Sebagai ibu bapa, sukar untuk mengikuti aliran media sosial terkini. Tetapi TikTok bukan sahaja menjadi sensasi viral, ia juga menjadi tajuk utama antarabangsa pada 2020.

Memandangkan pangkalan penggunanya kebanyakannya berumur di bawah 25 tahun, anda mungkin tertanya-tanya, adakah TikTok selamat untuk kanak-kanak? Berikut ialah perkara yang perlu diketahui tentang apl dan bagaimana ia dapat dikawal oleh ibu bapa.

TikTok ialah apl media sosial yang membolehkan anda membuat video pendek, menetapkannya kepada muzik dan berkongsinya dengan dunia. Sangat mudah untuk mempelajari cara menggunakan TikTok dan pengguna boleh memuat naik video sehingga 10 minit. Sudah tentu, seperti mana-mana platform media sosial, anda boleh menyemak imbas, suka, berkongsi dan mengulas pada siaran, serta mengikuti saluran yang anda nikmati.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Adakah TikTok Selamat untuk Kanak-kanak?

Elak Salah Laku Menggunakan TikTok, Ini Langkah Mudah Ibu Bapa Kawal Akaun Anak Bawah Umur

Had Umur TikTok

Walaupun TikTok popular di kalangan golongan muda, ini tidak bermakna aplikasi itu sesuai untuk kanak-kanak pada setiap peringkat umur atau kanak-kanak yang sangat muda.

Had umur TikTok, pemegang akaun perlu berumur sekurang-kurangnya 13 tahun. Apabila bercakap tentang mesra keluarga, anda perlu memerhatikan cara anak-anak anda menggunakan apl itu.

Tetapi mengapa TikTok tidak baik untuk kanak-kanak?

Elak Salah Laku Menggunakan TikTok, Ini Langkah Mudah Ibu Bapa Kawal Akaun Anak Bawah Umur
ILLUSTRATION – TikTok started out as a lip-syncing app, but has developed into a broad video platform for teenagers who want to share what they’re up to. Photo: Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa

Memandangkan ia mengakses banyak muzik popular dan sesiapa sahaja boleh membuat video, kanak-kanak mungkin menemui kandungan yang tidak sesuai seperti kata-kata cabul dan bahan yang tidak sesuai dengan umur mereka.

Seperti mana-mana platform, sentiasa ada risiko yang dikaitkan dengan perkongsian maklumat peribadi, peluang untuk buli siber dan potensi pendedahan kepada tingkah laku berbahaya. Sebelum menggunakan mana-mana media sosial, ibu bapa dan anak-anak harus mempunyai perbualan terbuka dan jujur tentang risiko yang terlibat.

IKLAN

Kawalan Ibu Bapa TikTok: Gandingan Keluarga/Family Pairing

 

Jika anda bimbang anak remaja anda yang lebih muda menggunakan TikTok, terdapat kawalan ibu bapa yang boleh anda gunakan. TikTok’s Family Pairing settings membantu ibu bapa melindungi tetapan privasi tertentu pada akaun remaja dan membenarkan ibu bapa mengehadkan jumlah masa yang dihabiskan dalam apl.

Anda boleh menemui tetapan Pasangan Keluarga dalam tetapan akaun anda:

 1. Klik ikon Profil/ Profile di sudut kanan bawah skrin.
 2. Sekarang klik Menu tiga bar di penjuru kanan sebelah atas skrin dan pilih Tetapan dan privasi/Setting and Privacy.
 3. Dalam menu Tetapan dan privasi/Setting and Privacy, tatal ke bawah ke Pasangan Keluarga/ Family Pairing. Di sini, anda boleh memautkan akaun anda dan anak remaja anda.

Ini tidak bertindak sebagai alat pengawasan. Sebaliknya, ini membolehkan anda menetapkan tetapan privasi untuk akaun mereka dan menyekat kandungan dewasa. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang tetapan berbeza untuk didayakan dan dilumpuhkan di bawah.

Tetapan Privasi untuk Akaun Remaja

Sebagai permulaan, memandangkan lalai pengguna ialah akaun awam, mungkin mahu menukar akaun anak anda kepada peribadi. Dengan cara itu hanya pengikut bersama boleh melihat apa yang mereka siarkan.

Anda boleh melakukan ini dengan mudah dengan mengklik pada ikon Profil di sudut kanan bawah skrin, dan kemudian pada Menu tiga bar di penjuru kanan sebelah atas. Ini akan membawa anda ke tetapan.

IKLAN

Daripada menu tetapan, klik Privasi/Privacy. Jika anda mempunyai akaun awam di TikTok, sesiapa sahaja boleh melihat video dan mengikuti akaun anda. Dengan akaun peribadi, pengguna perlu meluluskan pengguna lain sebelum mereka boleh melihat dan mengikuti. Pengikut anda boleh melihat video yang anda suka juga. Anda boleh memilih untuk menjadikan akaun peribadi dengan mengalihkan suis togol/toggle ke kanan.

Tatal ke bawah halaman Privasi untuk melihat lebih banyak pilihan keselamatan, seperti:

 • Muat turun: Anda boleh memilih sama ada orang boleh memuat turun video anda. Jika anda telah menjadikan akaun peribadi, pilihan ini akan dimatikan secara lalai. Jika tidak, anda boleh menyemak ya atau tidak di sini.
 • Mesej langsung: Anda boleh memilih siapa yang boleh menghantar ini kepada anda, antara semua orang, rakan (pengikut) atau tiada sesiapa pun. Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja boleh membalas mesej yang anda hantar.
 • Duet: Salah satu ciri TikTok yang paling disukai ialah keupayaan untuk berduet dengan pengguna lain. Ini bermakna anda boleh mengambil video orang lain dan memainkannya di sebelah anda sendiri. Contohnya, anda boleh menyanyikan lagu yang sama seperti rakan atau menyiarkan reaksi kepada klip orang lain. Sebagai ibu bapa, anda mungkin mahu mengehadkan pilihan ini kepada rakan untuk anak anda.
 • Stitch: Sama seperti ciri Duet, stitch membenarkan anda memotong adegan daripada video orang lain dan mencantumkannya ke dalam video anda sendiri. Sekali lagi, anda mungkin mahu mengehadkan ini kepada rakan sahaja.
 • Video yang disukai: Anda boleh memutuskan sama ada video yang anda sukai kelihatan kepada pengikut atau disimpan untuk maklumat anda sahaja.
 • Ulasan: Pilih siapa yang boleh mengulas pada video anda, daripada pengikut, rakan atau tiada sesiapa.
 • Akaun yang disekat: Di sini, anda akan melihat senarai akaun yang telah anda sekat.

Pengurusan Masa Skrin

Jika anda bimbang tentang jumlah masa yang akan diluangkan oleh anak anda pada TikTok, anda boleh meletakkan had masa:

 1. Dari halaman Tetapan/Setting, tatal ke bawah ke Digital Wellbeing > Screen Time Management.
 2. Klik pada Had masa dan pilih daripada 40, 60, 90 atau 120 minit.
 3. Klik anak panah belakang dan kemudian klik butang Hidupkan merah di bahagian bawah.
 4. Buat kod laluan dan klik Anak Panah merah.
 5. Sahkan kod laluan anda dan klik anak panah merah sekali lagi.

Apl lalai kepada had masa 60 minit melainkan anda menyediakan tempoh masa yang lain. Apabila anak anda menghabiskan masa mereka, mereka perlu memasukkan kod laluan yang anda pilih untuk terus menggunakan apl itu.

Mod Sekatan dalam TikTok

Apabila anda mendayakan Mod Sekatan, anda boleh mengurangkan kemungkinan kandungan yang tidak sesuai akan dipaparkan dalam suapan anak anda. Apa yang anda perlu lakukan untuk menghidupkannya ialah klik Digital Wellbeing > Restricted Mode.

Kemudian klik butang Turn on Restricted Mode. Apabila anda mendayakan ciri ini, label Mod Sekatan muncul di bahagian atas skrin jam tangan. Jika anda mendapati sesuatu yang tidak sesuai, teruskan dan laporkan kepada TikTok.

IKLAN

Sekat Pengguna

Elak Salah Laku Menggunakan TikTok, Ini Langkah Mudah Ibu Bapa Kawal Akaun Anak Bawah Umur

Jika anda menjumpai akaun atau kandungan yang rasa tidak sesuai, mudah untuk menyekat pengguna itu supaya ia tidak muncul dalam suapan anak anda. Hanya klk pemegang akaun itu, klik tiga titik di bahagian atas sebelah kanan skrin, dan klik Sekat/Block. Akaun yang disekat tidak akan dapat menghantar mesej langsung kepada anak anda atau melihat apa-apa pada profil mereka.

Jika anda menyekat seseorang secara tidak sengaja, pergi ke Settings > Privacy > Blocked accounts dan klik butang Unblock.

Jadi, Adakah TikTok Selamat untuk Kanak-kanak?

Elak Salah Laku Menggunakan TikTok, Ini Langkah Mudah Ibu Bapa Kawal Akaun Anak Bawah Umur

Seperti mana-mana platform media sosial, terdapat risiko yang terlibat, jadi TikTok harus digunakan dengan berhati-hati apabila melibatkan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ciri penyeliaan dan keselamatan orang dewasa boleh menjadikan apl lebih selamat dan menyeronokkan untuk kanak-kanak.

Oleh kerana kawalan privasi tidak sempurna, sesetengah ibu bapa memilih untuk berkongsi akaun TikTok dengan anak-anak mereka supaya mereka boleh memantaunya dengan lebih teliti. Mencuba aplikasi bersama-sama boleh menjadi peluang yang berharga untuk berhubung dengan anak-anak anda dan rakan-rakan mereka.

SUMBER: MAKEUSEOF

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI