Toner adalah cairan yang dapat menghilangkan kotoran seperti minyak dan sisa mekap pada kulit wajah. Selain itu juga toner juga dapat berfungsi untuk menenangkan, menghaluskan dan mempersiapkan kulit untuk menerima perawatan wajah selanjutnya seperti pemakaian serum dan krim wajah.

Dr. Alicia Zalka, dermatologi dari Yale, mengatakan bahawa toner merupakan langkah kedua dari proses pembersihan. Manfaatnya, bila digunakan dengan betul dapat membantu menghilangkan lebihan minyak dan sel kulit mati yang mungkin tersisa setelah mencuci wajah.

Guna Cotton Pads, Tangan Atau Spray, Mana Satu Cara Betul Pakai Toner

1. Kulit berminyak dan kombinasi: Guna Kapas
Selalu kan kita pakai kapas untuk apply toner, dan cara ni sebenarnya sesuai untuk semua jenis kulit, tapi akan work better untuk korang yang ada masalah kulit berminyak dan kombinasi.
Kerana pemakaian toner dengan kapas ni akan membersihkan kulit dengan lebih dalam, dan membuang minyak yang berlebihan tu tau, dan jugak berfungsi untuk “exfoliate” kan sel mati

2. Kulit normal,kering,sensitif: Guna Tangan
Perasan tak bila anda dap dap muka dengan tangan, anda dapat rasakan yang macam kulit muka anda menyerap toner tu. Ini disebabkan pergerakan tangan yang lembut pada kulit muka, dan haba pada tangan akan menyebabkan toner diserap lebih baik oleh kulit taw. Sebab tu lah sesuai untuk orang yang kulit kering

Tip tak nak membazir pakai toner dengan kapas:
Kalau anda risau yang membazir pakai toner dengan kapas, ada trick nya. Basahkan dulu kapas anda dengan air bersih dan perah sampai kering ,Then baru lah anda letak toner, supaya tak de lah kapas anda akan menyerap semua toner tu dan membazir

IKLAN

BERIKUT FUNGSI TONER UNTUK KULIT WAJAH:

1. Menyeimbangkan pH
Toner wajah dapat membantu menyeimbangkan pH pada kulit. Tingkat pH merupakan indikasi dari keasidan kulit yang diukur dari skala 0 hingga 14, dengan skala 7 di paras yang neutral. Memiliki paras pH yang seimbang, maka kulit tidak rentan terhadap kadar minyak dan infeksi sehingga dapat menghasilkan penampilan wajah yang lebih cerah dan halus.

Guna Cotton Pads, Tangan Atau Spray, Mana Satu Cara Betul Pakai Toner

2. Detoksifikasi
Banyak racun yang berasal dari bahan buatan industri kimia yang dapat mempengaruhi kesihatan dan penampilan kulit. Toner wajah bekerja untuk menghilangkan racun pada kulit. Hal ini dapat membantu kulit terlihat lebih cerah dan sihat. Manfaat jangka panjangnya pula dapat menghilangkan jerawat, bekas jerawat, dan mengurangi kedut pada wajah.

IKLAN

3. Menyusutkan dan mengencangkan pori
Pori-pori wajah yang besar memungkinkan lebih banyak kotoran, minyak, dan racun untuk memasuki kulit serta menyebabkan iritasi dan infeksi. Toner dapat mengecilkan pori-pori wajah, sehingga minyak dan racun yang berada dalam kulit menjadi lebih sedikit. Ini dapat membuat wajah lebih segar dan bersih, minyak berkurang, serta mencegah jerawat.

4. Mengatasi jerawat
Jerawat boleh menyebabkan rasa sakit dan menyebabkan kurang keyakinan diri serta menyebabkan bekas luka pada wajah. Jerawat juga menyebabkan kulit wajah lebih berminyak dan kusam. Dengan menghilangkan penompokan minyak dan sel-sel kulit mati, toner wajah membantu mengurangkan jumlah noda dan jerawat pada wajah serta mencegah timbulnya jerawat.

Guna Cotton Pads, Tangan Atau Spray, Mana Satu Cara Betul Pakai Toner

IKLAN

5. Menghidrasi dan menutrisi kulit
Toner dapat menampung bekalan air pada kulit yang mungkin tidak mencukupi. Ia sangat penting untuk menjaga keanjalan, kehalusan, kelembapan dan penampilan kulit wajah agar kelihatan lebih muda. Hidrasi kulit yang tepat dapat mengurangkan tanda-tanda penuaan kulit dan dapat menyediakan kulit sebelum pemakaian produk-produk yang lain. Banyak toner wajah menyediakan vitamin dan nutrisi penting yang diperlukan oleh kulit.

Guna Cotton Pads, Tangan Atau Spray, Mana Satu Cara Betul Pakai Toner

6. Menambah lapisan perlindungan pada kulit wajah
Dengan menyediakan nutrisi penting yang diperlukan oleh kulit, toner dapat memperbaiki lapisan perlindungan pada kulit, sehingga kulit lebih tahan dan tidak rentan terhadap pencemaran di sekeliling kita.

7. Meningkatkan rutin perawatan kulit
Ia bergantung pada formula toner yang kita miliki. Berbagai formula toner memiliki manfaat tertentu, seperti eucalyptus yang menenangkan, asidhyaluronic dan natrium PCA yang dapat mengawal minyak dan melembapkan, ekstrak ginseng yang dapat merangsang peredaran darah, witch hazel yang dapat menyingkirkan bakteria penyebab jerawat, atau ekstrak buah elderberry yang dapat memberikan manfaat anti-oksidan. Selain itu, kulit lembap lebih cepat menyerap jika dibandingkan kulit kering. Jika ingin memaksimumkan efektifnya serum atau pelembap, pastikan anda memakai toner terlebih dahulu.

Sumber kredit: zafeshasimplyhq.com
Sumber gambar: pinterest.com, freepik dan 123rf