Jerawat adalah masalah biasa yang boleh memberi kesan ke atas persepsi imej dan keyakinan diri. Sebenarnya jerawat boleh dialami oleh sesiapa sahaja tanpa mengira usia.

Mungkin sebelum ini ramai yang beranggapan masalah jerawat hanya dialami oleh golongan remaja namun sebenarnya anggapan ini tidak tepat. Jerawat boleh berlarutan hingga menyebabkan tekanan emosi dan parut kekal jika tidak dirawat.

Pemilik dan pengasas Tudung Ruffle, Hanis Arif atau mesra dipanggil Anis juga pernah mengalami masalah kulit breakout. Anis sebelum ini pernah berkongsi tip yang diamalkan untuk menjaga kulit wajahnya sehingga dia mampu memiliki kulit yang mulus dan menawan.

Nak tahu apa rahsianya? Jom ikuti perkongsian Anis di laman Instagramnya.

Siapa yang insta story anis mesti tahu macam mana rupa anis masa zaman kegemilangan dulu. ? Disini anis share sikit tips macam mana nak jaga kulit yang tengah jerawat teruk. Tapi anis taknak upload gambar tengah jerawat tu kat sini takut jd mangsa viral lagi. Siapa nak tengok blh tengok insta story anis ye. This few things anis buat untuk jaga kulit muka. 1. Jangan usik jerawat tu. Setiap kali rasa gatal. Jentik tangan tu. Whitehead mmg hilang time tu, tapi parut akan kekal selamanya. Laser pun takleh hilangkan fully parut lekuk in future. 2. Rajin cuci muka. At least 2 kali sehari. Lagi lagi lepas buat aktiviti berpeluh atau pakai heavy mekap. Cuci sampai bersih, tamo cincai cincai je. Spent sikit duit untuk beli brush atau span untuk cuci muka. 3. Pantang makan benda yang korang rasa boleh buat jerawat naik. Macam anis, anis takleh makan sambal belacan and kuah rojak petis. Makan je konpem akan naik. 4. Rajin pergi facial as request by beautician. Anis usually akan pergi every 2 weeks. Let your beautician take care of your pimple. Slalunya beautician picit jerawat dia takkan tinggalkan parut dekat muka. 5. If jerawat tengah teruk, anis makan ubat doxymicin. But this one, cuma blh approve by pharmacist. Tak semua orang boleh dapat, unless jerawat bebetul teruk. 6. Tips paling jimat anis buat untuk hilang parut, dengan guna serbuk kayu manis campur dgn serbuk kunyit. Gaul dengan air. Sapu pada parut dan amal setiap malam. Dalam one week dah nampak improvement. 7. Guna cleanser and supplement yang sesuai dengan kita. Depends pd individu. Product akan berbeza beza ikut orang. 8. Pakai mekap yang bersesuaian dgn kulit dan berkualiti tinggi. Always make sure brush dan span sentiasa bersih. Hopefully membantu. It tooks few months maybe years untuk fully recover. Jadi kena bersabar dan jangan hilang semangat. If ada nak tanya lagi. Komen je kat bawah. Nt anis cuba reply ok ?

A post shared by @nononesss on

Siapa yang pernah tengok insta story anis mesti tahu macam mana rupa anis masa zaman kegemilangan dulu. Di sini Anis share sikit tips macam mana nak jaga kulit yang tengah jerawat teruk. Tapi Anis taknak upload gambar tengah jerawat tu kat sini takut jd mangsa viral lagi. Siapa nak tengok blh tengok insta story Anis ye. This few things Anis buat untuk jaga kulit muka.

1. Jangan usik jerawat tu. Setiap kali rasa gatal. Jentik tangan tu. Whitehead mmg hilang time tu, tapi parut akan kekal selamanya. Laser pun takleh hilangkan fully parut lekuk in future.

IKLAN

2. Rajin cuci muka. At least 2 kali sehari. Lagi lagi lepas buat aktiviti berpeluh atau pakai heavy mekap. Cuci sampai bersih, tamo cincai cincai je. Spent sikit duit untuk beli brush atau span untuk cuci muka.

3. Pantang makan benda yang korang rasa boleh buat jerawat naik. Macam Anis, Anis takleh makan sambal belacan and kuah rojak petis. Makan je konpem akan naik.

4. Rajin pergi facial as request by beautician. Anis usually akan pergi every 2 weeks. Let your beautician take care of your pimple. Slalunya beautician picit jerawat dia takkan tinggalkan parut dekat muka.

5. If jerawat tengah teruk, Anis makan ubat doxymicin. But this one, cuma boleh approve by pharmacist. Tak semua orang boleh dapat, unless jerawat bebetul teruk.

IKLAN

6. Tips paling jimat Anis buat untuk hilang parut, dengan guna serbuk kayu manis campur dgn serbuk kunyit. Gaul dengan air. Sapu pada parut dan amal setiap malam. Dalam one week dah nampak improvement.

7. Guna cleanser and supplement yang sesuai dengan kita. Depends pada individu. Product akan berbeza beza ikut orang.

8. Pakai mekap yang bersesuaian dengan kulit dan berkualiti tinggi. Always make sure brush dan span sentiasa bersih.

IKLAN

Hopefully membantu. It tooks few months maybe years untuk fully recover. Jadi kena bersabar dan jangan hilang semangat.

Kini Anis memiliki kulit yang sihat, cantik dan glowing.

 

Sumber: Instagram @nononesss dan Instagram Tudung Ruffle