Warga Malaysia amat mencintai makanan mereka dan senarainya tidak berkesudahan dalam soal pemilihan juadah lazat tempatan, di mana sesetengahnya mungkin agak berbau atau kuat rasanya.

Salah satu makanan tempatan yang paling ikonik ialah durian, juga dikenali sebagai “Raja buah-buahan”. Buah tropika unik ini mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang digemari ramai. Namun, di sebalik cinta kami terhadap durian, raja buah ini mendatangkan beberapa masalah kepada mulut kita yang paling biasa adalah nafas berbau, yang susah untuk hilang selepas menjamu durian, walaupun anda memberus gigi!

Tambahan pula, Listerine® sedang memperkenalkan dua pilihan baharu edisi terhad pada bulan Jun yang terdapat secara eksklusif di Watsons. Selain menawarkan detoks harian kepada mulut anda, ia juga datang dengan penutup keselamatan kanak-kanak.

Khasiat 4 Perisa Ini Dalam Setiap Kumuhan, Nafas Kekal Segar Walaupun Selepas Nikmati Durian

0% tanpa alkohol, perisa segar maksima: Listerine® buah-buahan edisi terhad adalah Pomelo & Passion Fruit dan Aloe & Cucumber. Dirumuskan dengan gabungan 4 jenis minyak pati antibakteria (Thymol, Eucalyptol, Menthol, dan Methyl Salicylate), tanpa alkohol untuk mengurangkan intensiti, gabungan perisa beraspirasikan botani ini membasmi 99.9%** kuman dalam masa 30 saat berbanding dengan memberus sahaja. Jom kita lihat kehebatan buah yang terdapat dalam perisa terbaharu Listerine

Rahsia 4 bahan dam perisa terbaharu

1. Pamelo – Kaya dengan antioksidan & anti bateria

Khasiat 4 Perisa Ini Dalam Setiap Kumuhan, Nafas Kekal Segar Walaupun Selepas Nikmati Durian

Pomelo penuh dengan antioksidan, yang dapat membantu mencegah dan membalikkan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas. Radikal bebas adalah sebatian yang terdapat di persekitaran dan makanan. Pomelo tidak hanya mengandung lebih dari 400% DV untuk vitamin C, antioksidan yang kuat, tetapi juga mengemas beberapa sebatian antioksidan lain. Banyak faedah pomelo, seperti sifat anti-penuaan dan menyihatkan jantung, disebabkan oleh kandungan antioksidan yang tinggi.

IKLAN

2. Buah Markisa Melawan jangkitan

Khasiat 4 Perisa Ini Dalam Setiap Kumuhan, Nafas Kekal Segar Walaupun Selepas Nikmati Durian

Buah markisa adalah buah tropika yang menghasilkan buah ungu atau kuning yang khas. Isi dan biji yang terdapat di dalam buah kaya dengan antioksidan, vitamin, dan mineral, dan mungkin mempunyai pelbagai manfaat kesihatan.

Vitamin C meningkatkan sistem kekebalan tubuh dengan membantu tubuh menyerap lebih banyak zat besi dari makanan nabati, dan dapat meningkatkan kemampuan tubuh untuk melawan jangkitan di dalam mulut.

3. Aloe vera Mengurangkan plak gigi

Khasiat 4 Perisa Ini Dalam Setiap Kumuhan, Nafas Kekal Segar Walaupun Selepas Nikmati Durian

Kerosakan gigi dan penyakit gusi adalah masalah kesihatan yang sangat biasa. Salah satu kaedah terbaik untuk mencegah keadaan ini adalah dengan mengurangkan penumpukan plak, atau biofilm bakteria pada gigi.

IKLAN

Dalam kajian bilas mulut, Sumber dipercayai 300 orang yang sihat, para penyelidik membandingkan jus lidah buaya 100% tulen dengan ramuan kumur klorheksidin standard. Selepas penggunaan selama 4 hari, bilas mulut lidah buaya kelihatan sama berkesannya dengan chlorhexidine dalam mengurangkan plak gigi.

Satu lagi kajian, Sumber Dipercayai mendapati faedah yang sama dari pembilasan mulut lidah buaya dalam jangka masa 15 hingga 30 hari. Aloe vera berkesan membunuh bakteria penghasil plak Streptococcus mutans di mulut, serta ragi Candida albicans.

4. Timun – Membantu menurunkan risiko epnyakit

Khasiat 4 Perisa Ini Dalam Setiap Kumuhan, Nafas Kekal Segar Walaupun Selepas Nikmati Durian

Timun juga mengandung berbagai vitamin B, vitamin A, dan antioksidan, termasuk jenis yang dikenal sebagai lignan. Antioksidan membantu menyingkirkan bahan dari badan yang dikenali sebagai radikal bebas. Sebilangan radikal bebas berasal dari proses semula jadi tubuh, dan ada yang datang dari tekanan luar, seperti pencemaran.

IKLAN

Sekiranya terlalu banyak terkumpul di dalam badan, mereka boleh menyebabkan kerosakan sel dan pelbagai jenis penyakit. Kajian yang dipercayai menunjukkan bahawa lignan dalam timun dan makanan lain dapat membantu menurunkan risiko penyakit kardiovaskular dan beberapa jenis barah.

Setiap kumuhan bernilai

Khasiat 4 Perisa Ini Dalam Setiap Kumuhan, Nafas Kekal Segar Walaupun Selepas Nikmati Durian

Untuk mengingatkan rakyat Malaysia agar mengekalkan kebersihan mulut mereka walaupun ketika menikmati makanan tempatan seperti durian, Listerine® bekerjasama dengan Watsons Malaysia bagi menganjurkan Peraduan Top Spenders, kini hingga 30 Jun 2021! Para pemenang peraduan yang menarik ini berpeluang memenangi durian yang berjumlah sebanyak 105 kilogram dan masih dapat mengekalkan nafas mereka segar dengan jenama pengkumur mulut isi rumah!

Khasiat 4 Perisa Ini Dalam Setiap Kumuhan, Nafas Kekal Segar Walaupun Selepas Nikmati Durian

“Walaupun baunya kekal pada mulut untuk berjam-jam selepas makan, kita masih tidak ragu-ragu untuk menikmati durian apabila tiba musimnya. Listerine® ialah jenama pengkumur mulut harian yang diluluskan oleh Persatuan Doktor Pergigian Malaysia (MDA) dan kami menggalakkan warga Malaysia untuk mengekalkan seluruh mulut mereka bersih dan nafas mereka segar setiap masa bersama perlindungan mulut Listerine® yang berkuasa menembusi bahagian di mana pemberusan biasa tidak mampu dan berkesan membasmi 99.9%** kuman di dalam mulut.

Pada masa yang sama, Listerine® membantu menguatkan gusi dan gigi serta mengurangkan pembentukan plak, supaya kita boleh terus menikmati semua makanan lazat di Malaysia.” Ujar Stephen Tiu, Pengarah Negara, Kesihatan Pengguna Johnson & Johnson bagi Malaysia dan Singapura.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI