Memilih produk kecantikan yang sesuai dengan rutin kecantikan kami dari berkembangnya barang keperluan, hingga menjadi bentuk seni dengan sendirinya apabila industri kecantikan terus berkembang dan berinovasi. Hari ini, produk penjagaan kulit berasaskan tumbuhan tidak hanya terbatas pada bar sabun. Malah telah meluas dari kecantikan hingga penjagaan diri. Cuma anda perlu faham bahan kandungan yang terkandung.

Namun, hanya kerana sesuatu yang semula jadi tidak bermakna ia baik atau mesra alam. Apabila anda menjadi lebih berhati-hati dan mengetahui tentang apa yang dipakai pada kulit, penting untuk mengetahui produk atau jenama mana yang benar-benar sesuai dengan tuntutan “semula jadi” atau “hijau”.

Sidang media Malaysia dan Singapura, Bersama “Queen of Green Skincare” sempena pelancaran Water-Lock Moisturiser jenama baharu, formula bebas silikon ringan yang menghidrat lapisan luar kulit dengan sfera delima dan peptida oren. Berkongsi pengalaman Harper bagaimana produk kecantikan Tata Harper dihasilkan.

“Saya mahu melakukan semua produk yang tidak beracun dan mengurangkan konsep toksik yang banyak dibincangkan oleh doktor.”

Berkongsi pengalaman bapa tirinya yang menghidap kanser, bekas jurutera industri ini tinggal di Miami ketika ayah tirinya diagnosis menghidap penyakit itu dan dia sentiasa menemaninya ke tempat pemeriksaan.

Melihat ayah tirinya yang menghidap barah yang memaksa Tata Harper untuk merombak gaya hidupnya.

“Perjalanannya melalui barah inilah yang menyebabkan saya mengubah gaya hidup saya.”

Bermula dari kesedaran tidak dapat mencari rawatan kulit tanpa sintetik

Setelah dia memahami bahawa manusia terdedah dengan bahan kimia melalui persekitaran mereka, dia menjadi terobsesi untuk mengurangkan bebas toksik dalam makanan dan produk pembersihannya, bahkan cucian kering.

IKLAN

Tetapi apabila berbicara ke penjagaan kulit bebas toksik, ia hampir tidak pernah terdengar 10 tahun yang lalu.

“Saya tidak pernah menyangka akan menjadi usahawan kecantikan, ini bermula apabila saya tidak dapat menemui apa-apa,” kata Harper.

Ketika dia menemui produk kecantikan botani dengan bahan-bahan yang lebih maju, Harper kecewa kerana ia dipelihara, diemulsi, menebal dan stabil dengan bahan-bahan mentah yang “ada di dalam keretanya”. Ketika itulah dia dan suaminya Henry mengasaskan jenama penjagaan kulitnya yang tidak dikenali.

Menghangatkan rutin kecantikan anda

Pandemik Covid-19 yang telah menutup kedai di seluruh dunia, Harper mengatakan bahawa wabak itu menunjukkan industri kecantikan cara baru untuk berniaga, dengan menguasai ruang digital untuk mengadakan kelas dan acara langsung di mana anda boleh mendapatkan nasihat lebih terperinci.

Kini lebih daripada sebelumnya, Harper percaya pengguna lebih fokus pada kesihatan dan kesejahteraan mereka, menjadi lebih peka terhadap apa yang mereka beli.

“Anda tahu, seperti membeli jenis produk yang tepat dan melabur dalam jenis perkara yang betul  terdapat banyak penilaian semula mengenai jenama apa yang ingin mereka sokong dan jenis pengguna yang mereka mahu,” kata Harper dalam sesi media atas talian.

IKLAN

Fahami Maksud ‘Green’ Dalam Rutin Kecantikan

Bagi mereka yang ingin menjalani rejim kecantikan mereka, nasihat Harper adalah memahami apa yang dimaksudkan dengan ‘green‘untuk diri anda.

“Saya rasa anda mulakan dengan memahami betapa bersihnya kandungan itu  dan ianya bersih untuk anda juga teliti apakah tujuan anda?

“Kami bertanggungjawab menjalani proses bahan kecantikan, dalam erti kata segalanya bersih dan tidak ada bahan kimia sintetik.

“Bagi sebilangan individu, mungkin itu semua tidak begitu penting, mungkin mereka hanya mahu enam bahan tidak terkandung di sana dan tidak begitu mementingkan pembungkusan,” katanya

Harper menyarankan bermula dengan item komitmen rendah seperti pembersih dan masker untuk mereka yang ingin mengamalkan rutin yang lebih ‘green’.

“Rutin penjagaan kulit menjadi satu jalan bagi kita semua untuk mencari kesegaran dan keselesaan di rumah.

IKLAN

“Mungkin sebelum ini rutin kecantikan boleh jadi menjadi satu perkara yang menjengkelkan anda atau tidak mempunyai banyak masa. Namun apabila anda terperangkap di rumah, rutin kecantikan menjadi keutamaan bagi kebanyakan individu kerana kita terperangkap di rumah,” kata Harper.

Ladang Vermont seluas 1.200 Kilang Proses Milik Harper

Sumber jenama organik yang diperakui Ecocert untuk ramuan dari 68 negara, menggunakan bahan terbaik dan paling mahal. Tidak menggunakan formula mereka ke makmal, lebih suka melakukan semuanya sendiri dari awal di ladang dan mereka tidak mempunyai pihak ketiga yang menghasilkan produk untuk memastikan kesegaran.

“Tidak banyak makmal tahu bagaimana rahsia rangkaian produk Tata Harper dilakukan atau berminat untuk melakukan apa yang kita lakukan kerana mereka lebih suka kecantikan yang cepat.

“Kami membuat apa yang perlu kami buat supaya kami tidak membazir,” katanya.

Pembungkusan Produk Eko

Kesedaran eko jenama juga merangkumi bungkusannya, terbaharu Tata Harper Water-Lock Moisturizer dilengkapi dengan pam, balang dan penutup yang boleh digunakan semula, dan pelanggan hanya perlu membeli pod isi semula apabila produk habis.

“Saya adalah produk sampingan dari gerakan kesejahteraan, ini adalah gerakan yang berlaku di seluruh dunia yang didorong oleh pelanggan, bukan industri,” kata Harper.

Rangkaian produk kecantikan dan produk terbaharu Water-Lock Moisturiser Tata Haper boleh didapati di sephora .