Setiap wanita pastinya rungsing apabila mengalami pertambahan berat badan mendadak. Lagi-lagi apabila selera makan semakin memuncak. Apa sahaja hidangan enak mahu dirasai tanpa memikirkan ia boleh menyebabkan berat badan makin bertambah. Perkongsian gadis ini yang berjaya mengurangkan 28 kg dalam masa tiga bulan dengan mengamalkan cara diet yang betul.

Menulis thread di laman twitter menggunakan nama akaun @nrlansb memberi petua cara diet yang diamalkan menggunakan diet atkins. Dengan amalan konsisten, dia berjaya mendapat berat badan idaman.

Kongsi pengalaman hilang berat badan 28 kg dalam masa 3 bulan.

Pertama hati kena kental, kalau tak betul-betul boleh kecundang.

Kena study dulu plan diet yang mahu dilakukan dan buat persediaan rapi.

Ketiga kena minum air kosong yang mencukupi. Start dari 3 hingga 4 liter sehari.

IKLAN

Jangan stress atau tidak cukup tidur.

Dingatkan untuk timbang berat pada hari pertama dan setiap minggu. catat berat dalam telefon atau buku untuk lihat perkembangan. Gunakan penimbang yang sama.

Beritahu keluarga atau kawan-kawan yang anda sedang diet untuk elak diajak makan, buat kenduri atau potluck.

Tolong jangan langgar pantang. Lagi satu tiada istilah cheat day.

IKLAN

Selalu motivasi diri sendiri. kalau boleh baca blog orang lain yang berjaya mengamalkan diet yang sama. Atau untuk mencari menu baru dan pelbagai menu makanan.

Walaupun diet cara ini kalau tak workout pun tetap boleh turun dengan banyaknya. Tetapi kalau buat (exercise/workout) satu bonus untuk berat turun dengan lebih cepat.

Kena ingat cara diet yang betul adalah dengan 80 peratus pemakanan dan 20 peratus lagi exercise. Dalam masa tiga bulan memang kena betul-betul jaga pemakanan.

IKLAN

Ingat jangan sesekali mudah lupa diri apabila sudah kurus.

Walaupun sudah berjaya kurangkan berat badan, jangan terus berhenti 100 peratus kalau tak mahu badan naik dua kali ganda dari berat asal.

Lagi satu nak ingatkan juga jangan beli pakaian sampai dapat berat yang dikehendaki.

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI