Pewarna rambut kekal dan sementara boleh jadi cara cepat dan sederhana untuk mengubah penampilan anda. Tetapi ada kalanya anda tergila-gila dengan hasil mewarnakan rambut.

Trend terkini dalam membalikkan kesan pewarna rambut adalah menggunakan serbuk asid askorbik atau dikenali sebagai vitamin C.

Sumber gambar: Healthy Option

Vitamin C boleh berfungsi untuk meringankan pewarna rambut anda, menghilangkan pigmen yang terlalu dramatik yang disukai. Tetapi sama ada vitamin C dapat menghilangkan pewarna rambut agak sedikit rumit. Jom semak tugas vitamin C pada rambut dan adakah anda patut mencuba kaedah ini di rumah .

Bolehkah vitamin C menghilangkan warna rambut?

Asid askorbik sejenis vitamin C, digunakan dalam beberapa produk bebas yang menyatakan dapat mencerahkan atau memutihkan rambut tanpa merosakkannya.

Selama bertahun-tahun, kebanyakkan orang telah menggunakan jus lemon, yang kaya dengan vitamin C, sebagai pencerah rambut semula jadi yang mengaktifkan ketika dihangatkan oleh sinaran matahari. Inilah pemikiran yang mendorong beberapa individu untuk menyimpulkan bahawa vitamin C dapat berfungsi untuk “menghapus” atau menghilangkan warna rambut yang tidak anda sukai.

Yang benar adalah bahawa vitamin C tidak dapat mengubah warna ketika sebelum anda mencelup rambut. Warna rambut berfungsi dengan cara membuka folikel rambut dan menambahkan pigmen pada warna semula jadi anda (pewarna) atau dengan menghilangkan warna semula jadi dengan meringankan dan memutihkan.

Sumber gambar: Her World

Setelah warna rambut anda diubah, tidak ada penggantian atau pemulihan pigmen semula jadi. Apa yang dapat dilakukan oleh vitamin C adalah menjadikan rambut menjadi lebih teduh atau kurang gelap setelah anda mencelupnya lebih gelap daripada warna semula jadi. Ini disebabkan oleh sifat antipigmentasi.

IKLAN

Sudah tentu, setiap jenis rambut berbeza, dan tidak ada jaminan bahawa rambut anda akan bertindak balas seperti yang anda harapkan ketika anda menggunakan kaedah ini. Ada kemungkinan rambut anda dapat bekerjasama dengan rawatan vitamin C dan mirip dengan penampilannya sebelumnya, terutama jika pewarna yang anda gunakan berfungsi sementara.

Sumber gambar: Healthlline

Tetapi rambut yang rosak akibat pewarna, panas, atau peluntur atau rambut yang bertekstur atau kerinting secara semula jadi mungkin tidak bertindak balas dengan baik terhadap penyerapan vitamin C. Selain itu, tidak ada kajian yang menunjukkan bahawa vitamin C adalah penyelesaian yang baik untuk melunturkan pewarna yang sudah lama.

Cara menghilangkan pewarna rambut menggunakan vitamin C

Anda boleh mencuba menghilangkan pewarna rambut menggunakan vitamin C dengan membuat masker rambut asid askorbik. Masker rambut jenis ini juga mungkin berguna apabila klorin atau air garam telah mempengaruhi warna rambut anda.

NOTA: Perlu diingat bahawa hasil anda mungkin berbeza.

Bahan-bahan:

IKLAN
Sumber Gambar: Style Hair Magazine (Syampu bebas pewarna)
 • 1/2 cawan serbuk asid askorbik atau 15-30 tablet putih, berasaskan vitamin C serbuk, dihancurkan (kapsul berasaskan cecair tidak akan larut juga, dan tablet berwarna boleh melumurkan pewarna makanan ke rambut anda)
 • syampu bebas pewarna
 • topi mandi
 • mangkuk adunan

Cara Lakukan:

serbuk asid askorbik
 1. Dalam mangkuk adunan, campurkan serbuk vitamin C dengan syampu pembersih bebas pewarna. Ingat bahawa sebarang pewarna makanan atau pewarna produk akan mengganggu warna rambut yang sudah siap, jadi jauhkan dari warna tiruan pada masker rambut anda.
 2. Setelah bahan sebati, sapukan masker pada rambut. Beri penjagaan ekstra pada akar dan hujungnya. Acukan di pacuran air,biarkan masker rambut selama 30 hingga 60 minit.
 3. Bilas dengan air suam. Sekiranya perlu, ikuti penggunaan kondisioner penghidratan untuk mengelakkan kekeringan setelah menggunakan rawatan ini. Kesan sampingan dan risiko penggunaan vitamin C untuk menghilangkan pewarna rambut
 4. Vitamin C berlaku secara semula jadi di kulit anda. Itulah sebabnya penggunaan vitamin C sebagai ubat rumah topikal untuk menghilangkan pewarna rambut adalah selamat bagi kebanyakan orang.

Terdapat beberapa kesan sampingan yang mungkin anda harus perhatikan sebelum mencubanya. Ini termasuk:

 • kemerahan atau keradangan pada kulit kepala anda
 • kekeringan kulit kepala
 • rambut yang kering dan mudah patah
 • helai rambut yang kelihatan kekuningan atau berwarna oren
 • rambut yang tidak berwarna atau berwarna

Kaedah lain yang terbukti menghilangkan pewarna tiruan dari rambut anda

Ada cara lain yang boleh anda cuba menghilangkan pewarna rambut setelah mewarnai. Kerana pemboleh ubah seperti jenis rambut anda, kerosakan rambut yang mungkin dialami, dan jenis pewarna yang anda gunakan, sukar untuk meramalkan kaedah yang mana, yang benar-benar berkesan.

Produk pembetulan warna

Sumber gambar: Her World

Terdapat produk pembetulan warna, seperti syampu, toner, dan masker rambut, yang dijual khusus untuk menghilangkan atau meringankan warna yang telah anda tambahkan pada rambut.

IKLAN

Anda harus berbelanja dengan mempertimbangkan jenis rambut. Produk yang “menanggalkan” atau memutihkan rambut anda boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan dalam jangka masa panjang.

Bilas dengan cuka putih

Cuka putih dapat mengikat pigmen rambut dan membilas beberapa jenis pewarna semi-sementara.

 • Campurkan tiga bahagian syampu bebas pewarna dan cuka satu bahagian dan buat campuran konsisten topeng rambut.
 • Sapukan secara merata ke seluruh rambut dan tutup dengan penutup mandi.
 • Selepas 10 hingga 15 minit, lepaskan penutup di pancuran mandian dan bilas rambut anda dengan air suam.

Pes soda penaik

Sumber gambar: Healthline

Baking soda mempunyai pH yang tinggi dan mungkin dapat menembus folikel rambut anda untuk menghilangkan beberapa pigmen.

 • Buat pes soda penaik bahagian yang sama dan air suam, larutkan baking soda sepenuhnya.
 • Sapukannya secara merata ke rambut, elakkan dari terkena kulit kepala. Gunakan sikat bergigi lebar untuk memastikannya menyebar secara merata.
 • Biarkan campuran pada rambut anda selama 20 hingga 30 minit, bilas dengan baik dan keringkan selepas itu.

Tidak ada penyelidikan klinikal untuk menyokong penggunaan vitamin C untuk menghilangkan warna rambut. Tetapi kerana vitamin C sudah ada di dalam badan anda secara semula jadi, adalah selamat bagi kebanyakan orang untuk mencuba ini di rumah.

Perlu diingat bahawa hasilnya mungkin berbeza-beza, dan satu-satunya cara yang pasti untuk menukar warna rambut anda adalah dengan meminta bantuan pakar kosmetik profesional.

SUMBER: Healthline