Apabila masuk sahaja waktu tengah hari, pasti akan rasa mengantuk dan mata mulai layu. Tambahan pula memang time ‘Monday Blues’  selepas waktu makan. Alamak, kerja banyak lagi tak siap. Macam mana ni? Admin nak kongsi 10 diet yang diambil boleh hilangkan rasa mengantuk dengan pantas.

Sebenarnya sangat penting untuk kita mendapatkan tidur yang cukup dan berkualiti agar tubuh badan sentiasa dalam keadaan lebih bertenaga dan lebih produktif untuk menjalani hari mendatang. Tetapi, bukan mudah nak mendapatkan tidur yang cukup, lebih-lebih lagi mereka yang berkerjaya atau memilih untuk melakukan lebih dari satu kerja.[/su_button]

Jadi selalunya apabila masuk waktu tengah hari, mata mula rasa mengantuk dan fokus pun makin kurang. Kalau nak tidur di tempat kerja, terasa bersalah kerana menyalahi etika kerja (kecuali kecemasan). Minum kopi adalah salah satu untuk kekal cergas. Tetapi sebenarnya selain kopi ada beberapa lagi minuman dan makanan yang boleh anda ambil untuk kurangkan rasa mengantuk.

[su_button url=”#” background=”#f15aee” icon=”icon: comments”]Hijabi cuba ikut cara pemakanan ini, mana tahu ia akan berhasil buka mata sampai ke petang, malah bertenaga hingga ke malam.[/su_button]

1. Kopi

Kopi: Minuman yang popular untuk hilangkan rasa mengantuk.

Umum mengetahui bahawa kopi sangat membantu dalam menghilangkan rasa mengantuk. Kandungan kafein di dalamnya membuatkan badan terasa segar dan hilang rasa mengantuk. Tapi harus diingatkan, pengambilannya haruslah dalam kuantiti yang sederhana kerana apa sahaja yang diambil secara berlebihan boleh mendatangkan mudarat.

IKLAN

2. Teh

Tea : Pelbagai teh dan mempunyai keistimewaannya yang tersendiri.

Dehidrasi atau kekurangan cecair dalam badan bakal membuatkan tubuh kita rasa letih dan rasa mengantuk juga akan datang. Pilihan terbaik selain kopi ialah teh hijau. Kandungan kafeinnya kurang sedikit berbanding kopi dan kandungan antioksidannya yang tinggi juga menjadikan teh hijau ini pilihan yang lebih baik berbanding kopi. Jika ada sesiapa yang mahu kurus juga boleh amalkan minum teh hijau.

3. Air Putih

Air putih juga kalau diamalkan dengan betul boleh mengawal diet yang sihat.

Satu lagi cara paling mudah untuk mengelakkan berlakunya dehidrasi yang secara tidak langsung membuatkan kita rasa letih dan mengantuk adalah dengan mengambil air putih. Walaupun rasanya tidaklah sesedap kopi mahu pun teh, air putih ini sebenarnya mempunyai banyak manfaat sekiranya diambil pada waktu yang tepat dan dalam kuantiti sepatutnya.

[su_button url=”http://www.hijabista.com.my/nak-cepat-kurus-hanya-minum-air-kosong-cuma-kena-tahu-aturannya/” background=”#f15aee” icon=”icon: comments”]NAK CEPAT KURUS: KLIK SINI[/su_button]

IKLAN

4. Makanan Pedas

Sekiranya mereka mengalami masalah kesihatan, dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Sensasi rasa pedas daripada cili secara tidak langsung dapat menghilang rasa mengantuk. Selalunya, bila makan makanan yang pedas mata kita akan automatik segar kan? Jadi selepas ini kalau mengantuk cuba makan benda yang pedas. Tetapi jangan ambil berlebihan, ini kerana risau perut jadi memulas hingga semua kerja tak menjadi.

5. Makanan Masam

Pastikan perut dialas dengan makanan lain sekiranya mengambil makanan masam bagi melindungi dinding perut.

Selain daripada makanan pedas, makanan yang berasa masam juga dapat mengelakkan rasa mengantuk. Kebiasaannya, buah-buahan yang memiliki rasa masam mengandungi kandungan vitamin C yang tinggi. Buahan sitrus ini boleh membantu anda untuk kekal fokus dan peka. Antara buah-buahan ini ialah buah oren, lemon, nenas dan banyak lagi. Bukan sahaja rasa masam, tetapi bau buah-buahan sitrus ini juga dapat membantu meningkatkan kepekaan anda.

6. Coklat

‘Dark Chocolate’ disaran pengambilannya bagi hilangkan mengantuk.

Coklat bukan sebarang coklat ya. Coklat gelap atau lebih selalu dipanggil sebagai dark chocolate ini mengandungi koko yang lebih berbanding coklat biasa. Ini menjadikan coklat gelap ini lebih tinggi kandungan kafein. Walaupun dikategorikan sebagai snek yang lebih bagus berbanding gula-gula atau keropok, pengambilannya juga harus dikawal.

IKLAN

7. Telur

Umum ketahui telur memberi bekalan tenaga dan baik bagi mereka yang berdiet

Kandungan kolin yang tinggi dalam telur mampu membantu anda menjadi lebih bertenaga, fokus dan mengelakkan rasa mengantuk. Apa kata cuba ambil telur sebagai menu makan tengah hari anda nanti, mungkin rasa mengantuk akan datang sedikit lambat berbanding biasa.

8. Minuman Tenaga

Elakkan mengambil secara berlebihan kerana kandungan gula di dalam minuman ini.

Minuman tenaga yang berada di pasaran mempunyai kandungan kafein dan asid amino taurine yang tinggi, yang mana dapat meningkatkan kepekaan serta adrenalin. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa sekiranya anda mengambil minuman tenaga pada awal hari, gabungan kafein dan taurine dalam minuman tersebut akan membuatkan sukar untuk tidur. Jadi, kalau selalu rasa lemah tak bersemangat, cuba minum minuman tenaga yang ada pelbagai jenama di pasaran.

9. Yogurt

Cuba gabungkan yogurt dengan buah-buahan citrus, ia memberi tenaga berganda.

Anda boleh memilih untuk menikmati yogurt yang sejuk atau dicampur dengan buah-buahan kegemaran. Kandungan probiotik dan bakteria baik di dalam yogurt juga bermanfaat untuk sistem pencernaan anda. Selain rasanya yang enak, yogurt turut menjadikan tubuh badan kita berasa lebih segar.

10. Pisang

Bau pisang juga menghilangkan rasa lapar.

Kandungan potassium yang tinggi dalam buah pisang ini boleh menambahkan kepekaan anda. Bukan itu sahaja, buah ini juga dapat meningkatkan kadar metabolisme di dalam badan. Selain pisang, kismis, prune dan buah pir juga merupakan sumber potassium yang baik.