Bilakah kali terakhir anda tidur dengan nyenyak? Dengan waktu bekerja selama 24 jam dan permintaan digital yang berterusan hari ini menyebabkan masa tidur menjadi singkat. Senario ini menyebabkan kita sering berjuang untuk melelapkan mata dengan cara paling sempurna.

Jika tidur kita mengalami gangguan atau tidak cukup pada masa ditetapkan akan menyebabkan daya berfikir menjadi agak lemah dan badan juga mengalami keletihan.

Untuk mengetahui dengan lebih mendalam mengenai masalah tidur ini, Jamie-Lynn Sigler seorang aktor berkongsi idea.

Menurutnya tidur yang baik adalah penting untuk semua orang. Ia dianggap sebagai hadiah paling hebat yang boleh kita berikan kepada diri kita sendiri.

1. Melambung & berpaling

Pasti, anda sudah letih, namun dalam masa anda masih mendapati diri anda melambung dan bertukar dari satu katil ke satu katil lain. Untuk mengatasi masalah ini, kluar dari katil dan lakukan aktiviti fizikal yang mudah. Sama ada urutan yoga ringan atau latihan pernafasan. Mood yang paling santai, bermakna meregangkan dan bermeditasi sebelum tidur atau menyalakan lilin. Cara ini boleh mengurangkan keletihan dan perubahan.

IKLAN

2. Postur yang tidak betul

Jika anda pernah terbangun dan mengalami masalah kejang otot yang teruk, kemungkinan besar disebabkan oleh kedudukan tidur anda.  Adalah penting untuk mencari tilam yang memberikan anda sokongan diperlukan oleh badan supaya anda tidak terbangun dengan kesakitan dan sakit pada waktu pagi.

3. Ketidakseimbangan & suhu

Bangun dengan keadaan berpeluh atau dalam kesejukan tengah malam tidak berlaku hanya apabila anda mengalami mimpi ngeri; Seringkali masalah ini adalah disebabkan oleh perubahan suhu badan yang boleh mengganggu tidur anda. Dengan memakai baju tidur kelembapan atau mandi air panas sejam atau lebih sebelum tidur, anda akan dapat mengekalkan suhu, dan membolehkan tidur lebih baik.

IKLAN

4. Rakan sebilik yang memeningkan

Berkongsi katil dengan seseorang mungkin mempunyai kebaikannya dengan berkongsi masalah dan ada teman berbual. Namun begitu ia juga ada kelemahannya. Sekiranya pasangan anda mendengkur, gulung dari sisi ke tepi atau sering bangun pada tengah malam, anda mungkin akan kehilangan malam yang berharga. Sebagai penyelesaian, anda boleh menggunakan headphone atau-jika masalah berterusan anda patut berpisah berasingan bilik.

5. Tilam yang tidak selesa

Bangun tidur dengan tenang adalah penting untuk gaya hidup yang sihat-dan dia yakin bahawa setiap malam bermula dengan tilam yang baik. Anda perlu memberi rehat kepada diri sendiri dan mempunyai bilik tidur anda sebagai tempat perlindungan paling selamat, tenang dan damai untuk melepaskan segala lelah setelah seharian bekerja.

IKLAN

SUMBER: THEZOEREPORT

 

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI