Syampu dan perapi sahaja belum cukup menangani permasalahan rambut kering. Anda perlu perawatan intensif menggunakan masker rambut untuk melembapkan rambut yang kering. Namun, banyak pilihan jenama tentu sedikit membingungkan anda, bukan?

Oleh kerana itu, pentingnya penggunaan hair mask untuk merawat rambut kering. Sepuluh produk masker rambut terbaik untuk merawat rambut anda yang kering dan tidak bermaya.

Perbaiki Rambut Kering dengan Hair Mask

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Rambut kering ditandai dengan rambut kusut, bercabang, mudah gugur, kusam atau tidak berkilau, serta kaku dan terasa keras. Pelbagai faktor berperanan mengeringkan rambut. Cuaca panas yang sama terjadi di negara tropikal seperti Malaysia akan merosakkan lapisan keratin atau protein yang berada di dalam rambut.

Selain itu, treatment seperti hair rebonding, hair smoothing, dan hair coloring juga memberi impak pada rambut kering. Faktor lain berupa ketidakseimbangan hormon termasuk salah satu penyebab rambut kering yang susah dihindari. Kehamilan, menstruasi, dan menopause merupakan fasa yang mengakibatkan ketidakseimbangan hormon.

Pemakaian hair dryer secara berlebihan untuk mengeringkan rambut juga kesan samping terhadap rambut cepat kering dan kusam. Bahkan yang paling jarang disedari orang adalah, bersyampu dengan air hangat juga membuat minyak semulajadi rambut luruh. Hasilnya, kulit kepala dan rambut menjadi kering, apabila lagi setelah rambut disisir dalam keadaan basah.

Saat rambut kering, anda perlu mengenakan produk yang sesuai, dari mulai syampu, kondisioner, hingga masker rambut. Penggunaan masker rambut menjadi salah satu solusi terbaik untuk mengatasi rambut kering. Masker rambut bersifat deep conditioning lebih intensif sehingga bukan hanya rambut lembap tercipta, melainkan rambut pun terlindungi dari kerosakan serta kekuatan rambut meningkat.

Cara Memilih Masker Rambut untuk Rambut Kering

Masker rambut diformulasi dengan berbagai bahan aktif. Kerana tidak semua produk cucuk untuk rambut kering, sebaiknya Anda pilih masker rambut khusus rambut kering. Semak poin-poin berikut di mana penjelasan cara memilih masker rambut yang baik untuk merawat rambut kering anda.

Pilih Produk yang Diperkaya Kandungan Minyak Sayuran

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Rambut kering pada dasarnya terjadi ketika batang rambut tidak mampu mempertahankan kelembapan semulajadinya. Apabila dibiarkan, lama kelamaan rambut akan rapuh dan bercabang. Untuk itu, bila anda menggunakan masker rambut untuk mengembalikan keupayaan rambut, utamakan produk berkandungan minyak sayuran.

Minyak sayuran merupakan hasil ekstraksi tumbuh-tumbuhan, buah-buahan, kekacang, atau dedaunan. Tumbuhan yang biasa diekstraksi sebagai minyak alami untuk merawat rambut antara lain buah zaitun, avocado, kelapa, kacang almond, biji pokok argan, jojoba, lavender, dan sandalwood. Periksalah kewujudan minyak sayuran pada masker rambut pilihan anda.

Kebaikan Bahan Lain Yang Menyihatkan Rambut

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Ketika rambut kering, masalah lain biasanya akan muncul, misalnya keguguran. Untuk Anda yang mengalami rambut kering sekaligus gugur akibat lemahnya batang rambut, masker rambut dengan kandungan pisang dapat meningkatkan kekuatan rambut berkat natural silica di dalamnya yang akan meningkatkan produksi kolagen bagi rambut.

Jika kurangnya produksi minyak membuat rambut anda tampak kusam, bentuk kerosakan ini boleh diatasi menggunakan masker rambut yang mengandung keratin dan panthenol. Keratin bertugas memperbaiki kutikul rambut rosak sehingga menjadi lembut. Sementara panthenol dikenal efektif melembapkan rambut serta menjadikannya berkilau.

IKLAN

Dengan adanya bahan penyokong yang bertindak selain melembapkan, rambut anda menerima perawatan tambahan. Selain bahan-bahan di atas, masker rambut juga diperkaya bahan pendukung lain termasuk di antaranya hydrolyzed wheat protein, hydrolyzed soy protein, shea butter, dan sebagainya.

Zat Aditif Silikon untuk Melindungi Rambut

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Kandungan silikon pada masker rambut baik digunakan bagi yang mengalami masalah rambut kering dan mengembang. Silikon akan melapisi setiap helai batang rambut agar lebih terlindungi dari paparan eksternal. Selain menciptakan lapisan pelindung, silikon turut memberi hasil akhir rambut berkilau, terlihat heavy atau jatuh, serta lebih mudah diatur.

Salah satu alasan mengapa silikon banyak ditemukan dalam perawatan rambut kering adalah sifatnya yang tidak mudah hilang walau terkena air. Bahkan tidak hanya waterproof, masker rambut berkandungan silikon juga akan mengurangi penyerapan panas. Makanya, silikon biasa digunakan sebelum proses rebonding.

Tidak Mengeluarkan Aroma Menyengat

Hair treatment dengan masker rambut perlu waktu hingga belasan minit. Agar lebih selesa, anda disarankan memilih produk yang mengeluarkan aroma harum. Masker rambut biasanya tidak menggunakan pewangi buatan, melainkan wangian alami dari bahan utamanya.

Untuk menaikkan mood, beli masker rambut beraroma pisang atau kelapa. Kesan menenangkan dari aroma akar wangi dan melon juga boleh dipilih apabila anda menginginkan efek relak selama perawatan. Akan tetapi, saat memutuskan memilih masker rambut dengan aroma tertentu, pastikan aromanya tidak cukup kuat sehingga menyengat dan membuat anda tidak selesa.

10 Rekomendasi Masker Rambut Terbaik untuk Rambut Kering

Selanjutnya, kami akan menampilkan sepuluh masker rambut yang tidak hanya berkualiti tanpa efek samping. Pilihlah produk terbaik berdasarkan keadaan rambut anda. Bila perlu, pilih yang tidak hanya mengatasi rambut kering, tetapi juga mengatasi masalah lainnya seperti kusam, kusut, mengembang, dan sebagainya. Sepuluh produk ini anda boleh masuk terus chart produk kecantikan. Selamat berbelanja!

1. Makarizo Hair Energy Fibertherapy Olive Extract Hair & Scalp CreamMasker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

 

Ubah rambut kering menjadi lebih sihat, kuat, dan berkilau!

Makarizo mengembangkan masker rambut seri Hair Energy yang khusus memperbaiki keadaan rambut kering. Produk krim lembut ini diaplikasikan setelah syampu dengan treatment lebih kurang 2-5 minit. Di samping mengambungkan olive extract dan passiflora plant extract untuk menutrisi sekaligus melembapkan rambut, produk ini juga akan merevitalisasi rambut.

IKLAN

Sebagaimana diketahui, rambut yang kering akibat faktor lain cenderung merusakkan kadar protein rambut. Dengan adanya asam amino keratin serta inovasi krim cepat serap ini, masker rambut Makarizo efektif mengembalikan struktur rambut agar lebih sihat, kuat, dan berkilau.

2. L’Oreal Professionnel Serie Expert Absolut Repair Lipidium Masque

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Mengatasi kerosakan rambut hingga 77%

Saat rambut kehilangan kelembapannya, bukan hanya memengaruhi penampilan anda, namun secara internal kondisi tersebut akan memunculkan berbagai kerosakan rambut. Segera atasi kerosakan rambut akibat kekeringan bersama produk terlaris L’oreal Professional Paris ini.

Dua bahan aktifnya, iaitu gold quinoa dan protein bekerja sama mengurangi kerosakan permukaan rambut sehingga 77%. Lebih hebatnya lagi, hair mask siri eksperimen ini membuat anda miliki rambut 7x lebih berkilau. Produk ini akan memulihkan lipid pada rambut yang hilang akibat bahan kimia, alat styling, dan faktor luaran termasuk matahari, air klorin, dan sodium chloride pada syampu.

3. Makarizo Hair Energy Fibertherapy Aloe & Melon Extract Hair & Scalp Cream

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Perkuat batang rambut yang kering untuk mengurangkan keguguran

Rambut kering turut penyebab rambut gugur kerana hilangnya kekuatan akar rambut. Apabila dibiarkan terus-menerus, besar kemungkinan anda mengalami kebotakan pada area tertentu. Untuk mencegah perkara tersebut terjadi, Makarizo menawarkan produk yang kuat melembapkan rambut sekaligus memperkuat akar rambut. Makarizo mengandungi bahan utama passiflora plant oil. Dilengkapi ekstrak buah melon, aloe vera, dan omega 6, masker rambut ini semakin efektif mengurangkan keguguran rambut.

4. L’oreal Paris Smooth-Intense 1 Minute Caring Mask

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Membuat rambut 4x lebih halus, berkilau, dan mudah diurus

Rimas dengan rambut kering kerana susah menyisir rambut? Apalagi, rambut kering lebih parah dengan kesan mengembang bak rambut singa. Jangan cemas, dengan adanya L’oreal Paris ini, masker rambut ini akan menciptakan rambut sihat hanya dalam satu minit.

Smooth-Intense 1 Minute Caring Mask juga melembutkan rambut yang kasar. Bahkan, atas sokongan silk protien dan nutrileum yang memperkaya komposisinya, masker rambut dengan smoothing action ini menjamin rambut bebas kusut hingga 48 jam.

IKLAN

5. The Body Shop Banana Truly Nourishing Hair Mask

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Hair mask yang efektif melembapkan setiap helai rambut

Kebaikan ekstrak pisang dari Ekuador pada masker rambut The Body Shop ini memelihara rambut kering secara optima dari pangkal hingga ujung rambut. Sementara itu, brazil nut oil yang berasal dari Peru juga ditemukan dalam produk ini. Bahan tersebut membuat rambut berkilau sekaligus mengurangkan efek frizzy.

Walau harganya tergolong mahal, manfaatnya berbaloi dengan sekali pemakaian seminggu. The Body Shop Banana Truly Nourishing Hair Mask tidak membebani rambut, malah yang ada bahan 100% vegan-nya diformulasi tanpa mineral oil selamat mengenai kulit kepala.

6. L’oreal Paris Hair Spa Deep Nourishing Creambath

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Masker rambut big size yang menjimatkan!

Produk dalam pot berwarna biru ini merupakan persembahan khusus L’oreal Paris untuk anda yang ingin bebas dari masalah dry hair. Hair treatment dengan komposisi dasar bunga teratai dan purified water ini berperanan menutrisi rambut anda luar dan dalam.
Anda yang menyukai sensasi hair spa di salon wajib memiliki produk ini. Masker rambut yang satu ini mengeluarkan wangi khas salon. Menurut beberapa review, untuk size tersebut boleh bertahan 3-6 bulan, Jimat bukan!

7. Ellips Vitamin Hair Mask Hair Repair

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Mengatasi rambut yang kering pemakaian alat styling

Anda pasti tidak asing dengan jenama satu ini, bukan? Ellips bukan hanya terkenal akan produk hair vitamin, tetapi ada juga masker dengan fungsi hair repair. Mengandungi minyak sayuran dari ekstrak parenial Buxaceae, masker rambut keluaran Ellips ini membantu penutrisian rambut agar kondisinya semakin sihat.

Batang rambut yang kering akan segera diatasi berkat komponen pro-keratin complex yang tersimpan di dalamnya. Bagi anda yang sering menggunakan pengapit rambut, produk ini wajib dipilih kerana senantiasa memperbaiki struktur helai rambut yang rosak akibat penggunaan alat styling.

8. L’Oreal Paris Total Repair 5 Deep Repairing Mask

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Hanya perlu 1 minit perawatan. Jimat masa!

Sesuai namanya, produk terunggul L’oreal Paris ini menjanjikan 5 fungsi perawatan rambut. Dari mulai rambut patah, kusam, rapuh, kering, dan bercabang, semua kondisi tersebut diperbaiki dengan produk ini. Apabila anda menyukai dadanan rambut mudah longgar dengan efek kilau semulajadi, produk ini tepat dijadikan pilihan. L’oreal Paris mencantumkan bahan aktif ceramide yang berfungsi merawat kekuatan rambut dari pusatnya. Tak pelru lama, cukup 1 minit dan bilas, anda akan miliki rambut yang lembap ternutrisi!

9. Natur Hair Mask Olive Oil & Vitamin E

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Menangani rambut kering akibat diwarnakan

Salah satu hair treatment dari Natur ini direka khusus untuk merawat rambut yang kering dan rosak akibat hair coloring. Masker rambut produksi lokal ini mempercayai olive oil dan vitamin E sebagai active ingredients yang terbukti klinikal menutrisi rambut secara intensif.
Dikemas dalam bentuk sachet ukuran 15ml, masker penutrisi rambut satu ini bersifat once treatment. Jadi, apabila produknya tidak sesuai di rambut, anda tidak merasa rugi pun kerana sudah membelinya. Apalagi, harga jual satu sachet masker ini tidak sampai puluhan ringgit.

10. Sensatia Botanicals Argan & Tamarind Revitalizing Hair Mask

Masker Rambut Terbaik Atasi Rambut Kering, Berkualiti Tanpa Kesan Sampingan

Momen travelling bebas dari rambut kering!

Apabila Anda ingin merawat rambut kering ketika travelling, hair mask keluaran Sensatia Botanicals ini merupakan pilihan tepat. Kemasan tube-nya disokong tutup flip top yang tak hanya direka ringkas, namun juga menjamin isi masker tidak tumpah saat disimpan di dalam skin care pouch.

Seperti namanya, produk ini tersusun dari bahan-bahan alami yang utamanya adalah tamarind, minyak argan, ekstrak lidah buaya, dan avokado. Gabungan dari keempat bahan tersebut bertenaga menutrisi rambut. Hasilnya, rambut anda memperoleh kelembapan pasca perawatan, masalah kusut juga diatasi!

Kesimpulannya, atasi kekeringan rambut dengan rutin memakai masker rambut. Gunakanlah produk yang tinggi komponen pelembap semulajadi seperti minyak sayuran. Sebaiknya anda pilih juga produk yang menyediakan formula penyokong lain agar peranannya semakin baik dalam menyiehatkan rambut.

Masker rambut untuk rambut kering dengan tambahan silikon mampu melapisi batang rambut. Selain melemaskan rambut dan mencegah kusut, perlindungan silikon akan mempercepat perbaikan rambut anda yang kering dan disertai kerosakan lain. Jom pilih produk terbaik di atas talian dan terapkan segera agar rambut kering anda cepat diatasi!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI