Ramai wanita sanggup mengeluarkan bajet yang tinggi untuk rawatan wajah, tetapi agak berkira apabila membabitkan penjagaan rambut. Pada hal penjagaan rambut tidak boleh diabaikan walaupun masih dalam usia yang muda.

Mungkin ada yang beranggapan wanita yang berhijab tidak perlu menitik beratkan soal penjagaan rambut. Hakikatnya sama ada anda berhijab atau tidak, penjagaan rambut tetap diutamkan walaupun kita berhijab.

Tetapi hakikatnya mereka yang berhijab inilah yang perlu lebih berhati-hati menjaga mahkota yang satu ini agar tidak berbau hapak.

Petua Jaga Rambut Cara Tradisional Salah Satunya Cuci Rambut Guna Air Sejuk

Maklumlah seharian mengenakan hijab tanpa ada udara yang masuk boleh menyebabkan bau kurang enak terhasil dari rambut ini.

Selain mengenakan syampu setiap kali mandi, terdapat 10 cara lain yang perlu dilakukan bagi memastikan rambut kekal segar, bercahaya dan tidak kusam.

1. Jika anda memakai tudung kepala, pastikan rambut anda dikeringkan terlebih dahulu. Jika tidak, rambut anda akan bermasalah seperti berkelemumur, rambut berbuah, rambut berbau dan rasa tidak selesa seperti pening kepala.

IKLAN

Petua Jaga Rambut Cara Tradisional Salah Satunya Cuci Rambut Guna Air Sejuk

2. Semasa anda mengeringkan rambut dengan tuala, cara terbaik ialah melurutkan tuala secara lembut dan perlahan-lahan dari atas hingga ke hujung rambut. Lakukan berulang kali dan biarkan ia kering sendiri. Jangan gosok rambut anda secara kasar.

3. Untuk mengembalikan kesegaran rambut bagi yang bertudung, letakkan santan kelapa di atas rambut. Biarkan ia seketika dan ia lebih berkesan jika dibalut dengan tuala. Langkah seterusnya ialah bilas dengan air bersih dan kemudian basuh rambut dengan menggunakan syampu yang sesuai. Untuk kesan yang terbaik, amalkan cara ini seminggu sekali.

4. Sewaktu anda tidak mengenakan tudung, sikat rambut anda dan elakkan daripada tidak terurus. Secara tidak langsung ia akan memastikan akar rambut dan kulit kepala mendapat pengudaraan yang secukupnya.

IKLAN

Petua Jaga Rambut Cara Tradisional Salah Satunya Cuci Rambut Guna Air Sejuk

5. Untuk menghilangkan kelemumur, gosokkan kulit kepala anda dengan limau purut yang telah dihangatkan. Setelah kelemumur gugur, basuh rambut dan kulit kepala anda dengan syampu anti kelemumur dan lebih baik jika ia ada campuran limau purut sekali.

6. Kesalahan memilih syampu juga turut menjadi penyebab rambut gugur. Untuk rambut yang berminyak, pilih syampu yang boleh digunakan setiap hari. Faktor rambut berminyak seperti ketidakstabilan hormon mengakibatkan sebum dikeluarkan secara berlebihan, tekanan yang anda alami, keadaan cuaca panas atau pun anda banyak mengambil makanan yang berlemak.

Petua Jaga Rambut Cara Tradisional Salah Satunya Cuci Rambut Guna Air Sejuk

IKLAN

7. Sikat rambut anda bila perlu sahaja. Tetapi jangan biarkan ia sampai tidak terurus. Ini kerana, jika selalu sangat menyikat rambut, ia menyebabkan kulit kepala menjadi panas dan menghasilkan minyak yang berlebihan.

8. Gunakan air sejuk ketika membasuh rambut untuk kesegaran kulit kepala yang optimum.

9. Elakkan penggunaan alat pengering rambut supaya rambut tak mudah kusam. Jika anda tetap memilih penggunaan alat pengering rambut, gunakannya pada suhu yang tinggi. Jangan gunakannya pada suhu yang rendah kerana penggunaan pada suhu rendah akan mengambil masa yang lebih lama untuk mengeringkan rambut anda. Risikonya ialah rambut anda lebih mudah rosak.

Petua Jaga Rambut Cara Tradisional Salah Satunya Cuci Rambut Guna Air Sejuk

10. Untuk mendapatkan rambut yang halus, gunakan sikat yang bergerigi penuh dan rapat untuk mengelakkan rambut sudah untuk disikat.

Sumber kredit: Via Petua Ibu