Sememangnya wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan. Untuk kelihatan cantik dan menawan ramai wanita sanggup mengeluarkan  modal yang besar asalkan mereka dapat memiliki wajah seperti yang diidamkan.

Sebenarnya Islam sendiri punya cara tersendiri untuk menjaga kecantikan wajah.

Berikut tip yang dikutip hasil perkongsian Q’reena
JADIKAN RUTIN DALAM KEHIDUPAN SEHARIAN

1. Amalkan bangun pagi dan mandi sebelum masuk Azan Subuh.

2. Sebaik bangun tidur, sebelum menggosok gigi, minumlah 1 gelas air putih bersuhu bilik. Kulum air tegukan pertama di dalam mulut untuk seketika dan bacakan dalam hati Selawat Nabi 3 kali, barulah disusuli dengan menghabiskan segelas air tersebut.

IKLAN

3.Sewaktu membasuh muka di awal pagi atau setiap kali membasuh muka, tadah air ditapak tangan sambil bacakan Selawat Nabi 3 kali, hembuskan pada air dan usapkan air tersebut ke wajah bermula dari dagu menaik ke atas hingga ke dahi, ulang usapan ini sebanyak 3 kali. Jangan basuh muka bermula dari dahi turun ke dagu kerana ini menyebabkan muka cepat berkedut.

4. Selepas solat Subuh, bacalah Surah Yusuf, kemudian teguk sebanyak 3 kali sahaja air suam, InsyaAllah ia membuatkan wajah awet muda dari usia sebenar.

5. Selepas solat Isyak, amalkan baca Al-Fatihah 1 kali, Ayatul Qursi 1 kali dan surah Al-Waqiah dari ayat 35 hingga 38 sebanyak 7 kali, ditiupkan pada segelas air dan niatkan.

IKLAN

“Ya Allah perindahkanlah tubuh dan rohku dan perbaikilah hubungan dengan suamiku”

6. Surah Al-Waqiah ayat 35-38 juga elok dibaca di dalam hati sebanyak 3 kali sebelum jirusan pertama air ke badan sewaktu mandi.

IKLAN

7. Jangan makan bersulam air, sebaiknya minum air kosong 1 gelas 30 minit sebelum makan, dan 30 minit selepas makan.

8. Amalkan membaca Al-Quran dengan niat ikhlas kerana Allah SWT.

9. Perbanyakkan Selawat Nabi, sentiasa sedekah senyuman, perbanyakkan solat Tahajud.

Amalkan hari-hari….In Sha Allah kelihatan ‘cantik’.

Sumber kredit: Facebook Q’reena

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI