Angkat tangan anda jika anda telah menggunakan maskara yang sama selama beberapa tahun yang lalu. Baik mengaku! Walaupun anda mungkin menganggap penambah bulu mata kegemaran anda masih selamat digunakan, terutamanya jika anda hanya menggunakannya beberapa kali sejak Mac 2021.

Sebenarnya, sebaik sahaja anda membuka kebanyakan produk kecantikan dan penjagaan kulit, jam akan mula berdetik. Walaupun asas, pelembap dan pallete mata yang jarang digunakan yang anda fikir boleh bertahan selama-lamanya dan akhirnya akan luput. Dalam sesetengah kes, kosmetik mungkin rosak sebelum tarikh luput yang anda lihat pada pembungkusan. Menurut pakar, sebab untuk ini adalah sentuhan dengan udara. Semakin lama produk telah dibuka, lebih banyak ia teroksida dan terurai.

Keliru Produk Bertahun Masih Elok Digunakan. Bau Kelakar Dan Bau Dan Warna Berubah, Pakar Cadang Buang Sahaja!

Ini bermakna semakin lama anda mempunyai item tertentu, semakin penting untuk memberi perhatian kepada sebarang perubahan fizikal yang mungkin anda perhatikan. Jika anda tidak berbuat demikian, pakar mengatakan bahawa kulit anda mungkin akan membayarnya kemudian dengan rawatan kerosakan kulit. Menggunakan alat solek atau produk penjagaan kulit yang telah tamat tempoh boleh menyebabkan jerawat, kerengsaan dan alahan. Ia juga boleh menyebabkan kekeringan, ruam, dan juga jangkitan kulit.

Bimbang anda mungkin memerlukan pembersihan kosmetik? Berikut adalah empat petanda bahawa sudah tiba masanya untuk menggantikan alat solek dan penjagaan kulit lama anda.

ARTIKEL BERKAITAN: Simbol Pada Produk Kecantikan Jangan Abaikan, ‘Logo’ Ini Beritahu Pengguna Tempoh Boleh Guna Produk

1. Ia melepasi tarikh luput.

Tanda yang paling segera adalah, sudah tentu, jika anda telah melepasi garis masa yang disyorkan yang dicop pada sisi produk anda. Ia biasanya muncul dalam bentuk nombor dan huruf M (yang bermaksud berbulan-bulan) di dalam bentuk balang. Dikenali sebagai simbol Tempoh Selepas Pembukaan (PAO), ia menunjukkan kira-kira berapa lama anda boleh menggunakan item dengan selamat setelah ia dibuka.

Keliru Produk Bertahun Masih Elok Digunakan. Bau Kelakar Dan Bau Dan Warna Berubah, Pakar Cadang Buang Sahaja!

IKLAN

Garis masa “terbaik mengikut” ini berbeza mengikut jenis produk, tetapi semua kosmetik pasti akan mencapai hadnya. Menurut pakar, pelindung matahari dan wangian lazimnya bertahan paling lama, kadangkala sehingga tiga tahun. Palet pembayang mata mempunyai jangka hayat yang sama panjang, tetapi harus dibuang selepas dua hingga tiga tahun. Jika tidak, ia boleh menyebabkan keradangan mata atau menutup kelopak mata secara tidak rata.

Keliru Produk Bertahun Masih Elok Digunakan. Bau Kelakar Dan Bau Dan Warna Berubah, Pakar Cadang Buang Sahaja!

Apabila bercakap tentang krim kulit, primer dan foundation, pakar mengatakan ia biasanya baik untuk kira-kira setahun, tetapi maskara perlu diganti setiap beberapa bulan. Garis masa ini boleh dipengaruhi oleh beberapa perkara, walau bagaimanapun, termasuk cara produk disimpan, ramuannya. Contohnya, adakah ia mempunyai pengawet atau ia semulajadi? Seberapa cepat ia boleh mengumpul bakteria, berdasarkan di mana ia digunakan atau cara ia digunakan. Manakala berus solekan khususnya adalah tempat perlindungan yang terkenal untuk bakteria, kajian baru-baru ini mendapati bahawa ia lebih kotor daripada kebanyakan tempat duduk tandas biasa, walaupun mudah dibersihkan.

Keliru Produk Bertahun Masih Elok Digunakan. Bau Kelakar Dan Bau Dan Warna Berubah, Pakar Cadang Buang Sahaja!

Tarikh tamat tempoh adalah penting, dalam banyak kes, produk selamat digunakan jika tarikh itu telah berlalu, tetapi masih tidak disyorkan untuk mengambil risiko. Dan seperti yang dinyatakan sebelum ini, ada kemungkinan maskara atau krim yang baru anda tambahkan pada kesombongan anda mungkin tidak mencapai tarikh penggantian yang disyorkan, berdasarkan faktor persekitaran yang lain.

IKLAN

Memiliki banyak produk menyukarkan untuk mengetahui produk mana yang akan tamat tempoh, jadi mempunyai sedikit senarai untuk diperiksa sekali-sekala akan memudahkan anda, cadangan pakar.

2. Konsistensi telah berubah.

Keliru Produk Bertahun Masih Elok Digunakan. Bau Kelakar Dan Bau Dan Warna Berubah, Pakar Cadang Buang Sahaja!

Jika produk anda mula kering atau kelihatan berair, menjadi melekit atau berkapur, atau jika bahan-bahan yang berbeza mula kelihatan terpisah, itu semua adalah tanda yang pasti bahawa sudah tiba masanya untuk menggantikannya. Sebagai contoh, foundation cecair cenderung menjadi lebih tebal, ke titik di mana ia bergumpal. Pengeringan juga agak biasa untuk produk seperti maskara dan celak cecair.

3. Berubah warna

Keliru Produk Bertahun Masih Elok Digunakan. Bau Kelakar Dan Bau Dan Warna Berubah, Pakar Cadang Buang Sahaja!

IKLAN

Sebarang tanda perubahan warna atau perubahan dalam bau atau tekstur memberitahu bahawa produk anda perlu diganti. Walaupun ini mungkin kelihatan jelas untuk sesuatu yang warnanya penting, seperti pembayang mata atau celak, ia mungkin lebih sukar untuk digunakan dengan produk penjagaan kulit tertentu, seperti pelembap atau serum. Anda mungkin tidak mengambil perhatian jika item tersebut mengeluarkan sejumlah kecil daripada pam, atau jika anda mencedok bahan ke dalam tangan dan kemudian menggosoknya terus ke muka anda.

Atas sebab itu, adalah penting untuk mengambil sedikit masa untuk memerhatikan apa sahaja yang akan digunakan sebelum anda berbuat demikian. Jika krim putih anda tiba-tiba berubah menjadi warna kekuningan, atau jika serum merah jambu mula kelihatan sedikit coklat, mungkin sudah tiba masanya untuk memberikannya heave-ho.

4. Baunya tidak enak.

Produk wangi secara semula jadi mungkin mula kehilangan beberapa potensinya apabila ia semakin lama, tetapi jika sesuatu yang tidak berbau mula berbau atau lebih teruk lagi, jika produk wangi mengeluarkan bau yang funky dan bukannya aroma biasa lebih baik selamat daripada menyesal. Buang sahaja!

Keliru Produk Bertahun Masih Elok Digunakan. Bau Kelakar Dan Bau Dan Warna Berubah, Pakar Cadang Buang Sahaja!

Maklumlah, anda mungkin tidak mahu kehilangan sesuatu yang anda laburkan banyak wang, atau biarkan semuanya menjadi sia-sia jika bekas itu tidak kosong. Jika anda mempunyai produk kecantikan yang tahu anda tidak akan lulus sebelum tarikh tamat tempoh, pertimbangkan untuk membahagikannya kepada bekas yang lebih kecil dan kedap udara seperti kapsul. Tetapi jika apa-apa daripada simpanan alat solek atau penjagaan kulit anda kelihatan berbeza atau berbau daripada semasa anda membelinya pada bila-bila masa, ingat bahawa perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah mungkin menggantikannya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/oNhFqV_vqVs

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI