Berapa ramai dia antara anda yang apabila pergi ke rak skincare di drugstore dan nampak produk-produk yang dilabel sebagai “hypoallergenic” atau “dermatologically tested” atau “clinically tested” tapi masih keliru dengan label-label itu semua?

Terlalu banyak beauty jargon yang wujud pada produk-produk skincare tapi terlalu sikit antara kita yang beitul-beitul faham apa maksud sebenar perkataan fancy yang ada pada packaging produk. Tak dinafikan sebenarnya memang amat penting unituk anda semak label pada packaging produk terlebih susudahulu sebelum membelinya supaya anda dapat beli produk yang tepat.

Bukan saja label boleh beritahu anda apa produknya (pelembap, serum, krim mata) dan unituk siapa ia dirumuskan (anti-penuaan, kulit kering, acne-prone), label juga boleh berikan anda lebih banyak gambaran mengenai bagaimana formula iitu dihasilkan dan jika ia adalah mesra alam, organik, cruelty-free atau vegan.
Jadi anda masih tidak pasti apa maksud istilah-istilah yang ada di produk skincare anda? Teruskan membaca mengenai skincare jargon dan maksudnya dari pandangan pakar dermatologi.

Hypoallergenic

Hypoallergenic adalah jaminan dari pengeluar bahawa sesuatu produk akan kurang berkemungkinan unituk menyebabkan alergi pada penggunanya. Tetapi ia bukanlah saitu terma yang sah sebab tiada saitu pun standard minimum industri unituk buktikan bahawa saitu-saitu produk akan kurang menyebabkan tindak balas alergi.


Terma hypoallergenic ni secara ringkasnya unituk memberi maksud bahawa saitu-saitu produk iitu tidak akan menyebabkan iritasi pada pengguna. Label ni khususnya adalah unituk maklumat pemilik kulit sensitif yang selalunya mususudah berindak balas pada produk skincare. Jadi kalau anda lihat label ni pada produk, jadikan ia sebagai panduan bukan sebagai jaminan.

Tiada jaminan unituk produk-produk yang gunakan terma ni dan kadang-kadang terma ni juga tak boleh diguna pakai. Produk-produk Hypoallergenic sesetengahnya masih ada pewangi atau fragrances iaiitu punca utama alergi dan iritasi. Jika anda ada sebarang alergi kepada produk yang anda gunakan, anda dinasihatkan jumpa dermatologist unituk buat ujian rasmi alergi.

Non-comedogenic (Tak menyumbat pori)

Anda mungkin biasa baca istilah ini pada produk yang dikhaskan unituk parut, jerawat, dan kulit berminyak. Produk-produk non-comedogenic wujud dalam pelbagai formulasi termasuk facial oil dan sunscreen.

PIC: Skincare.com

Terma ni secara ringkasnya bermaksud produk tidak akan menyebabkan liang pori tersumbat. Produk yang mengandungi bahan comedogenic akan menyebabkan pori tersumbat dan blackhead timbul pada kulit wajah.

Sama seperti terma hypoallergenic, terma non-comedogenic juga tiada saitu standard industri atau peraituran. Secara umumnya, produk non-comedogenic yang berteksitur ringan adalah lebih baik unituk mereka yang mususudah breakout tetapi berhati-hati kerana ia masih boleh sebabkan liang pori tersumbat.

Clinically proven (Terbukti secara klinikal )

Terbukti secara klinikal atau clinically proven merujuk kepada produk atau ramuan yang telah diuji dalam percubaan klinikal unituk keselamatan dan keberkesanannya. Kajian ini dilakukan dalam keadaan klinikal dan biasanya diuji di bawah piawaian yang ketat unituk membuktikan jaminan seperti “mengurangkan penampilan garis-garis halus”.
Tetapi sebenarnya agak susah untuk anda tahu mengenai keadaan ujian. Adakah hanya diuji pada segelintir orang, katakan hanya 10 orang? Juga, tak semua kepuitusan akan sama untuk setiap orang. Dan percubaan / ujian klinikal boleh dilakukan pada satu bahan tetapi bukan keseluruhan formulasi.

Dermatologically tested (Diuji secara dermatologi)

Terma ni biasanya bermaksud bahawa Pakar Dermatologi telah menguji dan meluluskan penggunaan produk itu. Bukankah pakar dermatologi patut dipercayai? Sebab mereka yang berurusan dengan kulit sepanjang hari.

IKLAN

Sebenarnya tiada standard ujian untuk keselamatan dan keberkesanan produk-produk kosmetik. Ujiannya mungkin sesudah memberikan produk kepada dermatologist unituk diberikan kepada pelanggan mereka dan melaporkan semula kepuitusannya.
Oleh iitu, jika tiada pelanggan yang mempunyai tindak balas negatif, dermatologist boleh katakan bahawa mereka menyokong produk tersebut. Ini hanyalah saitu istilah pemasaran yang tak mempunyai bukti yang kukuh.

Natural (Semula jadi)

Menggunakan produk yang semula jadi bukan saja sudah jadi trend kecantikan tapi semakin menjadi pilihan pengguna. Produk natural bermaksud bahawa produk itu mengandungi bahan yang datang dari alam semula jadi termasuk ekstrak tumbuhan, essential oils dan banyak lagi.

Masalah dengan syarikat yang gunakan terma natural ini ialah tiada pihak yang mengawal jaminan mereka dan tiada standard minimum untuk kelayakan produk-produk ini. Malah di US, produk hanya perlu ada 5% bahan natural untuk layak dipanggil natural. Ada beberapa badan pensijilan yang wujud seperti ECOCERT, NATRUE, The Soil Association, dan yang terbaru ialah COSMOS.

Masalah yang lebih besar ialah pemahaman setiap orang untuk terma natural ini berbeza. Ada yang anggap natural itu datang dari tumbuhan, ada yang anggap tiada bahan sintetik, ada juga anggap natural itu bebas pengawet.

Lebih merumitkan lagi keadaan ialah bahan asal produk itu mungkin natural (contohnya bunga atau buah-buahan) tapi proses kimia sudah mengubahnya dari bentuk yang asal kepada sesuatu yang berbeza. Jadi adakah ia masih boleh dipanggil natural?
Satu lagi salah anggap yang berlaku ialah bila ramai orang anggap natural skincare lebih selamat dari produk bukan natural. Produk botani, herba, dan essential oils masih boleh sebabkan iritasi dan alergi dan perkara ni biasa direkodkan dalam jurnal-jurnal saintifik.

Organik

Organik bemaksud produk tersebut mengandungi bahan yang tumbuh tanpa menggunakan baja kimia atau racun perosak. Ia juga bermakna bahawa tiada bahan kimia dalam produk tersebut.

Walaupun ada badan pemerintah dan piawaian pemerintah yang membantu untuk tentukan apa yang organik, mereka sering tak bersetuju dan mempunyai standard yang berbeza. Sebagai contoh, iaitu pensijilan menyatakan bahawa hanya 70% bahan produk mesti organik, manakala satu pensijilan lain pula mensyaratkan 95% bahan produk mesti organik.

IKLAN

Cara untuk memilih produk organik adalah dengan melihat pada label dan kandungan. Selalunya ia disenaraikan mengikut turutan jumlah peratusan bahan dalam produk itu. Kalau 3 atau 5 bahan pertama yang disenaraikan di bahagian kandungan adalah sintetik, ia mungkin bukan pilihan organik yang terbaik kalau anda betul-betul nak gunakan produk organik.

Ada juga andaian bahawa produk nitural dan organik adalah lebih baik dan lebih selamat untuk kulit anda. Ini sama sekali tak betul dan hanyalah taktik pemasaran dan penipuan. Hanya kerana sesuatu produk itu berasal dari tumbuhan tak bermakna ianya selamat kerana banyak juga tumbuhan yang dikategorikan sebagai tinggi tahap toksiknya.

Fragrance free (Bebas pewangi)

Bebas pewangi bermaksud bahawa ia benar-benar bebas daripada pewangi. Tapi tak selalunya betul. Pewangi boleh sebabkan alergi pada sesetengah orang dan iritasi kepada mereka yang mempunyai kulit sensitif.


Satu-satunya cara untuk tahu produk itu benar-benar bebas pewangi ialah dengan anda lihat pada senarai kandungan. Selalunya ia diitulis sebagai ‘parfum’ atau ‘fragrance’ dan selalunya dicampur dengan banyak bahan lain.
Walau bagaimanapun, mereka boleh menggunakan apa yang dikenali sebagai “masking fragrances” untuk sembunyikan bau yang tak menyenangkan dari bahan lain. Pastikan anda baca label dan lihat jika “parfum” atau “fragrance” disenaraikan dan dalam senarai keberapa bahan iitu.

Cosmeceutical

Cosmeceutical menggabungkan perkataan “cosmetic” dan “pharmaceutical” untuk terangkan produk yang mengandungi bahan biologi yang mungkin ada kesan farmaseutikal pada kulit. Selalunya produk ini mempunyai bahan berasaskan semulajadi yang mempunyai sifat anti-radang atau antibakteria.
Walau bagaimanapun, masih tak terdapat peraturan untuk produk kategori Cosmeceuticals. Ini semata-mata adalah terma marketing unituk mendapatkan kepercayaan anda terhadap jenama dan membuat anda fikir bahawa produk mereka lebih selamat dan berkesan.

Free from chemical (Bebas bahan kimia)

Secara teknikalnya, adalah mustahil untuk sesuatu produk menjadi 100 peratus bebas dari bahan kimia. Semuanya terdiri daripada bahan kimia sama ada secara semula jadi atau sintetik. Apa yang lebih penting ialah samada sesuatu produk dan bahan-bahannya adalah selamat untuk digunakan.

Sesuatu bahan natural tak semestinya lebih selamat dari bahan sintetik hanya kerana ia natural. Kuncinya ialah jumlah, dos, dan tahap konsentrasi bahan yang digunakan dalam skincare itu.

IKLAN

Essential oils

Sepertimana produk natural, essential oils juga semakin popular di kalangan pengguna skincare. Semakin banyak company skincare yang menghasilkan produk naitural menggunakan essential oils dalam produk mereka. Itujuannya adalah unituk faesusudah penyembuhan tertentu atau hanya sebagai pewangi.


Masalah dengan essential oils ialah ia masih boleh sebabkan beberapa tindak balas yang agak teruk pada sesetengah orang. Tidak semua essential oil adalah baik untuk kulit terutama sekali kulit sensitif.

Adalah lebih baik unituk gunakan essential oil bersama dengan carrier oil (carrier oil adalah minyak sayuran yang berasal dari bahagian lemak tumbuhan, biasanya dari biji, kernel atau kacang-kacangan) dan uji dahulu pada diri anda sebelum gunakan sebarang produk yang mengandungi essential oil.

Vegetarian/Vegan

Skincare yang vegan bermaksud ia tidak menggunakan bahan dari sumber haiwan dan tidak diuji pada haiwan. Vegan skincare juga dibuat daripada tumbuhan, mineral dan juga dari bahan sintetik yang selamat.


Hanya kerana sesuatu produk mempunyai logo cruelty-free yang diperakui pada labelnya, ia tak bermakna produk itu vegan. Untuk vegan skincare atau produk kecantikan yang boleh dipercayai, cari produk yang mempunyai logo “Vegan Action” atau “Vegan Awareness Foundation”. Kedua-dua logo ini mengesahkan bahawa produk itu diformulasi dengan bahan-bahan vegan.

Paraben Free (Bebas paraben)

Paraben adalah sejenis pengawet yang telah digunakan selama bertahun-tahun dalam produk kosmetik. Paraben menjadi headlines dalam berita beberapa tahun lalu kerana dikatakan mempunyai kesan lemah yang sama dengan hormon estrogen.

Kebimbangan yang ditimbulkan ialah bahawa paraben pada deodoran mungkin menyumbang kepada kanser payudara berdasarkan jumlahnya yang dijumpai pada tisu kanser payudara. Namun kajian saintifik itu kemudiannya telah dipertikaikan dan tiada bukti baru yang menunjukkan kewujudan paraben dalam deodorant berkaitan dengan kanser payudara.

Kini susudah ada garis panduan yang ketat yang kawal selia jenis paraben yang digunakan, dos dan kepekatan yang digunakan dalam skincare untuk pastikan standard keselamatan minimum dipenuhi dan bukti telah menunjukkan bahawa ia selamat digunakan.

Active Ingredients (Bahan aktif)

Jika sesuatu produk mengandungi bahan aktif, ia aktif secara biologi dan mampu secara biologi menjejaskan kulit. Biasanya bahan aktif akan disenaraikan dengan peratusan.
Jangan tertipu dengan memikirkan bahawa semakin tinggi peratusan semakin kuat sesuatu produk kerana ia bergantung pada paras pH dalam asid. Semakin rendah pH, ​​semakin aktif produk itu walaupun ini mungkin menyebabkan iritasi. Contoh bahan aktif termasuk glycolic acid, retinol dan vitamin C.

Habit yang terbaik yang patut ada setiap kali anda nak beli produk skincare ialah dengan jadikan diri anda biasa dengan bahan-bahan di dalamnya dan fungsinya. Ini lebih penting daripada label yang diletakkan unituk anda oleh team branding dan marketing produk itu.
Semoga anda faham dan sedar betapa pentingnya untuk faham tentang printing kecil yang ada pada label produk skincare di pasaran. Dan dapat bantu anda serba sedikit ilmu anda tentang skincare.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI