Limau nipis memang bagus untuk kegunaan kecantikan dan kesihatan. Jika diamalkan dalam kehidupan ia banyak membantu memelihara kesihatan. Namun pengambilannya perlulah konsisten bagi mendapatkan hasil yang terbaik.

Ikuti perkongsian berikut.

BAGAIMANA UNTUK MINUM AIR LIMAU DI KEDAI MAMAK UNTUK KURUS

Air merupakan bahan kedua terpenting dalam tubuh manusia selepas oksigen. Malah, lebih 60 peratus daripada tubuh manusia terdiri daripada air.

Air melaraskan suhu badan disamping membawa nutrien dan oksigen ke sel serta menghapuskan sisa yang tidak diperlukan oleh badan.

Cecair ini mempunyai pelbagai fungsi penting dalam memastikan tubuh sentiasa sihat dan cergas.

Tidak gemar minum air kosong?

IKLAN

Cuba campurkan air anda bersama buah sitrus seperti limau nipis, kasturi atau lemon.

Limau nipis mengandungi sumber vitamin A, B, C dan D, kalsium, zat besi, potassium, magnesium, fosforus dan zink. Ia juga kaya dengan flavonoids yang sangat baik untuk kesihatan salur darah.

Antara kebaikan air limau nipis adalah:

1) Tingkatkan sistem imun

Anti oksidan membantu melindungi badan dari kerosakan badan dan mengelakkan penyakit seperti penyakit jantung, diabetes, tinggi kolesterol dan darah tinggi. Juga mempunyai flavonoids yang boleh membunuh bakteria dan mengelakkan jangkitan.

IKLAN

2) Mengurangkan risiko penyakit jantung

Limau nipis mengandungi kandungan magnesium dan potassium yang baik untuk kesihatan jantung. Ia juga membantu menurunkan tekanan darah tinggi penyumbang utama kepada serangan jantung.

3) Mencantikkan kulit

Kaya dengan vitamin C yang boleh menguatkan struktur kolagen dan membantu penghasilan kolagen dalam badan. Ini kerana, badan akan kehilangan 1.5 peratus kolagen bermula umur 25 tahun.

4) Dapat mengatasi keradangan

Mampu atasi keradangan yang menjadi punca penyakit zaman moden. Antaranya seperti penyakit sendi. Kajian juga mendapati individu yang kurang vitamin C mempunyai risiko 3 kali ganda untuk mengalami sakit sendi (arthritis). Bukan sahaja membantu mengurangkan kemerosotan sendi, tapi baik untuk menurunkan kandungan asid urik dalam badan.

5) Bantu penghadaman

Kandungan flavonoid di dalam limau nipis dapat merangsang penghasilan enzim penghadaman. Sebaiknya amalkan air limau nipis sebelum makan. Juga boleh diamalkan untuk mereka yang mempunyai masalah asid reflux. Disyorkan mengambil 2 sudu teh perahan limau nipis bersama air kosong setengah jam sebelum makan.

IKLAN

6) Rendah Indeks Glisemik (GI)

Kandungan indeks glisemik (GI) yang rendah membantu untuk melambatkan penyerapan gula (karbohidrat) di dalam badan. Kawalan gula darah akan bertambah baik terutamanya bagi penghidap Diabetes. Bukan itu sahaja, ia membantu menurunkan rintangan insulin, punca utama penyakit Diabetes.

7) Elak batu karang

Juga boleh mengurangkan urik asid dan mengurangkan risiko terbentuknya sesetengah jenis batu karang.

8) Langsingkan badan

Limau nipis dapat meningkatkan metabolisma badan terutamanya jika diambil pada waktu pagi. Vitamin C di dalam limau nipis juga membantu meningkatkan pembakaran lemak di dalam badan. Pengambilan air limau nipis sebelum senaman dapat membakar lemak 30% lebih banyak berbanding individu yang tidak mengambil air tersebut.

#Nota: Perah 2-3 limau nipis ke dalam air kosong tanpa gula. Disyorkan minum sebelum waktu makan.

Sumber kredit: Tanya Dr Syid

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI