Sekiranya helaian rambut anda kebelakangan ini bukak sahaja kelihatan hujung yang terpisah, jumlah yang terhad dan mungkin juga beberapa tempat yang tidak kemas. Anda mungkin mula bertanya-tanya apakah yang boleh anda lakukan untuk membalikkan keadaan rambut yang sihat seperti dahulu. Mungkin vitamin boleh membantu pertumbuhan atau minyak dan serum topikal untuk ketebalan?

Rambut biasanya tumbuh pada kadar kira-kira setengah inci sebulan, atau enam inci setahun, kata seorang pakar. Malangnya, banyak faktor yang tidak terkawal mempengaruhi seberapa dekat tubuh anda mengikuti corak misalnya genetik, seks, usia, dan penyakit. Namun, ada satu elemen yang sangat terkawal yang dapat membuat perbezaan iaitu pemakanan.

Setiap 100.000 folikel rambut di kepala anda dihubungkan dengan bekalan darahnya sendiri, dan melancarkan peredaran darah ke kawasan tersebut dapat membantu rambut tumbuh lebih cepat. Pertumbuhan juga dapat dipicu dengan mengirimkan sel induk ke kulit kepala anda dan ada banyak makanan yang secara semula jadi meningkatkan sel induk di dalam tubuh.

Jadi apa yang harus anda makan untuk menghentikan keguguran rambut? Jawapannya ringkas, sekiranya kehilangan rambut akibat daripada genetik atau penyakit, sebenarnya tidak ada ramuan ajaib untuk pertumbuhan semula lebih baik anda berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat profesional. Tetapi jika matlamat anda untuk melebatkan, berkilau, mungkin senarai makanan ini dapat membantu rambut tumbuh lebih cepat secara semula jadi.

Telur

Dalam hal diet, kekurangan nutrisi yang berkaitan dengan rambut gugur termasuk kadar biotin, zat besi, dan vitamin D yang rendah. Untuk mengisi banyak nutrient, terutamanya biotin tambahkan telur ke putaran biasa anda.

Barli

 

Sekiranya anda mengalami keguguran rambut, makanlah makanan seperti barli yang meningkatkan aliran darah ke kulit kepala untuk membantu folikel rambut bertahan.

IKLAN

Badam

Kekurangan biotin boleh menyebabkan penipisan, sebaliknya, pengambilan biotin yang mencukupi satu hidangan badam. Misalnya dapat menebalkan rambut dan bahkan merangsang pertumbuhan baru yang membawa kepada helaian yang halus dan kuat.

Avokado

Avokado menyediakan minyak semula jadi yang menjadikan rambut terasa kuat dan membantu rambut mengekalkan kelembapan. Dua sebab besar anda akan menemui ramuan ini dalam pelbagai masker rambut DIY yang berkhasiat. Ia juga mengandungi banyak nutrien, termasuk vitamin A, B6, D, dan E.

Jambu batu

Buah tropika ini dibungkus dengan vitamin C, yang terbukti dapat membantu tubuh menghasilkan kolagen, zat yang menjadikan rambut lebih kuat dan kurang rapuh.

Strawberi

 

IKLAN

Strawberi segar atau beku! Menyediakan antioksidan yang membantu melindungi folikel rambut dan vitamin C untuk menyokong pengeluaran kolagen. Dua perkara yang menghasilkan helai yang lebih kuat dan cenderung mudah pecah.

Mangga

Untuk membaja sel induk ke kulit kepala anda untuk mempercepatkan pertumbuhan, cubalah buah yang secara semula jadi meningkatkan pengeluaran sel induk dalam tubuh, seperti mangga.

Salmon

Ikan berlemak, seperti salmon, kaya dengan asid lemak omega-3, nutrien penting yang membuat rambut tetap anjal.

Biji bunga matahari

Zink adalah nutrien yang sangat baik untuk pertumbuhan rambut kerana dapat merangsang pemulihan folikel, menyokong sintesis protein dan meningkatkan penyerapan nutrien. Walaupun ikan dan daging adalah sumber makanan utama zink, biji bunga matahari adalah pilihan vegan dan vegetarian.

Benih Chia

IKLAN

Kajian juga menunjukkan bahawa omega-3 dapat memberi manfaat kepada ketebalan dan pertumbuhan rambut. Untuk vegan dan vegetarian, biji chia adalah sumber asid lemak berasaskan tumbuhan yang hebat.

Bayam

Sayuran berdaun, seperti bayam, mengandungi folat dan zat besi, yang penting untuk mengekalkan bekalan darah yang sihat ke rambut anda. Mereka juga mengandungi vitamin C, yang membantu memperkuat pengeluaran kolagen.

Daging merah

Untuk rambut yang lebih tebal, cuba makan lebih banyak daging merah, ia memberi tubuh anda peningkatan protein dan zat besi yang diperlukannya.

Kacang

Kacang dan kekacang lain penuh dengan bahan-bahan berkhasiat rambut, seperti protein, vitamin B, dan zink.

Bijirin Sarapan pagi yang diperkaya

Banyak bijirin sarapan diperkaya dengan vitamin D, nutrien yang dapat membantu merangsang folikel rambut. Sebagai bonus, beberapa juga diperkaya dengan pemain utama lain, seperti zat besi, zink, dan vitamin A.

Lada hijau

Vitamin C -sesuatu yang banyak terdapat dalam lada hijau juga melindungi tubuh kita daripada tekanan oksidatif yang menyumbang kepada keguguran rambut dan uban.