Ramai di antara kita gemar makan di tambah pula rakyat Malaysia mempunyai pelbagai hidangan dan jenis makanan. Ramai juga di antara kita terlupa bahawa 5 rutin selepas makan ini harus dielakkan.

Seringkali tabiat selepas makan rasa mengantuk mengundang, semua yang anda mahu lakukan adalah berbaring untuk tidur. Tetapi tidur dan beberapa perkara lain mungkin tidak begitu baik untuk dilakukan selepas makan makanan yang berat. Di bawah ini anda akan dapati perkara-perkara teratas untuk mengelakkan diri selepas makan.

BERBARING

Seperti yang kita maklum, perkara pertama yang ingin lakukan apabila selesai makan makanan berat adalah berbaring. Tetapi ini boleh menyebabkan kembung, pedih ulu hati dan rasa tidak selesa. Menurut satu kajian yang dilakukan di Sekolah Perubatan Universiti Ioannina, mereka yang menunggu masa yang lebih lama untuk tidur selepas makan mempunyai risiko yang lebih rendah mengalami strok. Penyelidik menyimpulkan bahawa orang harus menunggu sekurang-kurangnya beberapa jam selepas makan sebelum tidur.

Minum Teh

Hijabis Jangan Lakukan 5 Rutin Ini Yang Selalu Dilakukan Selepas Makan, Salah Satunya Boleh Menyebabkan Kembung Dan Pedih Ulu Hati

IKLAN

Kadang-kadang selepas makan, pencuci mulut yang biasanya terdiri daripada secawan teh juga. Jawatankuasa Pemakanan Diet, Dr D. Raghunatha Rao mengatakan bahawa teh harus dihindari satu jam sebelum dan satu jam setelah makan makan. Sebabnya ialah teh mempunyai tanin di dalamnya yang boleh mengganggu penyerapan zat besi.

Makan Buah

Hijabis Jangan Lakukan 5 Rutin Ini Yang Selalu Dilakukan Selepas Makan, Salah Satunya Boleh Menyebabkan Kembung Dan Pedih Ulu Hati

Tidak ada masa lapang untuk makan buah anda sering mengambil buah sebagai sebahagian makanan wajib selepas makan. Menurut Dr. Melina Jampolis, doktor dan pakar pemakanan untuk CNN.com, buahnya mempunyai hampir tiga kali jumlah kalori sebagai sayuran. Dia menambah bahawa memakan lebih daripada ½ secawan itu setiap hari boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Ia juga boleh di kategorikan ke dalam tabiat makan makanan ringan selepas makan, yang juga boleh menyebabkan anda mengabaikan isyarat kesempurnaan anda dari tubuh.

IKLAN

Berjalan

Ramai orang mengatakan bahawa sebaik sahaja selesai makan, perkara terbaik untuk dilakukan ialah berjalan kaki. Sebahagian daripada kenyataan itu adalah benar dan sebahagian daripadanya tidak. Berjalan terus selepas makan boleh menyebabkan refluks asid dan senak. Tetapi menurut para penyelidik di Jabatan Sains Latihan di University of South Carolina, anda harus menunggu sekurang-kurangnya 30 minit sebelum berjalan-jalan. Mereka menambah bahawa selepas menunggu selama 30 minit dan harus berjalan tidak lebih daripada 10 minit.

Mandi

IKLAN

Ramai yang terfikir untuk menyegarkan badan selepas makan agar makanan dicerna. Tubuh anda memerlukan tenaga dan aliran darah ke arah perut. Selepas makan, terdapat banyak darah yang beredar ke usus untuk membantu penghadaman. Tetapi apabila anda mandi selepas makan, otak akan memerintahkan darah untuk tergesa-gesa ke tangan, kaki, kaki dan lengan untuk menyederhanakan suhu. Ini bermakna terdapat aliran darah yang terhad untuk pencernaan.

Seperti yang dapat anda lihat, makanan berat boleh dipenuhi dengan protein dan nutrien, yang memberi manfaat kepada tubuh. Tetapi anda juga boleh memastikan bahawa badan sihat dengan bersenam setiap hari dan memastikan pengambilan diet yang seimbang. Jika anda menggabungkan kedua-dua elemen utama dengan “tidak”, anda berada di landasan yang betul untuk mengekalkan badan yang sihat.

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI