Kopi merupakan antara salah satu minuman kegemaran rakyat Malaysia. Disebabkan itulah banyak kemunculan kafe-kafe hispter demi memenuhi cita rasa para penggemar kopi. Sesetengah individu mengambil kopi untuk menghilangkan rasa mengantuk.

Tidak kiralah apa pun sebabnya anda mengambil kopi, kopi sebenarnya mempunyai manfaat yang sangat baik untuk kulit muka. Jika dilihat kini, penjualan skrub kopi boleh anda dapati di media sosial seperti Facebook dan Instagram.

Nak tahu apa manfaatnya? Jom semak di bawah ini.

IKLAN

1. Kecilkan Pori-Pori Pada Wajah

Tekstur wajah yang tidak halus biasanya disebabkan oleh pori-pori yang terlalu besar. Apabila anda menggunakan masker kopi, lambat laun pori-pori pada wajah akan semakin mengecil dan akhirnya wajah akan jadi lebih halus.

2. Atasi Wajah Berminyak

Wajah yang berminyak boleh menyebabkan jerawat. Selain itu, wajah yang berminyak juga akan tampak kusam dan banyak kotoran boleh menempel pada wajah. Masker kopi boleh membantu mengatasi wajah yang berminyak hingga menyebabkan wajah menjadi lebih lembap jika dilakukan dengan kerap.

IKLAN

3. Atasi Wajah Yang Kusam

Kopi mengandungi kandungan antioksidan yang cukup tinggi sehingga dapat melindungi kulit daripada radikal bebas. Kopi juga dapat membuang kulit yang mati pada wajah dan akhirnya wajah akan kelihatan lebih cerah. Masker kopi akan membuat wajah menjadi lebih segar.

4. Melembut & Menghaluskan Kulit

Kopi dapat digunakan sebagai skrub dan akhirnya menyebabkan kulit menjadi lebih halus. Tidak semua wajah memiliki tekstur kulit yang halus. Kopi merupakan solusi yang terbaik.

IKLAN

5. Samarkan Bekas Jerawat

Jerawat merupakan masalah utama bagi para wanita hingga mengganggu penampilan. Penggunaan masker kopi dapat menghilangkan bekas jerawat tanpa kesan sampingan.

6. Blackhead

Blackhead biasanya muncul di sekitar hidung. Masker kopi dapat mencegah kemunculan blackhead bahkan dapat menghilangkannya pada hidung.

Sumber: hariangadis.com

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI