Menangis pun cantik! Menjadi viral minggu lepas ialah tutorial solekan tentang cara mencapai rupa seperti anda baru sahaja selesai menangis dan masih kelihatan cantik dan kemungkinan lebih cantik. Video juru solek Zoe Kim Kenealy telah mendapat lebih 3.5 juta tontonan dengan komen yang mereka yang menyukai idea itu dan yang tidak fikir ia adalah rupa yang patut dicuba.

Dalam video itu, dia bermula dengan mengatakan bahawa penampilan ini adalah untuk “perempuan yang tidak stabil”, yang membuatkan kebanyakan wanita “emo” ingin tahu tentang cara mencapai rupa menangis yang lebih canggih ini tanpa mata yang sembab.

Latar belakang videonya menyokong trend dengan foto selebriti dan model yang memakai kelopak mata yang berkilauan dan pipi yang merah padam. Menurut TikTokers ini, kelihatan seperti anda hampir menangis sebenarnya membuatkan sesetengah orang kelihatan lebih baik dan anda tidak perlu beremosi untuk mencapai penampilan itu.

ARTIKEL BERKAITAN: Trend TikTok DIY Topeng Muka Dari Darah Haid, Hasil Kulit Cerah Bercahaya. Tapi Menurut Pakar…

Menangis pun cantik!

Dalam klip itu, langkah mudah untuk mendapatkan rias wajah ‘crying make up’, Kenealy mencipta kemerahan di sekeliling mata, hidung dan pipinya menggunakan bedak dan membuatkan matanya kelihatan sebak dengan pembayang mata bergemerlapan cecair.

Untuk menyelesaikannya, dia mengoleskan bibir dengan gabungan warna dan berkilat, kemudian menambah beberapa gel berkilauan pada wajahnya untuk meniru air mata. Ramai yang meninggalkan pandangan di ruang komen, turut akui ketika menangis pun anda perlu cantik.

IKLAN
@zoekimkenealy #greenscreen crying makeup look tutorial 😅 Can I go as a crying person for Halloween or is that not a thing #cryingmakeup #tearmakeup #cryingeyes #makeupforhalloween ♬ Show Me How (Album V) – Men I Trust

“Saya pasti tidak kelihatan baik apabila, menangis anda semua bertuah,” tulis seseorang.

“Solekan tandatangan saya sejak 2012! Mahu kelihatan seperti saya menangis sepanjang masa,” kata pengguna lain sambil menambah.

“Berbanding dengan tangisan yang menyedihkan,” saya selalu melakukan lmao.

“Tidak, saya berasa sangat cantik selepas menangis teresak-esak dan batuk,” yang lain bersetuju.

IKLAN

Aliran tangisan telah bermula di TikTok, dengan 5.6 juta tontonan hashtag #CryingMakeup. Pencipta lain telah berkongsi cara mereka mencapai rupa, dengan ramai yang memilih untuk menconteng solekan di sekeliling mata dan menggunakan celak berkilauan pada garisan air mata bawah.

ARTIKEL BERKAITAN: Memontokkan Bibir Tanpa Jarum! Oval-Lining, Hack Kecantikan Di TikTok Yang Tidak Menyakitkan

Tutorial untuk mencapai solekan #Crying Makeup

IKLAN

Kenealy memulakan tutorialnya dengan memfokuskan pada bibir yang kabur. “Kita nak bibir lembut gebu tu kan?” dia berkata. Menggunakan Soft Spoken Velvet Lip Creme daripada Em Cosmetics dalam rona manifest dan intuition, kemudian mengaburkan tepi dengan berus. Kemudian lukis garis bibir neutral di atas untuk mendapatkan kembali sedikit definisi. Tambahkan dengan minyak bibir, untuk penampilan yang sangat berkilat dan basah.

Seterusnya, dia masuk dengan pemerah pipi krim pada mata, bawah matanya, pipi dan hidung. Kenealy menggunakan Fenty Double Cheeked Up Freestyle Cream Blush Duo, boleh juga sebarang pemerah pipi krim akan berkesan selagi dua fungsi. “Ia benar-benar momen monokromatik,” katanya.

Untuk mencipta semula kilauan itu di mata, dengan sedikit oles kilauan cecair di bahagian bawah garis bulu mata,” katanya sebelum menepuk kilauan AMTS jenama K-beauty di bawah naungan 02. Terakhir sekali aplikasi pengilat mata, di kelopak mata, pipi dan haluan cupid untuk kesan berkilau. Kenealy menamatkan penampilannya dengan melentikkan bulu mata.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI