Sama seperti kulit wajah, kulit di bahagian ketika juga perlu diberikan perhatian. Masalah di bahagian ini ialah ia sering menjadi gelap dan kasar kerana proses mencukur atau penggunaan alat pencukur yang tidak sesuai.

Mempunyai kulit ketiak yang hitam dan kasar pastinya boleh menjejaskan keyakinan diri seorang wanita meskipun ia terlindung di sebalik pakaian. Sesiapa sahaja boleh mengalami masalah kulit ketiak hitam.

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

Di pasaran, tersedia produk penjagaan ketiak dapat merawat dan mencerahkan kulit di bahagian ketiak anda. Oleh itu, untuk memastikan ketiak anda tidak gelap, kering dan selain kekal lembap, berikut cadangan serum khas untuk kulit di bahagian ketiak.

Vaseline Dry Serum

Vaseline Dry Serum berfungsi sehingga 20 lapisan kulit untuk memperbaiki kulit di bahagian ketiak anda. Terdapat empat varian, masing-masing dirumuskan untuk keadaan ketiak:

*Varian Ultra Whitening mengandungi kolagen dan vitamin B3 yang sesuai untuk memutihkan kulit ketiak.

*Varian White & Repair mengandungi kolagen untuk memutihkan dan memperbaiki kulit ketiak yang rosak akibat bercukur atau menggunakan pencukur.

*Varian White & Smooth mengandungi kolagen dan omega 6 untuk memutihkan dan menghaluskan permukaan kulit ketiak.

IKLAN

*Varian Putih & Kering mengandungi kolagen dan vitamin E untuk memutihkan sambil mengekalkan permukaan ketiak sehingga 48 jam.

Nivea Whitening Deep Serum Hokkaido Rose

 

Serum ini mengandungi vitamin C yang mampu memperbaiki kulit ketiak dari dalam, melembutkan dan memutihkan. Produk ini juga mengandungi pati Hokkaido rose yang sangat harum. Baunya boleh bertahan seharian. Ada dua jenis aplikator yang boleh anda pilih, iaitu roll-on dan spray. Sekiranya anda lebih suka produk yang menyerap dengan cepat, pilih jenis semburan.

Dove Deodorant Dry Serum

IKLAN

Tidak seperti deodoran lain, Dove Deodorant Dry Serum dilengkapi dengan tekstur berkrim.
Walaupun ia adalah krim, ia sangat ringan dan menyerap dengan cepat setelah disapu pada kulit. Jadi, anda tidak perlu risau produk ini melekat pada pakaian anda.

Selain berfungsi sebagai deodoran dan menahan peluh di ketiak, produk ini juga dapat merawat ketiak anda. Terdapat tiga varian yang boleh anda pilih:

*Varian hijau berfungsi mengecilkan liang di bahagian kulit di ketiak.
*Varian merah jambu berfungsi menghilangkan noda hitam;
*Varian ungu berfungsi untuk menegangkan dan memutihkan kulit ketiak.

Rexona Dry Serum

Rexona Dry Serum mudah diserap oleh kulit ketiak, kering lebih cepat, dan mengandungi 10 kali ganda pencerah ketiak semula jadi. Selain itu, serum ini juga merawat dan memutihkan kulit ketiak. Ia mengandungi lebih banyak bahan pencerah semula jadi, ekstrak licorice, vitamin E dan vitamin B3 yang berfungsi hingga 20 lapisan kulit. Terdapat dalam 3 varian wangian iaitu Sakura Segar, Lily Segar, Mawar Segar.

IKLAN

Nivea Extra White Serum

Nivea extra white serum sesuai untuk semua jenis kulit. Serum ini mengandungi 10 kali lebih banyak vitamin C daripada produk deodoran lain. Dengan penggunaan biasa, kulit do bahagian ketiak anda akan lebih putih dan licin. Sama seperti Nivea Whitening Deep Serum Hokaido Rose, produk ini juga terdapat dalam dua bentuk, iaitu roll-on dan spray.

BAGAIMANA MENGELAKKAN KULIT KETIAK MENJADI HITAM

Bagi mengelakkan kulit di bahagian ketiak menjadi gelap dan hitam, elakkan daripada mencukur bulu ketiak. Sekiranya anda ingin menghilangkan bulu, lakukan waxing. Waxing diketahui dapat membuang sel kulit mati serta mencerahkan kulit di bahagian ketiak.

Photo by Castorly Stock from Pexels

Jangan sekali-kali menggaru ketiak anda terlalu kuat, terutamanya jika anda mempunyai kuku panjang. Ini kerana kulit ketiak cenderung lebih sensitif daripada bahagian kulit badan yang lain.

Jika anda ingin menggunakan skrub ketiak, jangan terlalu kasar ketika menggosoknya. Sekiranya terlalu kuat semasa menggosok lulur pada ketiak, permukaan kulit boleh rosak dan menghitam.

Sumber kredit: Top image: Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI