Penjagaan kulit memang penting terutamanya bagi kaum wanita. Masalah kulit ‘breakout’ sering dihadapi oleh setiap wanita dan sekurang-kurangnya akan dialami sekali seumur hidup. Bila muka ditumbuhi jerawat, anda sendiri akan terasa malu untuk keluar berjumpa kawan-kawan sekaligus buat anda hilang keyakinan diri.

Anda tentu merasakan bahawa hanya produk mahal mampu merawat masalah kulit yang anda alami tetapi sebenarnya anda silap. Pemilihan produk yang tepat juga penting untuk memastikan kulit sentiasa sihat dan berseri, Produk yang dijual di drugstore juga sebenarnya bagus dan mampu merawat masalah kulit anda.

Nak tahu produk mana yang elok dan baik untuk kulit, baca perkongsian Aznini Azis menerusi laman Facebooknya. Semoga bermanfaat untuk anda semua.

SEBELUM (hujung tahun 2017)

Pertama sekali, kulit muka aku breakout bukan disebabkan oleh pemakaian local produk tapi disebabkan alergik makanan. Jenis jerawat yang menyinggah tak payah cakap la semua jenis ada. Jerawat batu, nasi, pasir and so on. Kalau dah muka menggerutu cenggitu nak keluar rumah pon kurang confident apatah lagi nak jumpa orang. Nasib la aku jenis yang study jauh dari kampung takdela orang kenal sangat. Okay ni antara produk yang aku guna yang harga mampu milik dimana korang semua memang terlebih mampu nak beli.

1. Pencuci Muka (Eucerin White Therapy Clinical Gentle Cleansing Foam)

Untuk korang yang kulit sensitif, korang boleh try guna ni. Sebab kulit aku memang over sensitif. Bila try je cleanser lain yang tak sesuai terus rasa pedih dan muka jadi kering gila plus merah-merah mintak cendol. Tapi yang ni serius best sebab dia moist kan kulit dan langsung tak mengeringkan kulit.

2. Skrub (St. Ives Oatmeal Scrub + Mask)

IKLAN

Okay part scrub ni korang kena pilih ikut jenis kulit sebab dia dah spesifikasi kan mengikut jenis kulit muka kita. Aku pilih yang oatmeal sebab dia punya biji scrub tu halus dari yang appricot punya. Yang oatmeal ni sesuai untuk korang yang dry skin sebab dia bertindak melembapkan kulit.

3. Toner (Safi Penyegar)

Okay toner ni tak semua orang rajin nak pakai. Tapi dia antara step yang paling penting dalam rutin harian. Bagi korang yang ada masalah pori terbukak lebar seluas kuali tu korang memang patut apply toner. Paling malas pon sehari sekali pon dah cukup la. Tak kisah la toner jenis apa pon janji sesuai dengan kulit muka korang.

4. Serum (Chriszen)

Okay serum ni tak semua orang suka pakai jugak sebab ada yang jenis melekit dan berminyak. Korang kena pandai cari yang water based sebab dia terus meresap ke dalam kulit kita. Aku pilih yang ni sebab dia ada effect brightening dan moisturizing plus ada collagen sekali.

IKLAN

5. Moisturizer (Safi Pelembap Muka)

Mesti pelik kan, dah pakai serum pastu nak pakai moisturizer lagi? Aku suka double kan dia sebab kulit aku jenis dry. Lagipun aku suka buat benda ni mekap based sebelum aku pakai mekap sebab dia buat skin kita nampak moist and glow gittew.

6. Masker (NARUKO)

Masker ni best gila babas sebab dahlah murah lepastu banyak pilihan pulak. Korang pon tau kan produk naruko ni antara produk yang best seller dekat taiwan. So aku pernah try yang hydrating dengan yang brightening. Dia punya skin lepas pakai memang best. Dia dapat minimize kan pores kita dan memang hydrate kan kulit. Serius korang kena try!

IKLAN

7. Ubat Jerawat (POND’S Acne Clear)

Okay dalam banyak-banyak ubat jerawat yang aku pernah try tapi yang ni paling superb. Bagi la jerawat besar gedabak mana pon dia boleh settle. Sapu malam ni esoknya terus lesap gittew. Lepas apply korang akan rasa panas atau pedih sikit mungkin sebab nak matikan kuman dekat jerawat tu.

8. Ubat Parut (Hiruscar Gel)

Yang ni pon best sebab murah tapi berkesan. Ramai yang syorkan ubat parut yang sampai 80 hinggit tapi sis tak mampu nak beli. Last sekali cuba yang ni dan kesan dia memang bagus. Memang la dia punya kesan bukan harini sapu besok hilang. Makan masa jugak la diknon. Mana-mana ubat parut pon cenggitu la kesan dia. Yang aku cuba sampai kan ni dia murah tapi kesan dia setanding dengan yang mahal. Haa gitu.

SEKARANG

Kesimpulannya aku baru try semua produk ni awal tahun 2018. Sekarang dah kira 2 bulan lebih la tapi serius menjadi. Sebab tu la aku kongsikan supaya korang pon boleh berjimat dalam merawat kulit. Aku paham macam mana perasaan bila muka menggerutu dengan jerawat dan parut berkeliaran. Self-confident tu memang low gila. Nah aku dah try bagi solusi dekat korang. Besok boleh pegi cari. Goodluck!

Sumber: Facebook Aznini Azis