Safron adalah rempah ratus terhasil daripada stigma bunga safron (Crocus sativus Linn) yang mendapat jolokan si emas hidup.

Stigma bunga ini digunakan secara meluas di seluruh dunia terutama di negara Timur Tengah untuk melazatkan makanan, dijadikan ramuan kesihatan, perubatan, alat solek, masakan, minyak wangi dan bahan pewarna.

Ia kaya dengan vitamin B2, asid hidroklorik dan riboflavin. Malah, ia adalah rempah terbaik, paling wangi dan termahal di dunia sehingga mendapat jolokan ‘King of Spices’.

Bagi menghasilkan 10 gram stigma safron, ia memerlukan 1,000 kuntum bunga safron. Maka tidak hairanlah harganya mencecah sehingga RM20,000 per kilogram.


.

IKLAN

Digelar sebagai raja segala rempah, Safron atau nama saintifiknya Crocus Sativus L. adalah herba termahal di dunia dan terkenal dengan pelbagai khasiat sejak berabad lamanya. Ia mempunyai nilai komersil yang tinggi dan didagangkan pada harga yang tinggi di pasaran komoditi. Hal ini demikian kerana masa penuaian serta pengeringannya yang agak singkat berbanding rempah ratus yang lain, iaitu 14 hari, demi mengekalkan kesegaran serta manfaatnya.

Safron turut dinobatkan sebagai superfood kerana kaya dengan crocin – sejenis bahan kimia yang memberikan rona merah kepada stigma safron. Laporan penyelidik mendapati bahawa crocin tinggi kandungan antioksida, melindungi kulit dari pencemaran serta mencerahkan dan meningkatkan mutu kondisi kulit. Justeru, tidak hairanlah mengapa Safron kini diangkat sebagai satu bahan trending dan digunakan secara meluas dalam pembuatan produk kecantikan di seluruh dunia.

IKLAN

SAFI membawakan kehebatan Safron menerusi rangkaian SAFI YOUTH RADIANCE. Diperhebat Teknologi Saffron Gold – Teknologi yang pertama seumpamanya diperkenalkan di Malaysia serta dibangunkan oleh para penyelidik di SAFI RESEARCH INSITITUTE, institut penyelidikan dan pembangunan produk halal terbesar di dunia yang bertempat di Malaysia.

Rangkaian SAFI YOUTH RADIANCE menggabungkan manfaat tiga revolusi utama– Teknologi Saffron Gold , Teknologi Beetox, dan Lipo Vit-C – memberikan dua kuasa kecantikan dalam satu masa – memperlahankan proses penuaan dan menjadikan kulit lebih cerah dan berseri pada harga yang mampu dimiliki. Rangkaian SAFI YOUTH RADIANCE diuji secara dermatologi dan BEBAS ALKOHOL, BEBAS PARABEN, BEBAS MINYAK MINERAL, TIDAK DIUJI KEATAS HAIWAN.

IKLAN


.

Teknologi Saffron Gold – kaya dengan antioksida yang berupaya menghalang kulit daripada kerosakan yang diakibatkan oleh pencemaran radikal bebas serta memperbaiki kondisi kulit dan menjadikan tona kulit muka lebih cerah dan sekata;

Teknologi Beetox – Kombinasi ekstrak bisa lebah (bee venom) dan Emas Nano 24K yang terbukti dapat melambatkan kemunculan tanda-tanda penuaan seperti kedutan dan garisan halus. Membaiki struktur sel dan mengekalkan hidrasi pada kulit. Hasilnya kulit menjadi lebih anjal, bermaya dan cerah berseri.

Lipo Vit-C – Sejenis antioksida yang amat berkuasa serta terbukti untuk mencerahkan kulit, melawan serta mempertahankan sel-sel kulit daripada serangan radikal bebas berbahaya dan mengelakkan kerosakan sel yang berpunca dari pencemaran serta pendedahan kepada sinar ultra lembayung (UV)

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI