Walaupun wangian dikatakan ada kena mengena dengan keperibadian anda, bohonglah jika ada yang mengatakan bahawa memilih aroma yang tepat tidaklah rumit.

Dengan itu, harga minyak wangi boleh jadi berbeza-beza dan tidak jelas apakah terdapat perbezaan antara wangian bajet dan minyak wangi mewah. Oleh itu, anda perlu mendalami mengenai kelebihan dan pertimbangan yang dilampirkan pada kedua-dua jenis minyak wangi ini, serta bagaimana ia berbeza dari segi ramuan, proses pembuatan dan banyak lagi.

Proses yang digunakan untuk membuat aroma mewah pada dasarnya sama.

Minyak wangi mewah dan murah sangat berbeza dalam kualiti ramuan yang digunakan dalam formula tetapi proses untuk membuat kedua aroma pada dasarnya masih sama. Walaupun proses dan peralatan mungkin berbeza, pada dasarnya proses pembuatan minyak wangi masih sama. Untuk membuat minyak wangi, bahan sintetik dan semula jadi bersumberkan tangki keluli besar sebelum ditimbang. Selanjutnya datang fasa pematangan yang boleh memakan masa hingga tiga minggu. Kemudian, proses tersebut memerlukan pencairan alkohol, maserasi (jika sisa lilin dari tumbuhan bergumpal bersama), penyejukan dan penapisan.

Minyak wangi mewah dan murah berbeza dalam kualiti ramuannya.

Minyak wangi mewah lebih cenderung menggunakan ramuan semula jadi yang berasal dari bunga, rempah-rempah dan lain-lain daripada yang sintetik. Ramuan-ramuan ini kemudian dimasukkan ke dalam aroma dasar, tengah dan atas aroma yang membolehkan wangian lebih aromatik dan kompleks.

Sebagai tambahan kepada ramuan berkualiti tinggi, wangian mewah sering kali mengandungi peratusan minyak wangi yang lebih tinggi daripada minyak wangi yang lebih murah. Ini membolehkan wangian bertahan lebih lama, seperti hasilnya.

Tetapi walaupun minyak wangi anggaran lebih murah untuk dihasilkan kerana penggunaan bahan sintetik, ia tetap sesuai untuk mereka yang lebih suka wangian satu ramuan, kerana aroma lebih mudah, kata pembuat minyak wangi. Tambahnya lagi, bahawa minyak wangi yang murah tidak mengandung lapisan catatan yang dapat menjadi keuntungan bagi mereka yang mencari pengalaman penghiduan mendalam.

Bukan semua aroma mewah selalu mengandungi bahan semula jadi.

Walaupun beberapa aroma yang lebih baik mempunyai kelebihan menggunakan bahan berkualiti tinggi, penting untuk diakui bahawa jenama mewah dan bajet kedua-duanya boleh mengandungi bahan sintetik. Individu sering berfikir bahawa jenama mewah hanya mengandungi bahan semula jadi, itu tidak benar. Ramuan musk sekarang merupakan bahan sintetik, kerana dilarang mengambilnya dari binatang.

IKLAN

Minyak wangi mewah boleh jadi terlalu mahal.

Harga wangian biasanya berdasarkan pada kekurangan dan kos bahan mentah yang terdapat dalam minyak wangi, sedangkan hanya komponen kecil dari harga berdasarkan bahan yang digunakan untuk membuat botol atau kotak itu. Namun, minyak wangi harganya lebih tinggi seharusnya dihargai.

Faktor lain yang menyebabkan minyak wangi mahal, testimoni yang dijalankan sangat mahal. Kos tambahan ini dibebankan secara tidak wajar kepada pengguna, dan merupakan undang-undang pasaran.

Jenama mahal boleh memilih untuk menggunakan bahan yang murah untuk mengurangkan kos. Namun, banyak jenama murah telah mengembangkan aroma yang lebih murah sama kuat dengan yang mahal.

Mana pilihan minyak wangi yang lebih baik?

Kerana ini adalah topik subjektif, bergantung kepada siapa anda bertanya. Kecantikan ada pada mata atau lebih tepatnya, hidung individu yang melihatnya.

IKLAN

Lebih baik memilih kualiti daripada kuantiti ketika memilih wangian. Lebih baik memiliki aroma dengan kualiti yang sangat baik, hebat dan tahan lama daripada seratus ciptaan biasa-biasa sahaja. Jangan lupa bahawa minyak wangi berkualiti berterusan di badan kita selama sekurang-kurangnya sepuluh jam, sedangkan kebanyakan produk komersial telah hilang dan mesti disembur lagi setelah kurang dari dua jam. ”

Walau bagaimanapun, minyak wangi mewah dapat menawarkan kemasan mewah dan pakar pembuat minyak wangi percaya bahawa harga tidak menjadikan satu haruman menjadi yang unggul daripada yang lain. Sebagai gantinya, dia menasihatkan mencari wangian yang sesuai dengan kehendak dan keperluan individu anda sendiri.

Kesimpulannya faktor utama mengapa wangian mewah sangat mahal adalah kekuatannya yang tahan lama, peratusan minyak berbanding alkohol, pembungkusan dan kekuatan jenama.

Wangian Terbaharu Di Pasaran

Bvlgari – OMNIA Capsule Edition by Mary Katrantzou

IKLAN

Mary Katrantzou berkolaborasi bersama jenama terkemuka Bvlgari, menariknya memperkenalkan Edisi Kapsul OMNIA. Diilhamkan dari daya tarik yang bersemangat dan kegembiraan OMNIA yang tidak terkawal, Katrantzou menggambarkan semula alam semesta Bvlgari OMNIA sebagai dunia impian yang optimis dan berwarna-warni, bekerjasama dengan Master Perfumer Alberto Morillas untuk mencipta wangian baru eksklusif, OMNIA oleh Mary Katrantzou.

Bvlgari OMNIA Fragrance Collection adalah Eau de Parfum untuk mereka yang mengemari aroma bunga. Gaya maksimalis visi kreatif pereka fesyen ini membayangkan aroma seperti kaleidoskop haruman yang saling berkait seperti karya seni abstrak.

Rekaan botol wangian menggunakan palet warna yang meriah dan jenama glamor effervescent yang unik, mencipta semula bentuk infiniti ikonik OMNIA dalam permainan kaleidoskopik berwarna oren dan merah jambu yang penuh semangat dengan kesan dwi-warna pelbagai

Menggambarkan semula alam semesta OMNIA dengan gaun bunga berwarna-warni yang luar biasa, Mary Katrantzou memperkenalkan penampilan baru untuk tiga aroma OMNIA ikonik iaitu OMNIA Crystalline, OMNIA Amethyste dan OMNIA Coral untuk menyelaraskannya dengan wangian baru OMNIA oleh Mary Katrantzou.

Reka bentuknya yang terang dan rimbun seperti sang penggoda, menonjolkan unsur bunga utama setiap haruman, membentuk babak baru untuk dunia OMNIA yang cemerlang. Wangian ini boleh didapati di laman sesawang Sephora Malaysia atau klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI