Walau tidak terlihat, jerawat di punggung juga menganggu penampilan anda. Apatah lagi ingin memakai seluar denim, jerawat akan berlaga dengan fabrik yang membuat anda tidak selesa.Namun ternyata, cara menghilagkan jerawat pada area punggung tidak sulit sebenarnya!

Lakukan lima perkara ini, jerawat di punggung akan pergi sekelip mata dan tidak akan kunjung tiba.Jom semak cara mudah merawat jerawat di punggung:

1. Jaga selalu kebersihan punggung

Ini merupakan sebuah kewajipan untuk mendapatkan punggung yang bebas bejerawat. Peluh dan kotoran yang tertumpu di kulit setelah beraktiviti seharian, dapat mendorong timbulnya jerawat. Segera mandi dan bersihkan tubuh sebelum timbul jerawat di punggung anda.

2. Eksfoliasi punggung secara rutin

IKLAN

Punggung memiliki banyak kelenjar sebaceous (penghasil minyak) daripada area tubuh lain, sehingga jerawat dengan mudah timbul. Oleh itu, eksfoliasi pada bahagian punggung wajib anda lakukan, agar tidak ada penumpukan sel kulit mati. Sehingga, punggung bebas dari jerawat.

3. Menggunakan produk yang megandung benzoyl peroxide

IKLAN

Benzoyl peroxide merupakan salah satu kandungan yang dapat membunuh bakteria penyebab jerawat. Jika digunakan secara rutin, maka jerawat di punggung anda dapat dikendalikan. Kandungan ini dapat anda ada di dalam sabun pembersih atau cream yang harus disapukan pagi dan malam hari.

4. Gunakan pakaian yang tidak terlalu ketat

IKLAN

Cara mengatasi jerawat di punggung adalah, hindari menggunakan pakaian yang terlalu ketat. Sangat penting untuk kita untuk memilih pakaian yang longgar dan menyerap peluh. Pakaian berbahan sejuk dan longgar dapat mengurangkan kulit dari mengalami iritasi.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Saluran Darah Tersumbat Gara-Gara Memakai Seluar Ketat, Semak 9 Kesan Bahaya Yang Lain. No 3 Paling Digeruni!

5. Rutin makan makanan sihat

food pyramid

Tidak hanya baik untuk Kesihatan, makan makanan sihat ternyata dapat mengurangkan jerawat di punggung. Jika anda sering memakan makanan yang tinggi gula atau tinggi lemak, maka dapat mendorong kemunculan jerawat di punggung. Oleh sebab itu, makan makanan yang sihat dan bergizi seperti aneka buah dan sayur, protein rendah lemak dan kacang-kacangan.

Inilah lima perkara yang anda boleh elakkan dari tumbuhnya jerawat di pungung. Tidak perlu lagi stress dengan jerawat yang menhodohkan penampilan mu.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI