannya untuk pemandangan gaya hidup. ”

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan

TARTHER ™ BLAST mengikat warisan kasut lumba TARTHER ™ dengan perkakas menggunakan teknologi FLYTEFOAM ™ Blast di bahagian tengah. Bahagian atas mengingatkan pada reka bentuk perlumbaan TARTHER ™ yang terkenal oleh pelari maraton pada tahun 80-an. Semasa menggabungkan teknologi TARTHER ™ dan FLYTEFOAM ™ Blast, pereka Jun Takei memberi komen “Saya cuba menggambarkan reka bentuk yang mewujudkan perasaan teknologi futuristik”.

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan

Kedua-dua model memberikan gaya hidup aktif kepada pemakainya. Rekaan sporty dan individualistik yang memberikan aksen” untuk GEL-QUANTUM 180 ™, sementara menurut Takei, dia berusaha memberikan yang sama “dengan menghubungkan sejarah ASICS dengan teknologi sekarang, dan menawarkan keselesaan dan nilai baru.

IKLAN

BROOKS

Falsafahnya Brooks, berlari boleh menjadikan individu yang aktif bersukan lebih bahagia dan lebih baik. Setiap inci kain, kusyen, dan outsole disusun di sekitar jalan kaki.

Tidak kira jenis pelari, Brooks menawarkan pelbagai pasangan kawalan gerakan dan kestabilan yang dibuat dengan bantalan dan sokongan lengkungan. Sebilangan besar kasut luncurnya direka dengan pelindung DNA Loft, yang memberikan sokongan dan responsiviti bawah kaki yang tepat untuk kecekapan tenaga. Kasut jenama ini juga dibina dengan teknologi GuideRails yang menawarkan sokongan medial sehingga kaki anda tetap sesuai dengan setiap langkah.

Brooks Ghost 13 Women’s Road Running Shoes

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan

DNA LOFT kini melangkaui tumit, hingga ke kaki depan, untuk peralihan yang mudah dari mendarat ke kaki. DNA LOFT yang sangat lembut menawarkan banyak bantalan di bawah kaki, tidak kira bagaimana kaki anda mendarat. Bahagian atas Engineered Air Mesh memeluk kaki agar sesuai – tetapi masih bernafas – sesuai.

New Balance

New Balance menawarkan keseimbangan fesyen dan fungsi yang luar biasa dengan kasut sukannya, tetapi syarikat ini juga serius mengenai kesihatan kaki. Program New Balance RX menggabungkan pasangan doktor anda dengan rakan niaga yang diperakui untuk membantu anda mencari kasut terbaik. Kasut New Balance hadir dalam pelbagai lebar dan tahan lama untuk menampung bentuk dan ukuran kaki yang berbeza. Tendangan ini juga dirancang dengan mempertimbangkan jenis lengkungan, sama ada anda berkaki rata, mempunyai lengkungan tinggi, atau lengkungan biasa.

New Balance Women’s Performance Running Shoes

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan

Kasut lari dari New Balance memberikan yang ringan tetapi perjalanan responsif hanya dengan sedikit kestabilan. Hubungan tanah REVlite pelindung dengan tiang medial yang stabil, ditambah bahagian atas yang sedikit tersusun memberi anda keselesaan dan sokongan ringan yang terbaik.

Kasut Kerja yang Selesa

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan
Skechers Ultra Flex Statements Slip-On Sneaker

Bagi mereka seperti pekerja perkhidmatan makanan, penjagaan kesihatan, penata rambut dan pembawa surat yang menghabiskan sepanjang hari dengan kaki, anda memerlukan kasut sokongan yang tahan lama dan ringan tetapi juga tahan slip. Jenama seperti Dansko, Skechers, dan Vionic membuat kasut empuk untuk jururawat dan individu lain yang berdiri sepanjang hari di tempat kerja. Tetapi bagi mereka yang mempunyai pekerjaan duduk jam 9 hingga 5, terdapat banyak pilihan yang selesa.

PETUA PAKAR: Semasa membeli kasut tumit, pakar mengesyorkan anda mencari yang mempunyai reka bentuk platform dan bantalan di bawah bola kaki untuk sokongan yang paling banyak. Perhatikan bahawa kasut jenis ini tidak boleh dipakai ketika berjalan jarak jauh, jadi anda mungkin perlu mengemas pasangan “komuter” yang terpisah.

Selipar Selesa

Petua Pakar Pilih Kasut Ikut Kesesuaian Aktiviti Anda, Penting Untuk Sokong Sistem Badan
Birkenstock Sandal

Pakar mengatakan Birkenstock dan OluKai adalah jenama sandal yang hebat dengan sokongan dan pelindung lengkungan terbina dalam. Namun, bergantung pada penggunaannya, sandal seperti Teva dapat menahan kasut ke kaki lebih baik daripada rekaan flip flop biasa, yang tidak memberikan banyak tekanan pada jari kaki yang berfungsi untuk mencengkam selipar. Lama kelamaan, tendon yang bekerja lebih masa untuk memegang kasut mula keletihan dan bahkan boleh meradang, jelas pakar.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI