Diberi nikmat kesihatan adalah salah satu kurniaan terbesar dari Allah SWT buat hamba-hambaNya di atas muka bumi ini. Rasulullah S.A.W bersabda: “Kejarlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Masa muda sebelum tua, masa sihat sebelum sakit, masa kaya sebelum miskin, masa lapang sebelum sibuk dan masa hidup sebelum tiba kematian.”

Dengan memiliki tubuh badan yang sihat kita dapat menjalani kehidupan dengan aman sentosa, dapat melakukan kerja-kerja harian dengan lancar dan tersusun. Selain itu dengan kesihatan yang baik juga kita dapat melakukan ibadah kepada Allah dengan sempurna.

Panduan Untuk Wanita Jaga Kesihatan Luaran & Dalaman Ikut Cara Rasulullah SAW
Photo by cottonbro from Pexels

Menyedari betapa tingginya nilai kesihatan ini, maka menjadi kewajipan kita sebagai umat Islam untuk menjaga ‘amanah’ ini dengan sebaik mungkin kerana ia berhubung rapat dengan keharmonian dan kehidupan manusia.

Dalam satu hadis Rasulullah bersabda: Kenikmatan pertama yang perlu dipertanggungjawabkan oleh hamba Allah pada hari akhirat adalah pertanyaan, ‘Bukahkah Kami menyihatkan tubuh kamu dan Kami hilangkan dahaga kamu dengan air yang dingin?’

Rasulullah menyambung: “Tidak seorang pun diizinkan bergerak daripada kedudukannya pada hari akhirat sehingga dia menjawab bagaimana dia menghabiskan hidupnya, bagaimana dia menggunakan pengetahuannya, dari mana dia memperoleh dan ke mana dia belanjakan hartanya dan bagaimana dia memanfaatkan kesihatannya.” (HR at-Tirmidzi)

SIHAT CARA RASULULLAH
Kesihatan boleh dikategorikan kepada dua bahagian iaitu kesihatan secara jasmani (luaran) dan kesihatan secara rohani (dalaman). Justeru, kesihatan tubuh badan secara luaran dan dalaman merupakan komponen penting dalam mendapatkan kesihatan yang optimum agar kekal aktif, fit dan bersemangat untuk mendepani hari-hari mendatang.

Hakikatnya bagaimana Islam memandang dari sudut kesihatan terutamanya golongan wanita dan apakah panduan yang boleh disarankan kepada wanita dalam menjaga kesihatan mengikut ajaran Islam yang sebenarnya?

Berikut dikongsikan beberapa panduan untuk wanita menjaga kesihatan secara luaran dan dalaman mengikut cara Rasulullah S.A.W.

1. BANGUN AWAL SEBELUM SUBUH

Rasulullah menganjurkan kita untuk bangun awal iaitu sebelum masuknya waktu solat Subuh bagi melaksanakan amal ibadah yang mana antara lainnya mendapat limpahan pahala dan kesegaran tubuh badan serta memperkuatkan akal fikiran.

IKLAN

2. TIDAK MAKAN BERLEBIHAN

Jangan bersikap berlebihan dalam makanan kerana ia merupakan perbuatan yang tidak dianjurkan dalam syarak. Allah SWT berfirman yang bermaksud: :Makan dan minumlah, tetapi jangan berlebihan. Sungguh Allah tidak menyukai orang yang berlebih-lebihan.” (Al-A’raf: 31)

Panduan Untuk Wanita Jaga Kesihatan Luaran & Dalaman Ikut Cara Rasulullah SAW
Photo by fauxels from Pexels

Rasulullah sendiri mengajak umatnya agar tidak berlebihan dalam makan dan minum. Baginda menyarankan untuk makan dan minum dalam kuantiti yang sedikit, cukup beberapa suapan dengan kadar dapat menegakkan tulang belakangnya. Hal ini seperti yang dijelaskan dalam hadis:

“Memadai untuk anak Adam itu beberapa suapan makanan bagi menegakkan tulang belakangnya (bagi menahan kelaparan dan untuk berdiri beribadat). Namun jika itu tidak dapat dipertahankan, maka hendaklah bahagikan perut kepada tiga bahagian. Sepertiga perutnya diisi untuk makanan, sepertiga untuk minuman dan sepertiga lagi untuk bernafas.” (HR Ahmad dan Tirmizi)

3. SENTIASA MENJAGA KEBERSIHAN

Rasulullah sentiasa menjaga kebersihan diri. Setiap hari Khamis dan Jumaar baginda akan merapikan rambut, memotong kuku dan memakai wangi-wangian.
“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman.” (HR Muslim)

IKLAN

4. BERJALAN KAKI

Rasulullah gemar berjalan kaki untuk ke masjid, pasar dan mengunjungi rumah para sahabatnya. Apabila berjalan kaki, badan akan berpeluh, bulu roma terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting kerana apabila badan mengeluarkan peluh, tahap stamina kita berada di posisi yang baik. Justeru perbanyakkan aktiviti berjalan kaki atau bersenam mengikut kemampuan dan keupayaan masing-masing.

Panduan Untuk Wanita Jaga Kesihatan Luaran & Dalaman Ikut Cara Rasulullah SAW
Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

5. BUKAN PEMARAH

Rasulullah menyarankan kita agar jangan marah kerana perbuatan itu tidak disukai Allah. Betapa penting sikap ‘bukan pemarah’ sampaikan baginda nasihatkan sebanyak tiga kali. Ini menunjukkan bahawa kekuatan seorang Muslim bukan terletak pada jasad semata-mata sebaliknya pada kesihatan jiwa.

Terapi terbaik merawat perasaan amarah seperti mana yang dianjurkan oleh Nabi dalam sabdanya: “Marah itu berasal daripada Syaitan. Sementara Syaitan diciptakan daripada api dan api hanya dapat dipadamkan dengan air. Oleh itu, jika di antara kamu ada yang marah, maka segeralh berwuduk.

IKLAN

“Apabila ada di antara kamu yang marah dalam keadaan berdiri, maka duduklah. Sekiranya kemarahan itu belum juga reda, maka berbaringlah.” (HR Ahmad bin Hanbal)

6. POSITIF

Sentiasa bersikap positif kerana dengan memiliki keperibadian sebegini akan memberikan kesan emosional terhadap kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqomah, berusaha bersungguh-sungguh dan berserah diri kepada Allah.

Panduan Untuk Wanita Jaga Kesihatan Luaran & Dalaman Ikut Cara Rasulullah SAW
Photo by mentatdgt from Pexels

7. PEMAAF

Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut dalam Islam bagi memperoleh ketenangan hati dan jiwa. Dengan memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dihantui rasa dendam. Apabila sudah hilang rasa marah pada seseorang, otak dan minda kita juga akan lebih ‘bebas’ dan sihat.

Sesungguhnya penjagaan kesihatan luaran dan dalaman itu sangat dititikberatkan kerana selain dapat mendidik jiwa, ia juga menjadikan kita insan yang lebih berakhlak mulia. Tentunya ‘perhubungan’ yang terjalin bukan setakat menjaga keharmonian dengan Allah tetapi juga dengan masyarakat sekeliling.

KESIMPULAN

Islam menyarankan umatnya sentiasa menjaga tubuh badan serta mengamalkan cara hidup yang sihat. Kehidupan yang sihat adalah satu amanah dalam menjaga hubungan manusia dengan Allah SWT, seperti mana yang terdapat dalam mutiara kata ‘Akal yang sihat berada pada tubuh badan yang sihat’. Ia selaras dengan tujuan Islam mendidik umatnya supaya sentiasa memelihara agama, akal dan jiwa.

Sumber kredit: Top image: Photo by mentatdgt from Pexels

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI