Penjagaan daerah intim sering diabaikan sehingga menyebabkan ia berbau. Seharusnya ia perlu dijaga dengan rapi untuk mengelakkan daripada sebarang jangkitan bakteria. Malah, anda juga akan berasa tidak selesa sekiranya ia berbau.

Ayuh sayangi bahagian intim anda dengan 5 tip ini.

1.    Hindari pemakaian seluar terlalu ketat

Seluar yang ketat selalunya akan meningkatkan kelembapan pada daerah intim anda dan akan membiakkan infeksi dan bakteria.

IKLAN

2.    Memakai seluar dalam yang diperbuat daripada kain kapas

Mungkin nampak remeh tetapi ia sebenarnya memberi impak yang besar. Sebaiknya pilih seluar dalam yang diperbuat daripada kain kapas dan hindari daripada memakai seluar dalam berbahan lycra dan polyester kerana ia akan membuatkan Miss V menjadi terlalu lembap. Bahan-bahan tersebut tidak dapat menyerap peluh dengan baik.

3.    Ambil buah-buahan dan sayur-sayuran secara teratur

Anda harus mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran seperti bayam, kangkung serta buah-buahan yang mengandungi vitamin C yang dapat meningkatkan imun pada Miss V.

IKLAN

4.    Tukar tuala wanita dengan kerap

Sekiranya anda sedang datang bulan, gantikan tuala wanita setiap 3 hingga 4 jam sekali. Kurangkan penggunaan pantyliner sekiranya anda tidak datang bulan kerana pantyliner dapat meningkatkan kelembapan pada daerah intim anda.

IKLAN

5.    Bersihkan ‘Miss V’ selepas buang air kecil

Bersihkan Miss V menggunakan air yang mengalir dan basuh dari depan ke belakang. Jangan gunakan tisu basah untuk membersihkan Miss V anda kerana ia akan menyebabkan Miss V bertambah lembap dan mudah dijangkiti bakteria.

Sumber: via TANYAWANITA.ID

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI