Setiap wanita unik dalam dirinya sendiri dan begitu juga cara tubuhnya bertindak balas terhadap haid. Ini adalah salah satu sebab mengapa banyak jenis tuala wanita tersedia di pasaran. Di samping itu, jenis tuala wanita yang anda pilih bergantung pada pilihan peribadi anda untuk perkara yang paling sesuai untuk badan dan haid anda.

Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Tuala Wanita Yang Tepat.

Pilihan anda boleh menjadi unik kerana bergantung kepada faktor seperti jenis kulit, bentuk badan dan aliran. Tuala wanita mana yang akan berlaku sesuai dengan tempoh yang berbeza dari satu wanita ke wanita lain Oleh itu, untuk membantu anda memahami serbet wanita yang sesuai, ini senarai beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

Ketahui Tempoh Kitaran Anda

Memahami badan dan masa anda dating haid adalah langkah pertama untuk memilih tuala wanita yang tepat untuk kitaran haid anda. Aliran anda tidak sama sepanjang tempoh anda. Oleh itu, anda harus mengawasi perubahan dalam badan dan kitaran haid untuk memilih tuala wanita. Juga penting untuk mengetahui berapa banyak yang sebenarnya anda perlukan untuk satu kitaran.

Komposisi

Lihat bahan yang digunakan dalam tuala wanita. Sebilangan besar wanita menganggap bahawa jika aliran cecair mereka lancar maka eloklah digunakan. Tidak! Bukan begitu, ini kebanyakannya boleh menyebabkan ruam dan jangkitan pada kulit, terutamanya yang mempunyai lapisan atas seperti plastik. Oleh itu, anda perlu membuat sedikit kajian mengenai apa yang anda beli. Cari bahan yang bukan sahaja lembut tetapi juga mesra kulit dan sesuai untuk kulit anda. Penjagaan mesti diambil sekiranya anda mempunyai kulit sensitif dan terdedah kepada jangkitan. Pelapik kapas adalah yang paling sesuai untuk semua jenis kulit.

Terbaharu untuk anda yang berkulit sensitif

Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Tuala Wanita Yang Tepat.

Rangkaian jenama terunggul bagi penjagaan intim wanita yang sentiasa berfikiran jauh kehadapan, telah melancarkan Libresse® SensitiV™, rangkaian penjagaan feminin yang pertama di Malaysia yang diperakui hipoalergenik dan diuji secara dermatologi dengan 0% alergen biasa*, wangian dan pewarna. Keseluruhan rangkaiannya pad, liners, pencuci intim dan tisu basah intim menawarkan penjagaan paling lembut untuk vulva dan Zon-V yang halus.

IKLAN

Sesetengah wanita tidak tahu banyak mengenai bahagian intim mereka, dan mungkin tidak pernah mendengar perkataan vulva sebelum ini. Vulva adalah bahagian luaran bahagian intim yang sentiasa bersentuhan dengan seluar dalam, liners dan pad anda. Oleh kerana ia terdiri daripada tisu mukosa, maka ia tiada halangan pelindung dan mudah mengalami iritasi.

Sebaik sahaja anda menyedari bahawa vulva ini adalah sebahagian daripada kulit anda dan sangat mudah terdedah kepada bahan iritasi. Vulva mudah mengalami iritasi disebabkan faktor-faktor seperti geseran, kelembapan berlebihan, pertumbuhan bakteria buruk, wangian dan pewarna.

Oleh kerana faktor-faktor ini boleh menyebabkan ketidakselesaan atau kegatalan, hampir semuanya bersetuju bahawa vulva memerlukan penjagaan yang lembut.

Panjang dan Aliran

Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Tuala Wanita Yang Tepat.

IKLAN

Anda tidak boleh salah dalam hal ini. Anda harus membeli tuala wanita mengikut aliran cecair. Kali pertama datang haid, anda mungkin ingin mencuba tuala berukuran biasa tetapi jika ukuran biasa kelihatan terlalu cepat, maka cubalah pada ukuran yang lebih panjang. Itu bergantung sepenuhnya pada bentuk dan aliran badan sama ada anda memerlukan tuala wanita yang panjang hingga pinggul atau yang biasa. Terdapat alas malam khas yang mempunyai panjang lebih panjang dan punggung yang lebih lebar untuk mengelak daripada mengotorkan cadar semasa anda tidur.

Kepelbagaian

Syukurlah, seperti pakaian dalam anda, terdapat banyak produk yang tersedia untuk memudahkan tempoh kitaran haid anda ditangani. Banyak pilihan tersedia berdasarkan penggunaan dan pilihan anda. Sama ada anda mahukan tuala wanita yang sangat pendek dan langsing atau yang berlapis tebal. Atau jika anda mahukan ukuran yang sangat besar atau ukuran biasa, dengan sayap, tanpa sayap dan banyak lagi. Sebenarnya, ada sesuatu yang disebut seluar dalam yang terbaik untuk hari-hari ketika anda mengalami sedikit bintik atau anda hanya ingin merasa terlindung ketika memakai tampon atau cawan.

Penyerapan yang baik

Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Tuala Wanita Yang Tepat.

Kapasiti penyerapan tuala wanita membolehkan anda memutuskan sama ada anda memerlukan penyerap tambahan atau hanya yang biasa. Faktor utama tuala wanita adalah menyerap aliran darah tanpa aliran balik atau kebocoran. Sebilangan wanita menggunakan dua jenis tuala wanita yang berbeza dengan daya serap yang berbeza iaitu satu yang dapat menjaga hari-hari berat mereka dan tuala penyerap yang lebih ringan untuk hari yang lebih ringan.

IKLAN

Gaya hidup

Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Tuala Wanita Yang Tepat.

Kadang-kadang memakai tuala wanita tidak hanya bergantung pada aliran dan jenis badan tetapi juga aktiviti yang anda lakukan. Anda mesti memakai alas mengikut sifat aktiviti harian atau aktiviti yang kebetulan jatuh pada hari-hari haid anda. Sebagai contoh, gunakan pad langsing bersayap jika anda mempunyai kelas gim atau pad penyerap tambahan jika anda mempunyai banyak beban kerja atau kerja fizikal di rumah.

Perkara yang perlu dilakukan ketika menstrual

Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Tuala Wanita Yang Tepat.

  • Pakai seluar dalam kapas agar sentiasa bernafas dan segar di kawasan missV.
  • Tukar setiap 4-5 jam untuk mengelakkan jangkitan.
  • Cuci kawasan faraj setiap kali menukar tuala wanita.
  • Mandi air suam untuk meredakan kekejangan dan kesakitan.

Perkara yang tidak perlu dilakukan ketika menstrual

Perkara Yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Memilih Tuala Wanita Yang Tepat.

  • Jangan buang alas terbuka atau basuh pad di tandas.
  • Jangan tunggu pad penuh.
  • Jangan gunakan sabun.
Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI