Kesan pencernaan dalam proses menurunan berat badan sangat penting. Seperti yang diketahui bahawa kita adalah apa yang kita makan. Sudah tentu, masa pencernaan tepat bergantung pada kesihatan fizikal, metabolisma, umur, dan juga jenis jantina seseorang.

Tetapi, pada umumnya, beberapa makanan yang melalui sistem badan anda dalam masa yang singkat, sementara yang lain akan ‘bersiar-siar’ dalam sistem pemakanan seketika.

Artikel ini untuk membantu anda mengekalkan diet seimbang. Sekiranya kita memudahkan istilah ini, masa pencernaan adalah prosedur apabila makanan yang dimakan pecah menjadi zarah-zarah kecil yang dapat dipindahkan melalui sistem usus ke dalam aliran darah.

Paling penting untuk memahami masa pencernaan untuk mengurangkan berat badan atau untuk mengekalkan apa yang telah anda capai.

Makanan Cepat Mencerna

Sekiranya anda mempunyai banyak makanan yang cepat mencerna, mungkin akan makan lebih banyak daripada yang perlukan. Ini kerana tidak lama selepas memakannya, semuanya hilang dan anda berasa lapar lagi.

Jenis makanan ini memberi rangsangan tenaga yang pantas dengan kata lain, meningkatkan tahap glukosa. Walaupun rangsangan tenaga bagus, jika badan dibanjiri glukosa dan tidak menggunakannya, lebihan akan menjadi lemak.

Makanan Yang Lambat Mencerna

Makanan yang dicernakan akan meningkatkan paras gula darah dengan lebih perlahan, memberikan tenaga yang lebih mantap dan seimbang.

IKLAN

Tetapi jika anda hanya makan makanan yang sangat perlahan, akan membuatkan sistem penghadaman bekerja maksimal sepanjang masa dan boleh menjadi agak sukar pada tubuh.

Pakar menyarankan agar tidak mencampurkan jenis makanan yang cepat dan perlahan dalam satu hidangan dan elakkan makan fast food selepas itu.Ini kerana penghadaman belum selesai dan supaya tidak membebankan perut anda.

Masa terbaik untuk memproses makanan yang mempunyai komponen dengan masa pencernaan berbeza adalah semasa makan tengah hari kerana sistem pencernaan paling aktif ketika ini.

Makanan untuk sarapan pagi dan makan malam perlu lebih mudah dan lebih baik dengan produk yang cepat dicerna. Jadi anda dapat rangsangan tenaga tidak lama selepas sarapan dan biarkan perut berehat pada waktu malam.

IKLAN

1. Air: Masuk ke dalam usus segera


2. Jus buah atau sayuran: 15 – 20 minit

3. Sayuran mentah: 30 – 40 minit

4. Sayuran yang dimasak: 40 minit

5. Ikan: 45 – 60 minit

IKLAN

6. Salad dengan minyak:  1 jam

7. Sayuran kanji:  1.5-2 jam

8. Biji-bijian: (beras, soba, quinoa)  2 jam

9. Tenusu: 2 jam

10. Kekacang:  3 jam

11. Ayam :1.5-2 jam

12. Daging: 3 jam

13. Kambing: 4 jam


Jadi makanan mana yang anda pilih? Sama ada yang lebih perlahan-lahan mencerna atau cepat mencerna? Kongsi pilihan anda dengan kami di bahagian komen di bawah!

SUMBER: Brightside

Foto: Depositphoto.com