Adakah secawan chamomile dapat menenangkan dan menyelesaikan masalah hari anda, tetapi dengan cara yang betul ia boleh menjadikan masa itu lebih baik sedikit.

Jika anda telah menghirup teh sepanjang hidup anda tetapi masih tidak pasti sama ada anda perlu meninggalkan uncang teh itu, jangan takut. Jom menyelami seni membancuh teh dengan betul. Apabila ia datang untuk menyeduh teh anda, tiada cara yang salah. Walau bagaimanapun, terdapat strategi untuk menghasilkan pengalaman yang lebih baik untuk citarasa dan menghasilkan secawan teh yang lebih bermanfaat.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Manfaat rendaman teh

IKLAN

Setiap jenis teh mempunyai titik “kematangan” puncak dan suhu di mana ia mempunyai rasa yang terbaik dan menawarkan jumlah faedah maksimum. Faedah menarik teh keluar pada masa yang ditetapkan ialah anda menghalangnya daripada mencapai titik kematangan lampau. Teh hijau Jepun, sebagai contoh, lebih suka suhu air yang lebih rendah dan masa perendaman yang singkat untuk menghasilkan rasa yang terbaik. Manakala oolong, sebaliknya, boleh direndam beberapa kali dan terus mengekstrak perisa dan faedah tersebut.

Ia benar-benar tindakan mengimbangi, bukan? Anda mahu teh anda mempunyai rasa yang kaya dan sedap juga mahu ia memberi manfaat. Pakar mengesyorkan mengikuti dua peraturan mudah untuk secawan teh yang sempurna setiap kali meminumnya. Pertama: Melabur dalam teh daun keseluruhan berkualiti tinggi. Varieti ini mempunyai kepekatan faedah yang lebih tinggi kerana ia belum dikisar dan dengan itu mempunyai profil pemakanan yang lebih tinggi. Matcha, sebagai contoh, berasal dari daun teh hijau keseluruhan dan berpotensi 137 kali lebih kuat daripada teh hijau.

IKLAN

Lebih pahit dengan suhu optimum

IKLAN

Kedua, ikut arahan pakej untuk masa dan suhu yang curam. Merendam teh dengan suhu yang berbeza, berkesan biasanya, 1-3 minit. Sebagai contoh hidangan Stik dihidangkan pada suhu dan kematangan yang sempurna yang chef anggap optimum untuk dinikmati dan begitu juga teh dengan cara yang sama. Semua teh harus dihidangkan pada masa dan suhu optimumnya. untuk keseronokan puncak.

Jadi apa yang berlaku apabila anda meninggalkan teh anda lebih lama daripada yang disyorkan? Menurut pakar, ia bukan sesuatu yang mengerikan, ia tidak akan menghasilkan secawan teh dengan rasa yang terbaik. Anda pastinya akan mengekstrak lebih banyak faedah apabila lebih lama menyeduh teh. Anda akan mendapat lebih banyak flavonoid, polifenol dan katekin, tetapi anda juga akan mengekstrak lebih banyak kafein dan tanin, yang boleh membawa kepada cecair yang lebih pahit dan tidak enak lebih lama iaitu daun kekal.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI