Mungkin ramai yang memandang rendah bab sarapan pagi ni dan menganggap ia tidak penting serta tidak perlu diambil. Pelbagai alasan akan diberikan seperti tidak sempat hinggalah ke diet, ini menjadi sebab utama kenapa ramai orang rela tidak sarapan.

Wajib tahu bahawa sarapan punya manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh badan dan mental anda. Jom mengetahui 9 manfaat bersarapan. Setelah anda tahu manfaat ini, anda yakin tidak mahu mengambil sarapan lagi?

1. Gemuk

Jangan ‘Skip Breakfast’ Kalau Nak Kurus. Nah, Ini 8 Manfaat Hebat Jika Ambil Sarapan!Bersarapan sebab gemuk? Hmm, salah besar! Tanpa sarapan, badan semakin gemuk malah obesiti. Sebabnya? Orang yang melewatkan sarapan cenderung mudah rasa lapar sepanjang hari. Ini yang membuat mereka makan lebih banyak dan menjadi gemuk.

2. Bijak

Jangan ‘Skip Breakfast’ Kalau Nak Kurus. Nah, Ini 8 Manfaat Hebat Jika Ambil Sarapan!Sarapan meningkatkan kualiti intelektual dan kecerdasan berfikir. Tidak hanya meningkatkan IQ, sarapan juga membantu meningkatkan daya ingatan dan kesihatan mental.

IKLAN

3. Nutrisi

Jangan ‘Skip Breakfast’ Kalau Nak Kurus. Nah, Ini 8 Manfaat Hebat Jika Ambil Sarapan!
Pic: Galamedia

Kajian juga membuktikan bahawa orang yang sarapan secara rutin setiap hari pengambilan nutrisinya lebih baik daripada yang tidak bersarapan. Orang yang jarang sarapan umumnya lebih banyak lemak tapi kurang nutrisi berbanding yang setiap hari bersarapan. Nutrisi yang hilang kerana tidak sarapan diantaranya adalah kalsium, potassium dan serat.

4. Metabolisma

Jangan ‘Skip Breakfast’ Kalau Nak Kurus. Nah, Ini 8 Manfaat Hebat Jika Ambil Sarapan!Sarapan juga meningkatkan metabolisma dan membantu proses pembakaran lemak. Jangan panik apabila ada aktiviti penting seperti temu duga kerja atau mesyuarat. Sempatkan diri untuk bersarapan ya kerana sarapan yang baik boleh mengurangkan rasa panik dan cemas.

IKLAN

5. Bertenaga

Jangan ‘Skip Breakfast’ Kalau Nak Kurus. Nah, Ini 8 Manfaat Hebat Jika Ambil Sarapan!Menu sarapan yang mengandungi serat dan karbohidrat akan membuat anda lebih bertenaga sehingga tidak cepat penat ketika bekerja seharian.

IKLAN

6. Lebih Sihat

Jangan ‘Skip Breakfast’ Kalau Nak Kurus. Nah, Ini 8 Manfaat Hebat Jika Ambil Sarapan!Kelebihan lain, anda akan lebih sihat daripada orang yang jarang sarapan. Kerana sarapan itu penting untuk mengurangkan risiko hipoglisemia, darah rendah, diabetes tahap dua, malah penyakit jantung!

7. Bahagia

Jangan ‘Skip Breakfast’ Kalau Nak Kurus. Nah, Ini 8 Manfaat Hebat Jika Ambil Sarapan!Sarapan boleh membantu meningkatkan mood. Anda bakal lebih bahagia bila bersarapan. Tidak percaya? Cubalah..

8. Eratkan Silaturahim

Jangan ‘Skip Breakfast’ Kalau Nak Kurus. Nah, Ini 8 Manfaat Hebat Jika Ambil Sarapan!Sarapan juga boleh mendekatkan diri dengan keluarga. Jika sangat sibuk, sarapan boleh jadi waktu kualiti bersama keluarga.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI