Perkataan bonet sebenarnya merujuk kepada ‘topi bonet’, jenis rambut sihat yang boleh dipakai oleh kebanyakkan hijabi yang berambut keriting. Sekiranya anda mempunyai rambut lurus, anda mungkin tidak pernah mendengar perkara ini sama sekali, tetapi percayalah apabila hair bonet benar-benar dapat membantu mengekalkan rambut yang lebih sihat dan rapi tanpa mengira jenis rambut yang anda miliki.

Sumber gambar: The up coming

Bonet telah menjadi keperluan bagi wanita kulit hitam selama beberapa dekad, tetapi sekarang dunia kecantikan mula memahami bahawa anda menyukai sesuatu yang berbeza. Memakai bonet pelindung atau menggunakan sarung bantal sutera bermanfaat untuk semua etnik dan jenis rambut.

Sumber gambar: Editing beauty

Apabila anda tidur dan bergerak pada waktu malam, rambut anda akan mudah kusut. Sekiranya anda mempunyai rambut lurus yang lebih halus, sikat rambut anda dengan perlahan untuk menghilangkan sebarang simpulan kemudian putar rambut anda di bahagian atas kepala dan tutup dengan menggunakan bonet. Untuk tekstur yang lebih keriting, jangan sikat rambut tetapi masukkan dengan lembut ke bonet anda. Dengan menggunakan bonet atau sarung bantal sutera, ini akan membantu mengelakkan kusut baru terbentuk dan menjadikannya kurang tertekan pada waktu pagi apabila anda menguruskan rambut.

Sumber gambar:ISLEPRENEUR

Manfaat menggunakan ‘hair bonet’

Meminimumkan Frizz

Sumber gambar: Pinkvilla

Memakai bonet membantu mengelakkan geseran semasa anda tidur pada waktu malam, oleh itu mengurangkan jumlah keriting yang anda hasilkan. Memastikan rambut anda dilindungi dapat mengurangkan tekanan dan membantu mengelakkan hujung berpecah.

IKLAN

Kurang Kering

Sumber gambar: real simple

Sama seperti anda menyukai kepingan kapas dengan benang berkualiti, ia dapat menyerap kelembapan dari rambut, sehingga menyebabkan kekeringan. Selain menganjalkan rambut setelah syampu untuk mengekalkan kelembapan, menggunakan bonet atau sarung bantal sutera akan membantu semasa anda tidur dengan mengurangkan kemungkinan kerosakan.

Menjimatkan Kos

Anda bukan sahaja dapat menjumpai bonet di bawah bajet, tetapi juga menjadikan rambut anda lebih teratur dalam jangka masa panjang, mengurangkan keperluan banyak produk pengayaan. Banyak wanita melaburkan sejumlah wang yang serius untuk produk rambut, terutamanya jika mereka tidak melindungi rambut mereka pada waktu malam. Oleh kerana bonet tidak menyerap produk rambut seperti kapas, anda memerlukan lebih sedikit produk untuk menggayakan rambut anda.

IKLAN

Material yang sesuai untuk ‘hair bonet’

Sumber gambar: Good Housekeeping

Kedua-dua sutera dan satin akan berfungsi dengan baik untuk melindungi lingkaran kerinting rambut anda, tetapi terdapat beberapa perbezaan utama antara bahan:

Sutera adalah serat yang dibuat oleh ngengat mori bombyx.

IKLAN

Sutera asli terasa jauh lebih mewah dan mempunyai sifat pengaturan suhu terbina dalam sehingga secara keseluruhannya lebih selesa. Lihat beberapa jenama mengatakan produk mereka diperbuat daripada sutera Mulberry? Ini bermaksud bahawa rama-rama hanya diberi makan daun Mulberry. Jenis sutera ini dianggap berkualiti tinggi, tetapi tidak semua kain sutera adalah sutera Mulberry. Sekiranya anda mahukan serat semula jadi dan lebih mewah, sutera adalah pilihan terbaik anda.

Satin adalah tenunan

Begitu banyak kain sutera juga satin. Dalam banyak kes, kain satin juga dibuat dengan poliester, walaupun boleh dibuat dengan bahan lain juga. Satin sintetik halus sementara lebih berpatutan dan lebih tahan lama sutera halus, walaupun rasanya tidak semula jadi dan unik seperti sutera. Jangan bimbang, bonet satin tetap menawarkan faedah melicinkan dan melindungi.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI