Ada sesetengah individu masih belum ‘berjumpa’ produk yang sesuai dengan kulit wajah mereka. Memilih pencuci muka yang tepat amat penting agar kulit wajah dapat dibersihkan dengan sempurna tanpa sebarang kerengsaan.

Amat penting untuk memilih pencuci muka yang terbaik. Ia bagi memastikan kulit muka tidak tercedera dengan pemakaian produk yang tidak bersesuaian dengan jenis kulit muka.

JENIS-JENIS PENCUCI MUKA PALING BIASA DIGUNAKAN

Cleansing Oil 

Berfungsi untuk membuang mekap yang tebal. Ia menanggalkan kotoran jenis minyak yang mana pencuci jenis air tidak boleh menanggalkannya. Sesuai untuk kulit yang tiada masalah jerawat/berminyak/sensitif/acne prone. Hendak guna untuk cucian mingguan pun boleh walaupun anda tidak bermekap tebal. Contohnya seminggu 3-5 kali buat double cleansing method. Biasanya white head dan blackhead akan berkurangan apabila anda mengamalkan pencuci jenis cleansing oil ini.

Cleansing Water

Merupakan pencuci harian bagi semua jenis kulit, cuci 2 kali sehari. Walau bagaimanapun kotoran jenis berminyak seperti mekap tidak akan tertanggal dengan sempurna.

Micellar Water

Ia berfungsi untuk menanggalkan mekap ringan. Sesuai bagi mereka yang memiliki kulit jenis sensitif dan mudah berjerawat. Kandungannya adalah campuran light oil dan air. Guna konsep seperti magnet, tarik dan angkat kotoran dengan mudah tanpa perlu tenyeh kuat. Perlu bilas dengan air selepas menggunakan micellar water kerana micelles water mudah tertinggal dalam pori kulit wajah dan ia akan menyebabkan kulit mengalami masalah breakout.

IKLAN

Wet Tissue

Paling sesuai dan senang digunakan sewaktu kecemasan dan ketika melancong. Ia memudahkan anda untuk menanggalkan mekap ringan. Tidak sesuai untuk kegunaan harian kerana ia mengeringkan kulit. Sesekali sahaja sesuai digunakan, apabila perlu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Skincare Tips (@fyza_shah_official)

Cleansing Soap

Masih ramai yang menggunakan sabun untuk membersihkan kulit wajah. Amat penting untuk kita semak sama ada sabun itu mengandungi SLS tak, ada ejen pencuci atau tidak dan kandungan pHnya. Namun kebanyakan sabun beralkali dan ia menyebabkan kulit semakin kering. Mungkin boleh menyebabkan masalah breakout jika digunakan dalam tempoh yang lama.

IKLAN

BERIKUT DIKONGSIKAN JUGA PILIHAN PENCUCI MUKA YANG BUKAN SAHAJA LEMBUT PADA KULIT TETAPI SESUAI JUGA UNTUK KULIT SENSITIF.

1. Neutrogena Hydro Boost Hydrating Cleansing Gel

Kenali Jenis-jenis Pencuci Muka & Fungsinya, Mungkin Anda Guna Produk Yang Kurang Sesuai

Neutrogena Hydro Boost Gel-Cream  merupakan antara gel pembersih yang mendapat kepercayaan mereka yang selalu membeli produk kecantikan di drugstore. Dibekalkan dengan asid hyaluronik yang menghidrat, hanya sedikit pencucian muka tanpa sabun yang ringan ini. Gel berubah menjadi buih lembut, berkrim, mudah dicuci, dan tidak membuatkan kulit terasa tegang.

2. La Roche-Posay Toleriane Hydrating Gentle Cleanser

Kenali Jenis-jenis Pencuci Muka & Fungsinya, Mungkin Anda Guna Produk Yang Kurang Sesuai

Tanpa sabun, paraben, minyak, dan pewangi, pencuci muka berkrim dari La-Roche-Posay ini sangat lembut pada kulit wajah. Ia menghilangkan solekan termasuk solekan di bahagian mata sambil meningkatkan kelembapan pada kulit wajah..

3. Fresh Soy Face Cleanser

Kenali Jenis-jenis Pencuci Muka & Fungsinya, Mungkin Anda Guna Produk Yang Kurang Sesuai

IKLAN

Mereka yang mempunyai kulit kering dan sensitif akan mendapat manfaat daripada senarai ramuan soya untuk mengurangkan kemerahan, lidah buaya dan timun untuk melegakan kulit wajah, gliserin untuk penghidratan, dan minyak biji bunga matahari dan borage untuk mengelakkannya kerengsaan. Tanpa wangian dan sabun, produk pembersih solekan ini mampu melakukan semuanya.

4. Dermalogica Special Cleansing Gel

Kenali Jenis-jenis Pencuci Muka & Fungsinya, Mungkin Anda Guna Produk Yang Kurang Sesuai

Satu lagi pilihan lembut, gel pembersih khas dermalogica tidak pernah menjadikan kulit terasa kering atau berminyak. Cukup pam sedikit ke tangan anda dan urut pada kulit wajah. Ia berfungsi menjadi buih lembut dan berkrim. Pudina dan lavender bekerjasama untuk menenangkan kulit. Keputusan? Kulit segar dan terhidrat yang sempurna untuk pelembap yang hebat ini.

5. Cetaphil Gentle Skin Cleanser

Kenali Jenis-jenis Pencuci Muka & Fungsinya, Mungkin Anda Guna Produk Yang Kurang Sesuai

Pencuci muka ini memang menjadi kegemaran ramai. Ia mempunyai tekstur yang lembut dan berkesan untuk kulit. Formulatif kurang buih membersihkan kotoran tanpa menghilangkan kelembapan. Ia juga tidak berbau dan tidak komedogenik jadi ia tidak akan menyumbat pori-pori anda. Pencuci muka ini juga sangat sesuai untuk kulit yang berjerawat.

Perlu diingatkan bahawa, anda perlu selektif ketika memilih pencuci muka berdasarkan jenis kulit, kesesuaian dan keperluan. Pencuci muka adalah langkah paling asas dalam perawatan kulit wajah dan langkah yang paling penting. Sebab itulah anda perlu memilihnya dengan teliti.

Sumber kredit: Facebook Fyza Shah  Instagram Fyza Shah

Top image:

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI