Kalau hendak kurus ini lima perkara yang perlu kita pertimbangkan. Usahlah mudah terpedaya dengan dakyah kurang saintifik yang mungkin jadi  gimik semata-mata. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan usaha untuk menurunkan berat badan menemui kegagalan.

Baca perkongsian Doktor Hafiz Sulaiman ini dan tentunya ia memberikan kebaikan buat anda yang betul-betul bertekad mahu menurunkan berat badan dengan cara yang sihat.

5 PERKARA INI PERLU DIPERTIMBANGKAN KEMBALI JIKA NAK KURUS DAN SIHAT

Tak kurus-kurus walaupun dah bersenam macam nak gila, pantang makan dah nak kebulur?

Nak kurus tak boleh sekadar kira kalori semata-mata tetapi lebih penting ialah memilih makanan berkualiti yang padat nutrisi dan mempunyai kesan positif terhadap kesihatan.

Diet untuk sihat dan kurus ini jadi susah kerana banyak dakyah dan kefahaman kurang saintifik jadi gimik marketing industri pemakanan.

ENAM SARANAN DI BAWAH INI MERUPAKAN SARANAN KONTROVERSI DALAM SAINS PEMAKANAN

1) MAKAN SIKIT TAPI KERAP

Hakikatnya sukar sebenarnya nak kawal portion makanan. Apatah lagi bila dah ransang air liur keluar dan kena usaha 6 kali tahan nafsu makan. Makan kerap tapi sikit dikatakan meningkatkan metabolisma namun hakikatnya ia sudah terbukti MITOS.

2) BREAKFAST WAJIB MAKAN UNTUK SIHAT DAN KURUS

Tak makan pagi dikaitkan dengan berat badan berlebihan dan dimaktubkan dalam Dietary Guideliness for Americans. Namun ia tidak lebih daripada SPEKULASI saintifik semata-mata. Malah terdapat kajian-kajian yang membuktikan sebaliknya berlaku. Badan jadi KURUS bila SKIP SARAPAN.

IKLAN

USDA pada tahun 2015 tidak lagi menyarankan kemestian sarapan pagi kerana tiada bukti yang cukup kukuh.

3) GULA BOLEH AMBIL BERAPA BANYAK PUN ASALKAN KIRA KALORI

Ada orang rasa makan gula banyak tiada masalah kerana gula hanya bawa masalah kalori semata. Boleh bakar balik kalori berlebihan.

Malangnya ramai GAGAL memahami gula berlebihan bukan sekadar kalori berlebihan tetapi juga mengakibatkan keradangan, masalah kardiometabolik serta masalah gangguan hormon.

Malah makan gula berlebihan mudah mengakibatkan KETAGIHAN MAKANAN terutamanya ketagihan gula sendiri.

IKLAN

4) PERLU CUKUPKAN KALORI HARIAN UNTUK KESIHATAN DAN KIRA KALORI SUPAYA TIDAK GEMUK

Hakikatnya, ramai sudah berlebihan tenaga tersimpan sebagai lemak di perut. Ramai jadi lesu sebenarnya bukan sebab kurang gula tetapi berlebihan gula dan karbihidrat proses secara berpanjangan menyebabkan lesu.

5) PERLU ELAKKAN LEMAK TEPU DAN KOLESTEROL UNTUK KESIHATAN

Lemak tepu dan kolesterol sudah dimakan sejak Nabi Adam A.S diturunkan ke muka bumi lagi. Epidemik obesiti pula baru bermula sejak tahun 1900an sejak perkembangan industri pemakanan.

IKLAN

Dakyah bahaya lemak tepu dan kolesterol bermula sejak Dr Ancel Keys mengemukakan teori lipid pada tahun 1950an.

Namun banyak kajian terkini membuktikan lemak tepu dan kolesterol tidak bahaya dimakan secara sederhana. Akhirnya pada tahun 2015, garispanduan USDA tidak lagi meletakkan had kolesterol dalam makanan.

Tiada bukti saintifik yang kukuh bahawa kolesterol dalam makanan itu bahaya malah kolesterol merupakan zat penting untuk kesihatan terutamanya saraf.

KAEDAH PENYELESAIAN

Kaedah paling mudah pemakanan untuk sihat dan kurus ialah mengikut fitrah dan ia sejajar dengan tuntutan Islam:

1) Banyakkan berlapar dan berpuasa.
2) Elakkan selalu perut penuh dan selalu kenyang.
3) Makan makanan padat nutrisi dan tidak membawa mudarat.

Jika kita masih susah kurangkan berat badan, ia mungkin bukan salah kita..tetapi mungkin kerana kaedah dan bahan makanan yang kita rasa sihat itu mungkin tidak fitrah dengan badan kita.

Jika saranan di atas ada yang bermanfaat, boleh teruskan saya hormati kepercayaan dan amalan anda.

Sumber kredit: Hafiz Sulaiman

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI