Selalunya petua kecantikan yang dikongsi dalam media sosial tidak semuanya boleh diikuti. Jika tidak sesuai dengan kulit muka boleh menyebabkan masalah lain. Tetapi perkongsian wanita ini boleh diyakini kerana dia sendiri yang membuat dan mencuba pada wajahnya terlebih dahulu. setelah mencuba membuat sendiri masker halba hasilnya wajah menjadi glowing dan juga boleh kurangkan jerawat merah pada kulit. Bukan itu sahaja, masker ini juga sesuai untuk menghilangkan masalah blackhead.

jom baca perkongsian Aisyah Badar Bajrai di sini. Cara membuat masker halba ini cukup senang dan boleh dijadikan sebagai rutin penjagaan harian.

Sorry ter janji capati pulak. Sepatutnya Aisyah post petua ni semalam. Tapi semalam bizi yakmat. Mintak ampun ya ibuk ibuk semua.

Memula masa jumpa petua ni, Aisyah macam percaya ngan tak jekk. Ye laa, dalam post tu cakap pakai halba boleh buat muka kita instant glowing pastu boleh kurangkan jerawat merah merah kat kulit. Macam tipu jekk. Dah la nak buat dia senang sangat.

Jadi semalam Aisyah try la buat masker halba ni. Kengkonon nak try la betul ke muka glowing mowing. Ehhhh, serious laa muka memang instant glowing. Yang lagi best, muka nampak bersih jek.

Mana jerawat yang tengah mengamuk tu semua dah kena pujuk. Tak merah dah. Padehal baru pakai sekali. Rupenyer halba ni selain boleh glowing mowing kan kulit kita, dia ada thiamine jugak tau.

Thiamine ni boleh sihatkan kulit kita. Pastu kalau kat muka ada banyak black head, memang elok sangat buat masker halba ni.

IKLAN

Masker halba ni bukan setakat boleh kurang kan black head jek, mata panda pun boleh bertukar jadi mata pola bear, putih berseri gituu.

Tapiii, yang paling unsangkarable, masker halba ni ada vitamin C. Patut la bila pakai masker halba ni, memana jerawat merah yang tengah mengamuk tu semua cool jek. Hilang terus merah membara dia.

Ok jom tengok cara buat dia

—————————————————

IKLAN

MASKER HALBA

Bahan-bahan

– 1/2 cawan halba ( ni sebenarnya banyak, kalau nak buat separuh dari sukatan ni pun boleh)

– 2 cawan air

Cara cara

IKLAN

– rebus halba dengan air selama 5 minit. Pastu biarkan semalaman. Kalau halba tu kering dalam periuk nanti korang tambah la air sikit. Biar dia berendam.

– besoknya korang tapis halba tu. Air halba tu korang simpan jangan buang.

– blend kering halba tu pastu sapu rata rata kat muka.

– texture dia memang ala ala playdoh, korang tepek jek kat muka. Biarkan 15 minit gitu, pastu baru basuh.

Tadaa, ni la texture dia lepas kene blend. Texture dia macam play doh sikit. Jadi korang tampal tampal jek la kat muka.

**air halba tu nanti korang spray kat rambut. Biarkan 3-4 jam pastu baru basuh. Nanti rambut korang bersinar sinar macam model iklan shampoo pantene.

** jangan lupa follow Aisyah Badar Bajrai untuk petua jimatkan poket yang lain

#masker_halba