diet brest cancer

Kanser payudara adalah barah yang paling biasa terjadi pada wanita, dengan barah payudara yang wanita dan ia juga berlaku pada lelaki, walaupun barah payudara lelaki menyumbang kurang dari 1% daripada semua kes barah payudara.

Kerosakan DNA dan mutasi genetik boleh menyebabkan penyakit ini. Mewarisi gen tertentu, seperti BRCA1 dan BRCA2, juga dapat meningkatkan risiko anda, begitu juga dengan. Gaya hidup juga memainkan peranan penting, dengan penyelidikan yang menghubungkan minuman keras, merokok, pendedahan estrogen, dan pola diet tertentu termasuk diet yang tinggi dalam makanan olahan – dengan peningkatan risiko barah payudara.

Kanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan

Kajian mengaitkan corak pemakanan lain seperti diet Mediterranean dengan penurunan risiko barah payudara. Lebih-lebih lagi, makanan tertentu bahkan dapat melindungi daripada penyakit ini. Berikut adalah 10 makanan untuk dimakan bagi membantu mengurangkan risiko anda mendapat barah payudara, dan juga beberapa yang harus dielakkan.

Makanan yang boleh menurunkan risiko barah payudara

Perlu diingat bahawa banyak faktor yang berkaitan dengan perkembangan barah payudara. Walaupun memperbaiki diet anda dapat meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan dan mengurangkan risiko barah anda secara umum, itu hanya satu teka-teki.
Walaupun dengan diet yang sihat, anda masih memerlukan pemeriksaan barah payudara secara berkala seperti mamogram dan pemeriksaan manual. Bagaimanapun, pengesanan dan diagnosis awal meningkatkan kadar kelangsungan hidup. Bercakap dengan penyedia penjagaan kesihatan anda untuk mendapatkan nasihat mengenai pemeriksaan kanser payudara.

Sama juga, penyelidikan menunjukkan bahawa makanan ini dapat menurunkan risiko penyakit ini.

1. Sayuran hijau berdaun

Kanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan

Kangkung, arugula, bayam, sawi, dan chard adalah beberapa sayuran hijau berdaun yang mungkin mempunyai sifat antikanser. Sayuran hijau berdaun mengandungi antioksidan karotenoid, termasuk beta karoten, lutein, dan zeaxanthin, tahap darahnya lebih tinggi yang berkaitan dengan penurunan risiko kanser payudara.

Analisis 8 kajian di lebih daripada 7,000 orang mendapati bahawa wanita dengan kadar karotenoid yang lebih tinggi mempunyai risiko penurunan kanser payudara secara signifikan, berbanding dengan wanita dengan tahap yang lebih rendah.

Begitu juga, kajian susulan pada lebih 32,000 wanita mengaitkan kadar karotenoid dalam darah yang lebih tinggi dengan 18-28% risiko barah payudara yang dikurangkan, serta penurunan risiko berulang dan kematian pada mereka yang sudah menderita barah payudara. Penyelidikan mendedahkan bahawa pengambilan folat yang tinggi, vitamin B yang tertumpu pada sayur-sayuran berdaun hijau, dapat melindungi daripada barah payudara.

2. Buah sitrus

Kanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan

Buah sitrus penuh dengan sebatian yang dapat melindungi terhadap barah payudara, termasuk folat, vitamin C, dan karotenoid seperti beta cryptoxanthin dan beta karotin, ditambah antioksidan flavonoid seperti quercetin, hesperetin, dan naringenin. Nutrien ini memberikan kesan antioksidan, antikanser, dan anti-radang.

IKLAN

Sebenarnya, penyelidikan mengaitkan buah sitrus dengan risiko berkurangnya banyak barah, termasuk barah payudara. Kajian 6 kajian di lebih daripada 8,000 orang mengaitkan pengambilan sitrus tinggi dengan pengurangan 10% risiko kanser payudara. Buah sitrus termasuk jeruk, orange, lemon, limau, dan tangerin.

3. Ikan berlemak

Kanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan

Ikan berlemak, termasuk salmon, sardin, dan makarel, terkenal dengan faedah kesihatannya yang luar biasa. Lemak omega-3, selenium, dan antioksidan mereka seperti canthaxanthin boleh memberikan kesan pelindung barah. Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan ikan berlemak secara khusus dapat mengurangkan risiko anda mendapat barah payudara.

Analisis yang besar terhadap 26 kajian pada 883,000 orang mendapati bahawa mereka yang mempunyai sumber makanan laut omega-3 yang paling tinggi mempunyai risiko terkena kanser payudara sebanyak 14%, berbanding dengan mereka yang memakan jumlah terendah.

Mengimbangi nisbah omega-3 hingga omega-6 anda dengan memakan lebih banyak ikan berlemak dan minyak yang kurang halus dan makanan yang diproses boleh membantu mengurangkan risiko barah payudara anda juga.

4. Beri

Kanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan
Menikmati buah beri secara berkala dapat membantu mengurangkan risiko anda mendapat barah tertentu, termasuk barah payudara. Antioksidan buah beri, termasuk flavonoid dan antosianin, terbukti melindungi dari kerosakan sel, serta pengembangan dan penyebaran sel barah. Terutama, sebuah kajian pada 75.929 wanita mengaitkan pengambilan buah beri yang lebih tinggi dan khususnya blueberry – dengan risiko kanser payudara negatif reseptor estrogen (ER−) yang lebih rendah.

5. Makanan yang diperam

Kanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan

Makanan fermentasi seperti yogurt, kimchi, miso, dan sauerkraut mengandungi probiotik dan nutrien lain yang dapat melindungi terhadap barah payudara. Kajian terhadap 27 kajian mengaitkan produk tenusu fermentasi, seperti yogurt dan kefir, dengan penurunan risiko barah payudara di kedua-dua populasi Barat dan Asia. Penyelidikan haiwan menunjukkan bahawa kesan pelindung ini berkaitan dengan kesan peningkatan imun probiotik tertentu.

IKLAN

6. Sayuran allium

Kanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan

Bawang putih, bawang, dan daun bawang adalah semua sayuran allium yang mempunyai pelbagai nutrien, termasuk sebatian organosulfur, antioksidan flavonoid, dan vitamin C. Ini mungkin mempunyai sifat antikanser yang kuat. Satu kajian pada 660 wanita di Puerto Rico mengaitkan pengambilan bawang putih dan bawang tinggi dengan risiko risiko barah payudara yang berkurang.

Begitu juga, kajian pada 285 wanita mendapati bahawa pengambilan bawang putih dan daun bawang yang tinggi dapat melindungi dari barah payudara. Walau bagaimanapun, kajian itu menunjukkan hubungan positif antara pengambilan bawang masak yang tinggi dan barah payudara.

7. Peach, epal, dan pirKanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan

Buah, terutama buah peach, epal, dan pir telah terbukti melindungi dari barah payudara. Dalam sebuah kajian pada 75.929 wanita, mereka yang menggunakan sekurang-kurangnya 2 bahagian buah peach setiap minggu mempunyai risiko 41% yang lebih rendah untuk terkena barah payudara. Menariknya, kajian tabung uji menunjukkan bahawa antioksidan polifenol dari buah persik menghambat pertumbuhan dan penyebaran garis sel barah payudara. Selanjutnya, kajian yang menganalisis data dari 272.098 wanita mengaitkan pengambilan epal dan pir dengan risiko kanser payudara yang lebih rendah.

8. Sayuran salai

Kanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan

Sayuran salai, termasuk cauliflower, kubis, dan brokoli, dapat membantu menurunkan risiko kanser payudara. Sayuran salai mengandungi sebatian glukosinolat, yang dapat ditukar oleh tubuh anda menjadi molekul yang disebut isothiocyanates. Ini mempunyai potensi antikanser yang signifikan. Terutama, satu kajian pada 1,493 wanita mengaitkan jumlah pengambilan sayur-sayuran dengan kadar risiko barah payudara yang lebih rendah.

9. Kacang

Kanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan

Kacang sarat dengan serat, vitamin, dan mineral. Secara khusus, kandungan seratnya yang tinggi dapat melindungi dari barah payudara. Satu kajian pada 2,571 wanita mendapati bahawa pengambilan kacang tinggi mengurangkan risiko barah payudara hingga 20%, berbanding dengan pengambilan kacang rendah. Selain itu, dalam satu kajian pada 1.260 wanita Nigeria, mereka yang mempunyai pengambilan kacang tertinggi mempunyai risiko penurunan risiko kanser payudara hingga 28%, dibandingkan dengan mereka yang mempunyai pengambilan terendah.

IKLAN

10. Herba dan rempah

Kanser Payudara dan Diet: 10 Makanan Yang Dimakan dan Makanan Yang Perlu Dielakkan

Herba dan rempah-rempah seperti pasli, rosemary, oregano, thyme, kunyit, kari, dan halia mengandungi sebatian tumbuhan yang dapat membantu melindungi dari barah payudara. Ini termasuk vitamin, asid lemak, dan antioksidan polifenol.

Sebagai contoh, oregano mempunyai antioksidan carvacrol dan asid rosmarinic, yang mana hasil kajian tabung uji menunjukkan kesan antikanker yang signifikan terhadap barisan sel barah payudara yang agresif.

Curcumin, sebatian aktif utama dalam kunyit, juga menunjukkan sifat antikanser yang signifikan, seperti apigenin, flavonoid yang tertumpu pada pasli. Oleh kerana banyak ramuan dan rempah lain mempunyai kesan antikanser yang kuat, adalah idea yang baik untuk memasukkan pelbagai jenis makanan dalam makanan anda.

Makanan dan minuman yang harus dielakkan

Walaupun makanan tertentu dapat melindungi dari barah payudara, makanan lain dapat meningkatkan risiko anda. Oleh itu, lebih baik mengurangkan pengambilan makanan dan minuman berikut atau mengelakkannya sama sekali:

Alkohol

Penggunaan alkohol, terutamanya minum berat, boleh meningkatkan risiko barah payudara anda dengan ketara.

Makanan segera

Makan makanan segera secara berkala dikaitkan dengan banyak kelemahan, termasuk peningkatan risiko penyakit jantung, diabetes, obesiti, dan barah payudara.

Makanan goreng

Penyelidikan menunjukkan bahawa diet tinggi makanan goreng boleh meningkatkan risiko anda mendapat barah payudara. Memang, dalam satu kajian pada 620 wanita Iran, pengambilan makanan goreng adalah faktor risiko terbesar untuk perkembangan barah payudara.

Daging yang diproses

Daging yang diproses seperti daging asap dan sosej boleh meningkatkan risiko anda mendapat barah payudara. Satu analisis dari 15 kajian mengaitkan pengambilan daging yang diproses dengan risiko barah payudara 9% lebih besar.

Gula tambahan

Diet yang mempunyai gula tambahan dapat meningkatkan risiko kanser payudara dengan meningkatkan keradangan dan ekspresi enzim tertentu yang berkaitan dengan pertumbuhan dan penyebaran barah.

Karbohidrat halus

Diet yang tinggi karbohidrat halus, termasuk diet Barat yang biasa, boleh meningkatkan risiko barah payudara. Cuba gantikan karbohidrat halus seperti roti putih dan makanan panggang bergula dengan produk bijirin penuh dan sayur-sayuran padat nutrien.

SUMBER: Helathline