Yoga mempunyai kelebihan tersendiri dalam menjaga kesihatan tubuh badan kita. Ini kerana yoga dengan tersendirinya merupakan satu aktiviti yang menyihatkan tubuh badan secara fizikal dan mental.

Malah, yoga juga mudah diamalkan di rumah pada bila-bila punya waktu terluang. Namun, pengendalian yoga sendiri di rumah agak bahaya jika postur yang ingin dilakukan agak berisiko.

Hanya Dengan Yoga Sahaja Boleh Buat Kamu Jadi Awet Muda Dan Berseri! Rahsia Amalkan Yoga Di Waktu Malam!
Sumber gambar: Yoga Club

Pada masa kini sudah banyak aktiviti-aktiviti yoga dijalankan di gim juga pusat yoga sendiri. Yoga sebenarnya memberikan banyak kebaikan untuk mengekalkan kecantikan luar dan dalam tubuh badan kita. Yoga juga disarankan untuk dilakukan pada waktu malam sebelum tidur terutamanya kepada kamu yang sukar untuk tidur. Antara kebaikan yoga jika dilakukan pada waktu malam adalah:

1. Mengurangkan insomnia

IKLAN

Aktiviti yoga dapat mengurangkan masalah tidur atau dikenali sebagai insomnia. Ia dapat memberi ketenangan pada minda dan melonggarkan otot-otot serta tulang yang membuatkan tubuh badan lebih relaks dan selesa. 

Anda mungkin dapat tidur lebih cepat, tidur lebih lama, dan kembali tidur setelah bangun pada waktu malam. Kajian menunjukkan keberkesanan yoga dan terapi minda-badan dalam merawat insomnia dan mendorong tidur yang lebih baik. Selain yoga, orang yang berlatih meditasi, tai chi, dan qigong mengalami peningkatan pola tidur.

2. Menurunkan berat badan

IKLAN

Tidur yang tidak berkualiti boleh menyebabkan berat badan meningkat. Oleh disebabkan yoga dapat memberikan tidur yang berkualiti, maka ia dapat membantu untuk menurunkan berat badan. Apa yang pasti, amalan yoga ini haruslah dilakukan secara konsisten. Melakukan yoga sebelum tidur dapat membantu anda tidur lebih lena, yang memberi kesan positif terhadap pemeliharaan berat badan dan penurunan berat badan. 

Hanya Dengan Yoga Sahaja Boleh Buat Kamu Jadi Awet Muda Dan Berseri! Rahsia Amalkan Yoga Di Waktu Malam!
Sumber gambar: Glowell

3. Meningkatkan kualiti tidur dan kualiti hidup

IKLAN

Kajian yang dijalankan pada tahun 2013 mendapati bahawa berlatih yoga mempunyai kesan positif terhadap kualiti tidur dan kehidupan. Ia secara tidak langsung dapat mengurangkan tekanan di minda dan menenangkan jiwa. Langkah ini dapat mengelakkan daripada sebarang penyakit kronik seperti darah tinggi dan jantung wujud dalam tubuh badan.

4. Memberi kelonggaran pada otot dan tulang

Yoga dapat membantu meletakkan badan anda dalam keadaan tenang, yang dikenali sebagai tindak balas yang relaks. Melakukan pose yoga yang menenangkan dapat membantu anda berehat dan mengurangkan bebanan pada tubuh badan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI