Bagi peminat K-drama tentunya sudah biasa melihat kecantikan kulit wajah pelakon-pelakon Korea. Sama ada wanita mahupun lelaki Korea, mereka sangat menitikberatkan soal penjagaan kulit wajah.

Maka tidak hairanlah anda dapat melihat ada ‘scene’ yang menunjukkan mereka memakai ‘mask sheet’ atau memakai krim penjagaan wajah. Selain dikurniakan kulit yang putih, mereka juga sangat memberi perhatian dalam soal penjagaan kulit wajah.

LANGKAH DEMI LANGKAH K-BEAUTY, PATUTLAH KULIT WANITA KOREA FLAWLESS & GLOWING 

Sebut sahaja Korea sudah terbayang kulit yang moist, glow dan bersih. Jaranglah hendak jumpa muka Korea yang berjerawat teruk bukan? Mereka sanggup buat apa sahaja asalkan kulit wajah mereka tidak bermasalah.

Jom tambah ilmu untuk dapatkan kulit yang sihat dan cantik! Berikut perkongsian lengkap dari The Beauty Hacks HQ 

Tipikal Korean akan gunakan dua jenis cleanser. Satu oil cleanser. Satu lagi cleanser biasa. Oil cleanser ini biasanya digunakan untuk remove makeup dengan sunscreen. Jadi bila cleans dengan cleanser biasa ini, jadi lebih effortless. Tidak payah hendak gosok macam hendak tercabut hidung.

 

Untuk cleanser biasa, mereka akan gunakan yang jenis gentle dan low PH supaya hydration tidak hilang. Untuk orang Malaysia, boleh apply cleanser The Beauty Hacks. Ciri-cirinya sangat Korean.

IKLAN

Sebelum ini tidak ramai pun yang tahu tentang exfoliaters ini. Bila Korea perkenalkan, baru lah orang tahu fungsinya. Tapi masalahnya ada juga yang over exfoliate. Daripada cleanser sampai cream semuanya exfoliater. Ia akan menimbulkan masalah untuk jangka masa panjang.

Exfoliate ini tidak boleh harsh. Kena gentle. Itu pun 2-3 kali sahaja seminggu. Kalau Korean, mereka suka apply yang macam gel. Selepas itu, Lepas itu gosok perlahan. Sel kulit mati akan keluar bersama gumpalan gel itu. Macam pemadam itu. Kalau mahu cuba yang jenis skrub, cuba Deep Moisturising Milk 2 in 1. So gentle!

Kalau hendak tahu, toner orang Korea ini jarang ada alkohol. Sebab mereka sangat menekankan tentang hydration. Jadi untuk balancekan PH, selepas mencuci muka, mereka akan apply toner yang tiada alkohol base dan ada astringent agent.

IKLAN

Essence ini less concerntrated berbanding serum. Main purpose mereka untuk melembapkan kulit. See! Again melembapkan. Katanya essence ini akan membuatkan kulit menerima kehadiran serum dengan lebih baik.

Serum ini mereka target on specific skin problem. Contohnya macam firm, aging, hyperpigmentation atau dehydrate. Semua penyelesaian masalah ini ada pada Brighten and Firm Serum.

Korean memang suka sheet mask. Perasan tak dalam drama Korea, time santai-santai dekat spa mereka akan letak sheetmask ini pada kulit muka. Sebab sheetmask ini macam booster kepada skincare dan kesannya boleh nampak instant. Sebab itu sheetmask Korea mahal. Apply Wonder Dewi Sheet Mask untuk anda dapatkan ‘feels’ itu.

IKLAN

 

Moisturiser ini fungsinya untuk bantu skin barrier kita lock lembapan dan benefit dari bahan yang kita sudah apply dari langkah pertama. Jangan lupakan bahagian mata. Kawasan ini lebih nipis berbanding bahagian lain dan senang dehydrate. Kalau berlaku penuaan pun, akan berlaku di bahagian ini dahulu. The Beauty Hacks memenuhi ciri-ciri itu. Face Mask Honey dan Face Cream Aloevera. Both so Korean!

Ini wajib bagi mereka. Skip doser. Biasanya mereka akan apply sunscreen dan juga BB cream yang ada SPF untuk avoid whitecast. Dengan UV Shield & Complexion Tone Up, sudah tidak perlu lagi stres dengan white cast lagi. Ada tone up effect juga. Jadi bare face pun tidak jadi masalah.

HIJABISTA: Kalau hendak dapat kulit yang sihat, cantik dan mulus, mestilah rajin rawat kulit wajah. Pilih produk yang tepat dan lakukan perawatan kulit wajah secara konsisten. Kulit cantik tidak ‘datang’ dengan sendiri. 

Sumber kredit: The Beauty Hacks HQ Top image: Instagram Mun Ka Young

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI