Masalah kelemumur kebiasaannya akan terjadi pada yang sering terdedah di bawah matahari yang mengakibatkan kekeringan kulit kepala, kulit kepala jenis berminyak, memakai produk yang salah atau alergi. Sehingga ada kalanya yang mengalami kelemumur berkeping sehingga mengakibatkan rambut gugur.

Apakah penyebab kulit kepala gatal dan kelemumur?

Rasa ingin mengaru sahaja sepanjang masa dan tak tahan setiap kali memakai pakaian bewarna gelap, pasti kelemumur akan kelihatan. Masalah kelemumur atau dandruff sering kali terjadi pada orang yang mempunyai kulit kepala jenis berminyak, jenis yang sering terdedah dibawah matahari mengakibatkan kekeringan kulit kepala, alergi ataupun memakai produk yang salah.

Tetapi apabila masalah ini terjadi kepada hijabi yang rambutnya tidak terdedah pada matahari akan menjadi satu perasaan yang tidak selesa sepanjang hari. Antara punca yang menjadi penyebab kemungkinan material hijab atau anak tudung tidak sesuai dengan cuaca di Malaysia.

Kelemumur muncul daripada kulit kepala yang tidak sihat, jadi cara menghilangkan kelemumur adalah merawat kulit kepala anda. Ini senarai syampu rambut untuk hijabi kekal segar sepanjang hari walaupun berhijab.

1. SUNSILK Hijab Anti-Dandruff Shampoo

Syampu anti-kelemumur terbaik untuk wanita berhijab

Bagi wanita berhijab, pasti sukar untuk mencari syampu yang sesuai agar rambut tidak berbau atau membuatkan kulit kepala menjadi kurang selesa. Ya, syampu ini terbaik buat anda kerana ianya direka khas untuk memperbaiki rambut bermasalah iaitu berminyak yang mengakibatkan kelemumur.

Dengan menggunakan teknologi Fragrance Release Pearl walaupun anda sedang memakai hijab, rambut kekal segar sepanjang hari. Diperkaya dengan ekstrak Fig dan akar Ginseng, syampu ini melindungi rambut semasa anda berada tidak kira di bawah apa cuaca sekalipun.

2. HEAD & SHOULDERS Anti-Hairfall Anti-Dandruff Shampoo

Rambut tak mudah gugur dan bebas kelemumur, terbaik juga untuk lelaki

Syampu anti-kelemumur jenama Head & Shoulders yang sangat terkenal dikalangan konsumer, mengeluarkan pelbagai rangkaian bersesuaian untuk kulit kepala bermasalah. Diformulasikan dengan 3 fungsi tindakan untuk mencuci, mengembalikan kesegaran serta melindungi kulit kepala daripada kelemumur.

Produk ini berkesan untuk mengurangkan minyak di kulit kepala yang akan mengakibatkan rambut gugur. Ianya memberi sensasi dingin pada kulit dan rambut anda akan terasa sejuk serta nyaman sepanjang hari.

3. Rejoice Hijab Perfection Series 3 in 1 Shampoo

Syampu anti-kelemumur berbuih lembut dan terbaik untuk anda

IKLAN

Jenama Rejoice adalah salah satu jenama yang terkenal dalam pasaran Malaysia dikalangan pengguna-pengguna setia produk ini. Tak salah jika anda juga ingin mencubanya.

Hijab Perfection Series yang didatangkan dengan formula 3-dalam-1, Rejoice telah berkongsi sains di sebalik formula baharu, selain dari paparan demonstrasi sains interaktif oleh Dr Rebecca Kan dari Bahagian Komunikasi Saintifik Penjagaan Rambut P&G Asia Pasifik.
Produk terbaharu ini menyelesaikan, masalah kelemumur dengan sifat-sifat kebersihan tambahan dan anti kelemumur. Rasa panas dan bau tidak menyenangkan dengan kedinginan tambahan daripada Mentol dan bau yang menyegarkan dari haruman bunga kasturi. Masalah rambut kusut dengan memastikan kelicinan tambahan yang tahan sepanjang hari.
Oleh itu, siri baharu ini semestinya solusi penjagaan rambut yang terbaik bagi hijabi

 

4. Pantene Pro-V Anti Dandruff Shampoo

Berkesan sebagai pelembap dan syampu anti-kelemumur terbaik

Syampu anti kelemumur Pantene PRO-V ini sangat hebat, anda dapat merasakan perbezaan dari hanya cucian yang pertama. Kelemumur akan berkurang hanya dengan beberapa kali penggunaan sahaja. Bukan sahaja itu, malah ia tidak mengeringkan kulit kepala anda.

Dengan formula pelembap ia mampu menyuburkan kulit kepala dan menjadikannya bersih dan sihat bagi penggunaan biasa. Ia bukan sahaja membantu untuk menghilangkan kelemumur, tetapi juga memberi kesinaran pada warna rambut anda.

5. DOVE Nutritive Solutions Dandruff Care Shampoo

Syampu anti-kelemumur termurah dari farmasi

IKLAN

Syampu ini melegakan kulit kepala yang gatal dengan lembut dan lancar. Formulanya itu dapat berfungsi dengan cepat untuk membersihkan serpihan dan melawan kelemumur dari basuhan yang pertama. Dengan mengandungi bahan dari zink pyrithione, ianya terbukti berjaya menghapus kelemumur, menghilangkan kulit kepala gatal dan membersih rambut dengan berkesan. Menyubur dari akar hingga ke hujung dan menggabungkan hasil rambut yang indah dengan cukup lembut, menjadikan syampu ini selesa untuk digunakan setiap hari.

6. Selsun Blue 2 in 1 Dandruff Treatment Shampoo

Syampu berubat multifungsi 2 dalam 1 untuk rambut normal tapi bermasalah

Diformulasikan dengan Honeyquat 50, ianya dapat mengekalkan lembapan pada kulit kepala dan membuatkan rambut anda kekal bersinar sepanjang masa. Asid Hyaluronik dan Vitamin B5 sebagai bahan tambahan untuk menghidupkan kembali rambut sehingga tampak berseri.

Produk dari Selsun Blue ini adalah salah satu jenama yang berkesan untuk membaikpulih rambut atau kulit kepala bermasalah terutamanya kelemumur. Selenium Sulfide adalah bahan yang terkandung dalam syampu ini mampu menghalang kelemumur serta kegatalan pada kulit kepala.

7. Innisfree My Hair Anti-Dandruff Shampoo

Syampu khas anti-kelemumur, terbang khas dari Korea

Syampu anti-kelemumur yang jauh diimport dari Korea ini mampu untuk melindungi kulit kepala daripada radikal bebas yang terdapat pada rambut jika anda mewarnakannya, perm atau faktor penyebab tekanan pada kepala. Bahan yang terdapat dalam syampu ini ialah ekstrak Jeju Pine, Cedar dan Cypress yang akan melegakan kulit kepala daripada tekanan (stress) agar sentiasa kekal sihat dan segar.

IKLAN

Ianya bukan sahaja melindungi malahan membaikpulih rambut rosak, tiada lagi hujung rambut pecah atau tak bermaya. Picitkan sedikit atas tapak tangan dan cucikan rambut anda dengan bersih sehingga tiada lagi kotoran.

8. Himalaya Anti-Dandruff Shampoo – Gentle Clean

Diperbuat daripada bahan semulajadi untuk cegah kelemumur

Syampu ini dapat memberi pengalaman untuk anda merasakan produk dari bahan semulajadi yang segar. Syampu anti kelemumur Himalaya berkesan merawat akar yang menyebabkam kelemumur dengan rawatan lembut pada rambut dan kulit kepala anda. Kegunaan harian syampu ini sememangnya akan membantu dengan jelas mengurangkan flakey, kegatalan, penurunan rambut, dan mencegah kelemumur dari muncul kembali.

9. Alpecin Caffeine Shampoo Double Effect

Syampu kelemumur dengan bahan antioksidan

Syampu dari German berjenama Alpecin ini mengandungi Double-Effect Caffeine yang dapat menghapuskan sel-sel mati di kulit kepala serta kelemumur. Secara umumnya, apa sahaja barangan yang mengandungi kafein adalah bahan antioksidan. Syampu ini juga tidak terkecuali.

Diformulasikan dari Caffeine, asid Salicylic, asid Citric, Niacinamide dan Menthol yang dapat memberikan kedinginan pada kulit kepala selepas mencucinya. Bertindak sebagai agen pelindung rambut anda, ianya akan menjaga akar umbi untuk rambut tumbuh dengan lebih elok.

10. BAWANG Repairing and Nourishing Shampoo

Ekstrak bahan organik baik untuk penghapus kelemumur

Syampu bawang? Pasti ramai yang tertanya-tanya apakah isi kandungan yang terdapat dalam syampu ini dan mendengar sahaja nama bawang ada juga takut jika rambut nanti akan berbau bawang. Tidak! Bahan yang terkandung dalam syampu ini adalah dari bahan organik semulajadi, baik untuk mengekalkan kesihatan rambut.

Diperkaya dengan ekstrak dari pelbagai bahan herba cina termasuklah Ginseng, Notoginseng, daun Ginkgo dan bermacam lagi. Ianya menjaga akar rambut serta melembutkannya dan membaikpulih rambut rosak akibat pewarna atau perm. Rambut anda akan kembali segar dan bersinar seperti dahulu.

SUMBER: Producnation

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI