Manfaat utama cendawan untuk kecantikan kulit, Trend kecantikan baharu. Jika anda mengikuti trend kecantikan, anda mungkin tahu bahawa cendawan adalah bahan makanan yang telah dikreditkan dengan manfaat kecantikan kulit. 

Terdapat banyak produk penjagaan kulit yang menggunakan cendawan sebagai salah satu bahan utamanya. Apakah faedah cendawan untuk kulit? 

Artikel Berkaitan : Tak Sangka Dengan Cendawan Kulit Cerah Dan Licin, Trend Baharu Magis Dalam Produk Kecantikan

Kaya dengan antioksidan

Manfaat Utama Cendawan Untuk Kecantikan Kulit, ‘Trend’ Kecantikan Baharu!

Cendawan dianggap sebagai salah satu tumbuhan yang kaya dengan antioksidan. Dengan tahap antioksidan yang tinggi, cendawan boleh membantu mengekalkan kulit kelihatan lebih sihat. Antara kebaikan yang diberikan oleh antioksidan ialah ia membantu mengubah tekstur kulit menjadi lebih baik dan mengekalkan kelembapan kulit.

IKLAN

Melembapkan kulit

Manfaat Utama Cendawan Untuk Kecantikan Kulit, ‘Trend’ Kecantikan Baharu!

Cendawan kaya dengan antioksidan dan juga boleh bertindak sebagai pelembap kulit semulajadi. Kandungan asid laktik yang terdapat dalam cendawan boleh melembapkan dan melembutkan kulit yang kering atau menggelupas. Tidak hairanlah produk penghidratan seperti krim, pelembap dan balm biasanya mengandungi cendawan yang menyuburkan kulit.

Ia menyatukan warna kulit

Manfaat Utama Cendawan Untuk Kecantikan Kulit, ‘Trend’ Kecantikan Baharu!

IKLAN

Cendawan mengandungi asid kojik, yang mencerahkan warna kulit. Oleh itu, produk penjagaan kulit yang mengandungi kulat secara amnya juga mempunyai fungsi mencerahkan kulit, melawan tanda-tanda penuaan dan bintik-bintik gelap, serta membantu menyekatakan tona kulit.

Anti-penuaan 

Manfaat Utama Cendawan Untuk Kecantikan Kulit, ‘Trend’ Kecantikan Baharu!

IKLAN

Mengandungi ceramide, asid lemak omega-3, asid laktik dan asid lemak, yang juga boleh membantu mencegah kemunculan tanda-tanda penuaan, yang biasanya dirujuk sebagai anti-penuaan. Menurut satu sumber, kandungan anti-penuaan yang paling biasa ditemui dalam cendawan shiitake kerana ia mengandungi sebatian kompleks dan menghalang aktiviti elastase. Nah, aktiviti ini menyebabkan pemecahan dan membawa kepada keanjalan tisu, mengubah integriti dan ketegasan kulit.

Menghapuskan sel kulit mati

Bagi anda yang mempunyai kulit kusam, cendawan juga mempunyai manfaat untuk menjadikan kulit anda kelihatan lebih berseri. Kerana kulat boleh membantu untuk mengelupas kulit dan juga merangsang pembentukan lapisan baru kulit dengan lebih cepat. Memandangkan ia dapat merangsang pembentukan sel kulit baru dengan cepat, penampilan kulit kusam dapat dihilangkan dengan lebih semula jadi.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI