Sebut sahaja Korea tentunya sudah terbayang kulit yang moist, glow dan bersih. Bukan sahaja wanita, lelaki pun begitu. Nampak bersih sahaja kulit mereka. Jaranglah hendak jumpa wajah orang Korea yang berjerawat teruk bukan?

Mereka sanggup buat apa sahaja asalkan kulit mereka terutama kulit wajah mereka tidak bermasalah. Kagum sungguh dengan kegigihan mereka yang berusaha untuk mendapatkan kulit yang cantik dan sihat.

Mereka juga bertuah kerana memiliki kulit yang putih. Faktor cuaca juga memainkan peranan membantu mereka mendapat kulit yang cantik. Berikut dikongsikan langkah-langkah perawatan kecantikan yang mereka amalkan bagi mendapatkan kulit yang cantik dan sihat melalui perkongsian Facebook Product The Beauty Hacks 

Step 1. Cleansers
Tipikal Korean akan gunakan dua jenis cleanaser. Satu oil cleanser. Satu lagi cleanser biasa. Oil cleanser ni biasanya digunakan untuk remove makeup dengan sunscreen. So bila cleans dengan cleanser biasa ni, jadi effortless lah. Tak payah nak gosok macam nak tercabut hidung. Untuk cleanser biasa, diorang akan gunakan yang jenis gentle dan low PH supaya hydration tak hilang. Untuk orang Malaysia, boleh apply cleanser The Beauty Hacks. Ciri-ciri dia so Korean.

Step 2. Toners
Kalau nak tau toner orang Korea ni jarang la ada alcohol. Sebab diorang sangat menekankan tentang hydration. So untuk balancekan PH lepas cuci muka diorang akan apply toner yang non alcohol base dan ada astringent agent. Eh! Ciri-ciri tu macam Perfect Pore Vanish Hydrating Toner pulak.

IKLAN

Step 3. Essences
Essence ni less concerntrated berbanding serum. Main purpose diorang untuk melembapkan kulit. See! Again melembapkan. Katanya essence ni akan membuatkan kulit menerima kehadiran serum dengan lebih baik. Whoaaa. Untuk orang Malaysia, boleh guna Wonder Dewi Sheet Mask. Essence dia 23ml tau. Boleh apply satu badan lagi tuhh.

Step 4. Serum
Serum ni diorang target on specific skin problem. Contohnya macam firm, aging, hyperpigmentation atau dehydrate. Fuyohh semua penyelesaian masalah ni ada pada Brighten and Firm Serum.

IKLAN

Step 5 dan 6. Moisturiser dan eyecream
Moisturiser ni fungsinya untuk bantu skin barrier kita lock lembapan dan benefit dari bahan yang kita dah apply dari step pertama. Jangan lupakan area mata. Kawasan ni lebih nipis berbanding bahagian lain dan senang dehydrate. Kalau nak berlaku penuaan pun, akan berlaku area ni dulu. Again, The Beauty Hacks memenuhi ciri-ciri tu. Face Mask Honey dan Face Cream Aloevera. Both so Korean!

Step 7. Sunscreens
Ni wajib bagi diorang. Skip doser. Biasanya diorang akan apply sunscreen dan jugak BB cream yang ada SPF untuk avoid whitecast. Oh ni tips diorang rupanya. Tapi dengan UV Shield & Complexion Tone Up, dah tak perlu stress dengan white cast lagi. Infact, ada tone up effect tau. So bare face pun tak jadi masalah.

IKLAN

Step 8. Exfoliaters
Sebelum ni tak ramai pun yang tau tentang exfoliaters ni. Bila Korea perkenalkan, baru lah orang tau fungsinya. Tapi masalahnya ada jugak yang over exfoliate. Daripada cleanser sampai cream semuanya exfoliater. Problem tu untuk jangka masa panjang.
Exfoliate ni tak boleh harsh. Kena gentle. Tu pun 2-3 kali je seminggu. Kalau Korean, diorang suka apply yang macam gel tu. Lepas tu gosok perlahan. Sel kulit mati akan keluar bersama gumpalan gel tu. Macam pemadam tu. Kalau nak try yang jenis scrub, cuba Face Scrub Milk. So gentle!

Step 9. Sheet mask
Korean memang suka sheet mask. Perasan tak dalam drama Korea, time santai-santai dekat spa diorang akan letak sheetmask ni dekat muka. Sebab sheetmask ni macam booster kepada skincare dan kesan dia boleh nampak instant. Sebab tu sheetmask Korea mahal. Bukan harga seringgit tu. Apply Wonder Dewi Sheet Mask untuk korang dapatkan ‘feels’ tu.

Step 10. Sleeping mask
Ni orang kita selalu ajet-ajet guna sheetmask sampai tertidur sebab terpengaruh. Padahal orang Korea sebenarnya guna sleeping mask! Sleeping mask ni ada active ingredient. So kena pakai 2-3 kali je seminggu. Bukan setiap hari.

Sumber kredit: Facebook Product The Beauty Hacks dan Instagram Park Min Young