Menunaikan haji merupakan rukun Islam yang kelima bagi umat Islam yang berkemampuan. Sebagai seorang Islam, pastinya kita teringin mahu menunaikan haji. Cuma, yang menjadi masalah apabila tiada wang yang mencukupi.

Tak perlu risau kerana anda kini boleh mendaftar haji dengan hanya menggunakan KWSP. Nak tahu macam mana caranya? Hanya ikut cara-cara yang telah dikongsi oleh seorang pengguna Facebook, Fahmi Hamid.

Ini perkongsiannya…

Hari ni nak share, cara nak daftar haji menggunakan kwsp. Cara ni sesuai untuk2 adik2 yang baru mula kerja, or students yang masih belajar, yang masih belum ada cash rm1300 dalam akaun tabung haji.

IKLAN

Syarat syarat:
1. Sudah mempunyai akaun tabung haji.
2. Jumlah dalam akaun 1 KWSP melebihi RM1300

Cara cara:
1. Pergi ke mana-mana kiosk kwsp, print penyata kewangan semasa. Boleh juga print dari laman web kwsp.
2. Pergi ke mana-mana cawangan tabung haji, pilih daftar haji di kaunter nombor, tunggu sehingga nombor dipanggil.
3. Nanti hanya bawa penyata KWSP dan kad pengenalan. Awal-awal tu ingat kena bawak buku akaun tabung haji juga, rupanya tak perlu.
4. Lepas sign dan cop jari, selesai proses pendaftaran.

Soalan: 
Adakah jumlah dalam akaun 1 akan ditolak RM1300 untuk tujuan pendaftaran?

IKLAN

Jawapan:
TIDAK. Pak cik yang kerja tabung haji tu cakap, diorang just nak tengok kelayakan kita sahaja.

Untung kan untuk orang2 yang tak ada kekuatan kewangan lagi. Sementara nak tunggu giliran tu sangat lambat, jadi kalau dah cukup syarat awal2 tadi boleh la pakat-pakat daftar.

IKLAN

Moga bermanfaat.

Fahmi Hamid

Sumber: Facebook Fahmi Hamid