Masalah jerawat memang cukup sinonim dengam kaum wanita. Terutama bila datang ‘period’ atau makan sesuatu yang boleh menyebabkan masalah jerawat. Jika seketul besar tumbuh mungkin kita boleh atasi dengan hanya meletakkan apa-apa ubat. Tetapi yang agak melecehkan jika ditumbuhi jerawat pasir. Kebiasaannya ia akan tumbuh sekitar dahi serta di bahagian pipi.

Hijabi jangan risau kerana ada beberapa tip yang boleh hilangkan jerawat pasir ini. Masalah ini memang boleh buat kita hilang keyakinan diri kalau tidak dapat diatasi dengan segera. Admin cadangkan amda buat skrub menggunakan bahan alami yang memang mudah didapati.

1. Tepung Jagung & Teh Hijau

Khasiat teh hijau adalah baik untuk kulit muka dan tepung jagung pula mampu menyerap lebihan minyak pada kulit wajah. Gabungan dua bahan ini akan membuatkan sel kulit mati tertanggal. Kulit akan nampak lebih bersih.

IKLAN

2. Oat & Yogurt

Oat juga boleh menanggalkan sel kulit mati dan yogurt akan melembutkan kulit wajah malah akan memutihkan wajah.

IKLAN

3. Serbuk Kopi & Lemon

Lemon pula berfungsi menanggalkan lebihan minyak pada kulit wajah dan boleh memutihkan wajah korang. Kopi dan lemon akan terhasilnya skrub yang akan bertindak menanggalkan sel kulit mati dan juga menghilangkan jerawat pasir.

IKLAN

Cara-cara untuk membuat skrub ini mudah sahaja. Pilih salah satu petua yang dinyatakan di atas dan campur kedua bahan ini hinggalah menjadi skrub. Kemudian, sapukan sahaja di bahagian kulit wajah dan pastikan gosok dengan perlahan.

Cara ini akan membuatkan sel kulit yang mati tertanggal. Apa yang penting, jangan gosok dengan kasar kerana ia akan merosakkan liang pori wajah. Kemudian, cuci wajah dengan air bersih dan lap muka dengan perlahan menggunakan tuala.

Walaupun begitu admin nak ingatkan skrub ini janganlah dilakukan selalu. Lakukan hanya dua kali seminggu sudah memadai.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI